Bedrettin Dalan'ın başvurusuna ret
Yurtdışında bulunan Ergenekon davasının firari sanığı Bedrettin Dalan hakkındaki yakalama kararının kaldırılması talebi reddedildi.
AAİstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, yurt dışında bulunan "Ergenekon" davasının firari sanığı, Yeditepe Üniversitesi'nin kurucusu Bedrettin Dalan ile ilgili "beraat etmesi, hakkındaki yakalama emrinin kaldırılması ve Türkiye'ye dönmesi için sosyal güvence verilmesi" taleplerini reddetti.
Mahkeme, Dalan'ın avukatları Celal Ülgen ve Oğuzcan Bahar'ın müvekkillerinin "davadan beraat etmesi", "hakkındaki yakalama kararının kaldırılması" ve "Türkiye'ye dönmesi için yasal güvence verilmesi" taleplerini 18 Ağustos'ta karara bağladı.
Firari sanıkların duruşması 6 Şubat'ta
Kararda, kapatılan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesiyle görevli İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 5 Ağustos 2013'te verdiği kararla sanık Dalan ve diğer sanıklar Turhan Çömez, Mustafa Bakıcı, Saipir Debzlelvidze ve Emrah Gönenci hakkında çıkarılan yakalama emirlerinin infaz edilmemesi nedeniyle yargılama dosyalarının ayrıldığı hatırlatıldı.
CMK 250. maddesi ve Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli mahkemelerin 6526 sayılı yasa gereği kaldırılması üzerine yargılama dosyasının bu mahkemenin esasına kaydedildiği belirtilen kararda, sanıklarla ilgili "üzerilerine atılı suçun niteliği, haklarında çıkarılan yakalama emrine rağmen savunmalarının alınmamış olması" gibi hususların gerekçe gösterilerek, yakalama emirlerinin devamı yönünde karar verildiği ve bu sanıkların yargılanmasına ilişkin ilk duruşmanın 6 Şubat 2015'e bırakıldığı aktarıldı.
Dalan'ın avukatının talebi
Firari sanık Bedrettin Dalan'ın avukatı Celal Ülgen'in 23 Temmuz'da sunduğu, "yakalama emrinin kaldırılması, beraat etmesi ve güvence verilmesi" talepli dilekçenin içeriğine yer verilen kararda, Dalan'ın durumunun CMK'nın 193/2, 223/2a ve 223/8 maddelerinde belirtilen hukuki duruma uymadığı anlatıldı.
Dalan'ın savunmasının aynı zamanda delil mahiyetinde olduğu, savunması ile dosya kapsamındaki diğer delil, belge ve bilgilerin bir bütün halinde değerlendirilip sonucuna göre hüküm kurulması gerektiğine dikkati çekilen kararda, Dalan'ın üzerine atılı suçlamalarla ilgili savunmasının alınmasının zorunlu olduğu belirtildi. Kararda, savunması alınmaksızın hakkında beraat kararı verilmesi yönündeki talebin hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildiği kaydedildi.
Yakalama emrinin kaldırılması talebine de ret
Üzerine atılı "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ile "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçları açısından cezanın 5 yıllık alt sınırı bulunduğu için Dalan'ın talimatla ifadesinin alınamayacağı vurgulanan kararda, bu nedenle yakalama emri çıkartıldığı anlatıldı.
Dalan hakkında kaçak olması nedeniyle yokluğunda tutuklama kararı verildiği hatırlatılan kararda, "Sanık Dalan'ın 'yokluğunda tutuklama kararı'na istinaden yakalanması halinde, mahkememiz huzurunda savunmasının alınmasından sonra yargılama, dosya kapsamındaki deliller, bilgi, belgeler ile soruşturmanın içeriği dikkate alınarak, üzerine atılı suçlarla ilgili serbest bırakılması veya tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesi gerektiğinden yakalama emrinin, Dalan'ın savunmasının alınması ile serbest bırakılması hususunu içerir yakalama emrine çevrilmesi yönündeki talebin reddine karar verildi" denildi.
Kararda, "Dalan'ın duruşmaya gelmesi halinde tutuklanmayacağı hususunda bir güvence belgesi verilmesi" yönündeki talebin de "suçun niteliği, savunmanın dosya kapsamındaki belge, bilgi ve delillerle değerlendirilerek sanığın yakalanması halinde serbest bırakılması veya tutukluluk halinin devamı yönündeki karar verilmesi gerektiği" için reddedildiği aktarıldı.
"Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenen Dalan hakkında ayrıca "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek" suçundan da 15 ile 22,5 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.