Belçika'da da gündem çocuklara ötenazi

Belçika parlamentosu çocuklar için ötenazinin yasallaşmasına perşembe günü karar verilecek. Tartışmalı yasanın geniş bir uzalaşmayla çıkması bekleniyor.

cumhuriyet.com.tr

Ötenazinin yasal olduğu az sayıda ülke arasında olan Belçika şimdi de ötenazide yaş sınırını kaldırmayı düşünüyor. Çocuklara ötenazi hakkı olarak adlandırılan yeni tasarı mecliste geniş destek buluyor. Ama yasaya karşı muhalif çıkışlar da yok değil. Aralarında bazı çocuk doktorlarının da bulunduğu bir grup sokaklara çıkıp savunmasız çocukların geri döndürülemez bir seçeneğe ikna edilmesinden duyulan korkuyu dile getirdi.

Brüksel'in en ünlü çocuk doktorlarından Dr. Gerlan van Berlaer bunun yapmanın merhametli bir şey olduğunu söylüyor. Kanunun ileri düzeyde kanser veya diğer kalıcı hastalık ve dayanılmaz acı veren rahatsızlıkları olan küçük erkek ve kız çocuklarına uygulanacağını savunuyor.  

Mevcut yasaya göre onlar 18 yaşını geçmesi durumunda ancak ötenazi isteyebiliyor. Brüksel Üniversitesi Hastanesi'nde çocuk hastalıkları yoğun bakım ünitesinde görev yapan van Berlaer "Gerçekten hayatının sonuna gelmiş çocuklar hakkında konuşuyoruz. Ay veya yılları olanlardan değil. Yaşamları zaten sona erecek" dedi.

Belçika Senatosu 12 Aralık'ta 17'ye karşı 50 oyla ülkenin 2002'de yapılan kanunun değiştirdi, küçüklere uygulanmasını getirdi ama sadece belirli ek koşullar uygulanması şartıyla. Bunlar arasında ebevyn izni ve psikiyatr ve psikologlardan "muhakeme yeteneğini" göstermek şart.

Parlamentonun bir başka kanadı Temsilciler Meclisi değişiklik yapılıp yapılmayacağına bugün karar verecek ve perşembe günü oylama yapacak. Metini geniş bir mutabakatla geçmesi bekleniyor.

Belçika anayasasının başı olarak Kral Philippe'in kararı onaylaması zorunlu.

Öte yandan tartışmalı ötenazi yasası tepki çekmeye devam ediyor. Dün başkent Brüksel’deki Bağımsızlık Meydanı’nda toplanan bir grup, yeni yasa tasarısını protesto etti. Göstericiler, perşembe günü yapılacak oylamada milletvekillerinden yasayı reddetmelerini istedi.