Beklenen istifalar yarın
Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararı verdiği DTP'nin milletvekilleri beklenen istifalarını yarın Meclis Başkanlığı'na sunacaklar.
cumhuriyet.com.trMilletvekilleri istifalarını öğlen saatlerinde Meclis'te yapacakları basın toplantısı ile duyuracaklar. Kapatılan DTP'nin grup başkanvekili Selahattin Demirtaş, istifalarının ardından topun TBMM'de olacağını belirtirken dilekçelerde de istifa gerekçelerini belirteceklerini söyledi.
Demirtaş, açılımla ilgili süreçte DTP'nin suçlandığını belirterek "Şimdi geldiğimiz noktada bütün suçu DTP'ye atanlar ne yapacaklar diye üzülüyorum. Bundan sonra suçu kime atacaklar merak ediyorum" diye konuştu. Demirtaş "Bu süreç başladığında cin şişeden çıkmıştır söylemimiz geçerlidir. Cin şişeden çıkmıştır. Süreç inişli, çıkışlı olabilir, tıkanabilir ama barış umudu ve arayışı asla bitmez" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından kapatılan DTP'nin 19 milletvekili istifa kararını yarın uygulamaya hazırlanıyor. Yarın öğlen saatlerinde Meclis'te yapacakları ortak basın toplantısı ile istifalarını ve gerekçelerini kamuoyuna anlatacak olan milletvekillerinin istifa dilekçelerinde ise yine gerekçeleri yer alacak. İstifaları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'ın Meclis Başkanlığı'na sunmaları bekleniyor.
Meclis İçtüzüğüne göre ise TBMM üyeliğinden istifa eden milletvekilinin istifa yazısının gerçekliği Başkanlık Divanı'nca yedi gün içinde incelenip tespit edilecek. Ardından da üyeliğin düşmesine Genel Kurul'ca karar verilecek.
Demirtaş: Şimdi kimi suçlayacaklar
Kapatılan DTP'nin grup başkanvekili ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Selahattin Demirtaş ise yaptığı açıklamada, istifalarını siyasi gerekçeleriyle birlikte sunacaklarını belirtti. "İstifalarımızdan sonra top TBMM'ye geçecek" diyen Demirtaş, DTP olarak başından beri bu noktaya gelinmemesi için çaba harcadıklarını ancak hiç kimsenin 'bu insanlar ne diyor anlamaya çalışalım' demediğini kaydetti.
Demirtaş şöyle konuştu:
"İşin en kolayı seçildi ve herkes DTP'yi suçladı. Biz bu iş muhatapsız götürülmemeli, tehlikelidir dedik bize işi yokuşa sürüyorlar dediler. Biz Öcalan ve PKK önemli bir aktördür, hesaba katılması lazım dedik topu başka yere atıyorlar dediler. Biz bu süreç tasfiyeye doğru götürülmemelidir, demokratikleşmede samimi olunmalıdır dedik. Bunlar PKK'yi koruyor dediler. Şimdi o gün onları söyleyenler dönüp sokaklara bir baksınlar.DTP o gün tehdit mi ediyordu yoksa sosyal bir gerçekliği mi dile getiriyordu herkes bir kez daha kendine sorsun. Kimse Kürt halkını da onun örgütlü yapılarını da bizim kadar iyi tanıyamaz. Bizim önerilerimiz yabana atılır şeyler değildi, eksik olabilir eleştirilebilir ama görmezden gelinemezdi. Şimdi geldiğimiz noktada bütün suçu DTP'ye atanlar ne yapacaklar diye üzülüyorum. Bundan sonra suçu kime atacaklar merak ediyorum. Ama bu süreç başladığında cin şişeden çıkmıştır, doğrudur, süreç inişli çıkışlı olabilir, tıkanabilir ama barış arayışı ve umudu asla bitmez."