Beren Saat: Netflix'i kapatsanız da eşcinseller var

Beren Saat, "Netflix eşcinselliği özendiriyor" iddialarıyla ilgili konuştu. Saat, "Netflix konuya dahil edilerek eşcinsellik ötekileştiriliyor. Hiç gerek yok, çünkü ötekileştirdiğimiz herkesin çok acı çektiğini biliyoruz" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Oyuncu Beren saat yeniden tv’nin Youtube kanalında “Ayşegül Doğan Soruyor” programının ilk konuğu oldu. Oyuncu, pandemi sürecinden sosyal medya düzenlemesine, Netflix tartışmalarından Atiye’ye birçok konunun konuşulduğu videoda, ‘Netflix eşcinselliği özendiriyor’ iddialarına da değindi.

'HER ŞEY HAYATIN BİR GERÇEĞİ'

Saat, gündemdeki Netflix tartışmalarıyla ilgili olarak “Özendirmek demiyorum, her şey hayatın bir gerçeği. Netflix konuya dahil edilerek eşcinsellik ötekileştiriliyor. Hiç gerek yok, çünkü ötekileştirdiğimiz herkesin çok acı çektiğini biliyoruz. Bir şekilde çözemediğimiz bir on yıldan geçtik. Artık biraz ders almak lazım. Siz bastırsanız da bir insanın cinselliği sadece onu ilgilendiren bir meseledir.

Netflix’i kapatsanız, başka mecralarda da var, başka hikâyelerde de var. Bu var ve bütün o çocuklar bizimler. Kabul edeceğiz, onların hikâyelerini de izleyeceğiz. Neden ötekileştiriyoruz? Ötekileştirmeyelim, o hikâyelerinden rahatsız olmayalım” dedi.

NE OLMUŞTU?

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal, Cüneyt Özdemir'in programında Netflix'te eşcinsel bir hikayeyi konu alan dizi için "Şimdi şöyle bir şey oldu geçenlerde. Netflix bir dizi istedi. Dizinin senaryosu hazırlandı ve dizi bir eşcinsel hikayesiydi. Orada Osman isminde bir eşcinsel üzerinden yerli yapım firmasına bir dizi yapım teklifi verdi Netflix" demişti.

Ünal'ın adını vermediği yapım Nefflix'te yayınlanan 'Aşk 101' dizisiydi.  Dizinin yayınlanan versiyonunda Osman isimli karakterin eşçinsel olmaması 'sansür' olarak yorumlanmıştı.

Erdoğan, sosyal medya mecralarını kontrol eden küresel firmaların Batılı ülkelerdeki temsilcilikleriyle içerikle ilgili her türlü hukuki ve mali sorumluluğu üstlendiğinin ama Türkiye'nin de aralarında olduğu bazı ülkelerde bu sorumluluktan ısrarla kaçındığın savunarak, "Amerikalısı Avrupalısı, Çinlisi bu imkana sahipken, 83 milyon Türk vatandaşının sosyal medya terörü karşısında eli kolu bağlı kalmasını kabul edemeyiz. Bu konuda kapsamlı bir hukuki düzenleme üzerinde çalışıyoruz. İnternet ve sosyal medya mecralarının ülkemizde bir an önce hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız" demişti.

Açıklamaların ardından Netflix yasaklanıyor mu tartışmaları başladı.