Berat Albayrak'ı yalanlayan rakamlar... 'Yaz saati' kararı elektrik tüketimini patlattı
Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi nedeniyle Türkiye, yeni güne karanlıkta başlıyor. Enerji Bakanı Berat Albayrak, uygulamanın büyük tasarruf sağlayacağını öne sürmüştü. TEİAŞ rakamları Berat Albayrak'ı yalanladı. Elektrik tüketiminde rekor artış yaşanıyor.
cumhuriyet.com.trElektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, 30 Ekim 2016 tarihinde kış saati uygulamasına geçilmemesinin elektrik tüketimindeki sonuçları değerlendirildi. Açıklamada, geçmiş yıllarda olduğu gibi 30 Ekim'de kış saatine geçilmemesinin ekonomideki yavaşlama ve mevsim normallerinde sıcaklığa rağmen elektrik tüketiminde artış yarattığına dikkat çekildi.
EMO'nun TEİAŞ'ın elektrik tüketim istatistiklerini baz alarak yaptığı çalışmaya göre; kış saati uygulamasından vazgeçilmesi tasarruf sağlamadığı gibi tüketimi artırıcı bir etki yarattı. Son 5 yılın Kasım ayı tüketimlerine bakıldığında bu yıl ilk kez elektrik tüketimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 düzeyinde rekor artış gösterdi ve 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaştı.
ELEKTRİK TÜKETİMİNDE REKOR ARTIŞ
Yıllara göre Kasım ayında elektrik tüketimi; 2015 yılında 21.3 milyar, 2014 yılında 21 milyar, 2013 yılında 20 milyar, 2012 yılında ise 20.3 milyar kilovat saat düzeyinde bulunuyordu. Bu yılın Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 rekor artış gösteren tüketim, geçen yıl Kasım ayında yalnızca yüzde 1.35 artmıştı.
Elektrik tüketiminin 2013 yılındaki düşüşü nedeniyle; 2014 yılı Kasım ayında elektrik tüketiminde görece yüksek bir artış yaşanmıştı. Ancak bir önceki yıldaki elektrik tüketimi düşüşü nedeniyle yüksek olan bu artış bile yüzde 4.8'de kalmış, bu yılki gibi yüzde 6.5'e ulaşmamıştı.
Kış saatine geçilmemesiyle yaşanan bu tüketim artışı yıllık tüketimi de yukarıya doğru itti. Verilere göre 2015 yılı Ocak-Ekim aylarında 221.2 milyar kilovat saat olan elektrik tüketimi bu yılın aynı döneminde 227 milyar kilovat saat ile yüzde 2.63 artış gösterdi. Kasım ayı tüketimiyle bu yıl yaşanan artış yüzde 4.09'a yükseldi.
Enerji Bakanı Berat Albayrak kararın açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Uygulama ile ciddi tasarruf sağlayacağız. Mesai ve eğitim saatlerinde karanlık süre azalacak, geçiş dönemindeki olumsuzluklar yaşanmayacak" demişti. |
"HAVALARIN SOĞUMASINA BAĞLANAMAZ"
Açıklamada, elektrik tüketimindeki artışın havaların soğumasına bağlanamayacağı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileriyle çürütüldü. Kasım ayında elektrik tüketimindeki artışın, sanayideki üretim artışından kaynaklandığı iddiasının da imalat sanayi kapasite kullanımındaki azalma nedeniyle mümkün olamayacağı savunuldu. EMO açıklamasında şöyle denildi:
"Tüm bu veriler, hükümetin yaz saati uygulamasını kalıcılaştırıp, kış saatini kaldırmasıyla elektrik tüketiminde Kasım ayında manipülatif bir artışa neden olduğunu göstermektedir. Özellikle elektrik tüketiminin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa gibi büyük illerde sabah okula ve işe gitmek için gün doğmadan kalkılmak zorunda kalınması hane tüketimlerini artırmıştır.
KURUMLAR KENDİ İÇİNDE ÇÖZÜM ARIYOR
Hükümet; hem yurttaşlara sıkıntı veren, hem dış dünyayla iletişim açısından sorunlar yaratan, hem trafik kazalarında artışa neden olduğu belirtilen, hem de elektrik tüketiminde tasarruf değil israf yaratan bu uygulamadan bir an önce vazgeçmelidir. Enerji Bakanlığı'nın ısrarı nedeniyle zor durumda kalan kurumlar kendileri çözüm üretmeye çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı okul saatlerinin ileri alınması için çalışma başlattığını açıklamıştır. "
"COĞRAFYAYA UYGUN SİSTEME GEÇİLMELİDİR"
Bu çerçevede yazın geçilen GMT+3 noktasının kalıcılaştırılması uygulamasından vazgeçilerek, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmelidir.
Açıklamada, yeni bir açılıma yer verildi ve "EMO'nun yaptığı çalışmaya göre, enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun nokta GMT+2: 30'dur ve yaz saati uygulamasında da GMT+3 yerine ileri bir nokta olarak GMT+3: 30 diliminin seçilmesi tasarrufu artıracaktır" denildi.