Bel, boyun ve sırt ağrılarına yeni çözüm

Anadolu Sağlık Merkezi, bel, boyun ve sırt ağrıları için uygulanan Kayropraktik tedavisini hastane ortamına taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kabul edilen yöntem, ameliyat gerektirmeyen ve enfeksiyondan kaynaklanmayan hastalık gruplarında elde edilen başarılı sonuçlarla dikkat çekiyor.

cumhuriyet.com.tr

Anadolu Sağlık Merkezi’nde uygulanmaya başlayan Kayropratik tedavisi dünyada uzun yıllardır uygulanmakla birlikte Türkiye’de henüz tanınmıyor. Kayropraktik tedavisinde; omurgada, kalçada ve ilgili eklemlerde, sublüksasyon adı verilen eksen bozukluğu sorunları omurga manipülasyonları ile düzelterek tedavi ediliyor. Özellikle, ameliyat gerektirmeyen ve enfeksiyondan kaynaklanmayan hastalıklarda başarılı sonuçlara ulaşıyor.

İsviçre’de tıp eğitimi aldıktan sonra uzmanlığını Kayropraktik eğitiminin merkezi olarak kabul edilen Devanport- Iowa’da yapan Anadolu Sağlık Merkezi Kayropraktik Hekimi Burak Esendal, Kayropraktik yönteminin Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization - WHO) tarafından kabul edilmiş ve 89 ülkede uygulanan bir sağlık mesleği olduğunu söyledi. Amerika’da yaygın olarak kullanılan Kayropraktik tedavisinin Türkiye’de neredeyse hiç tanınmadığının altını çizen Dr. Esendal, şöyle devam etti:

“İnsan organizmasının kendi sağlığını koruyabileceği gerçeğinden yola çıkan bu tedavi, insan vücudunu bütünsel bir organizma olarak ele alıyor. Uygulanan tedaviyle belirtilerin giderilmesi yerine vücut sağlığının doğal yollardan korunması ve direncin geliştirilmesi amaçlanıyor. Kayropraktik hekiminin uygulama alanı, sinir sistemidir. Sinir sistemi beyinden başlar ve vücuda dağılmadan önce omurgadan geçer. Bu iletişim ağı, uyku, sindirim ve bağışıklık sistemi, fiziksel koordinasyon sağlama gibi fonksiyonları kontrol ediyor. Omurganın doğal yapısında olmayan bir eğrilik veya şekil bozukluğu beyin ile vücut arasındaki iletişim ağındaki kopukluğa neden oluyor. Vücut, fonksiyonlarını gerektiği gibi sürdüremez hale geliyor. Kayropraktik hekimi omurgadaki doğal olmayan eğrililiklere müdahale ederek, sinir sistemi aracılığıyla fonksiyonlarını kontrol etme becerisini vücuda geri kazandırmış oluyor.”

Dr. Burak Esendal, omurga manipülasyonu olarak tanımlanan yöntemle, mevcut eklemin harekete geçirildiğini ve bu sayede sıkışmış sinirlerin üzerindeki baskının giderildiğini belirterek “Tedavinin en önemli kısmı manipülatif tedavi ve spinal düzeltmedir. Bunun yanında tedavi rehabilite edici egzersizler, destekleyici ve yardımcı tedbirler, hasta eğitimini ve danışmanlığını içeriyor” diyor.

Kayropraktik tedavisinde zaman içinde gelişen ve hastanın özelliğine göre farklılaşan 250’den fazla yöntem kullanılıyor. Bunların arasında dikkat çeken yöntem ise, Gonstead yöntemi.

Kayropraktik’in akut kırık, spinal kord tümörü ve enfeksiyondan kaynaklanmayan hastalıkların tedavisinde kulanıldığını ve özellikle bel, sırt, baş ağrısı, sinir sistemiyle ilgili olduğu için stresten kaynaklanan sorunların Kayropraktik’in tedavi alanına girdiğini belirten Dr. Burak Esendal, ayrıca ayak, diz, omuz ve diğer eklem hastalıklarına sahip kişilerin de Kayropraktik uygulamasından fayda gördüğünü söylüyor. Dr. Esendal,  ABD ve Avrupa’da hastaların Kayropraktik hekimine özellilkle bel ve boyun ağrıları için gittiğini ve uygulamadan yoğun olarak 18-65 yaş arasındaki aktif yetişkinlerin yararlandığını ifade ediyor.

Henüz tedavi başlangıcında bile etkisi gözleniyor

Kayropraktik tedavi seansları ilk muayeneden sonra başlıyor. Her bir seans yaklaşık 15 dakika sürüyor. Hastanın sorununa göre de tedavi süresi değişiyor. Tedavinin gerekliliğine göre, kayropraktik tedavisinin yanı sıra, gerekirse ilaç tedavisi veya fizik tedavi de uygulanıyor. Hastanın durumuna göre seanslar haftada bir, ayda bir ve üç ayda bir olmak kaydıyla değişiyor. Hastanın yaşı, mesleği, beslenmesi, gündelik hayatındaki hareketliliği gibi etkenler de seansların sayısı ve sıklığında önemli rol oynuyor.

Tedavinin başlanmasıyla birlikte, ilk aşamada hasta rahatlama ve hafifleme hissediyor. Aynı zamanda beldeki veya boyundaki ağrılarda azalma görülüyor. İkinci aşamada omurganın biyomekaniği zamanla değişiyor. Üçüncü aşamada ise hasta stabilize olduktan sonra omurgası zaman zaman kontrol ediliyor. Böylece hasta daha sağlıklı yaşıyor ve yaşam kalitesi de yükseliyor.

Kayropraktik uygulamasına başlanmasıyla beraber Anadolu Sağlık Merkezi’nde varolan “Omurga Konseyi”ne farklı bir bakış açısı getirilmiş oldu. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Nöroşirurji ve Algoloji bölümleri tarafından düzenli olarak yürütülen Omurga Konseyi’nde kompleks omurga hastalıklarının tedavisinde gerektiğinde kullanılacak farklı bir tedavi yöntemi eklenmiş oldu.