Bedelli kredisi için aylık 2 bin 500 lira gerek
Yaklaşık 460 bin kişiyi ilgilendiren bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyenlerin bankadan 30 bin TL kredi alması için aylık gelirlerinin taksidin en az 3 katı olması gerekiyor. Bu da 2 bin 500-5 bin 500 TL arasında bir gelire denk geliyor. 30 bin TL'nin geri ödemesi 60 ay vadede 50 bin TL'ye kadar ulaşabiliyor.
cumhuriyet.com.trBedelli askerlik yasasından kredi alarak yararlanmak isteyenlerin aylık gelirlerinin ödeyecekleri taksidin 3 katı olması gerekiyor. Seçilecek kredi vadesine göre bankadan kabul görebilecek minumum aylık gelir miktarının 2 bin 500 ila 5 bin 500 TL arasında olmasını gerektiriyor. Bedelli için alınacak 30 bin TL’lik kredinin geri ödemesi 50 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor.
Yetkililer, bankaların kullandıracakları bedelli kredisinin yıllık maliyetinin yüzde 21’i aştığını belirterek, 30 bin TL’yi verip bedelliden yararlanacakların sayısının 150 bini geçeceği yorumlarını yapıyor. Bu veriler devletin kasasına bedelli askerlikten 4.5 milyar TL gireceğini gösteriyor.
Bankalara da önemli gelir
Yaklaşık 460 bin kişiyi ilgilendiren bedelli askerlik uygulamasından faydalanmayı planlayanların bir kısmı bu bedeli kendi tasarruflarıyla, bir kısmı yakınlarına borçlanarak, bir kısmı da bankalardan kredi çekerek karşılayacak. Bedelli askerlik yasasının çıkmasıyla birlikte bankalara da epey iş düşecek. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bedelli askerlikle ilgili detayları açıklamasının ardından bankalar hızla harekete geçip, kredi faizi ve vadelerini belirledi. Faizleri 1.30-1.46 arasında değişen bedelli kredisinin vadeleri ise 12 aydan 60 aya kadar uzanıyor.
800 liradan başlıyor
Yasayla birlikte düğmeye basacak bankalara kredi başvurusunda bulunacakların sadece yaş değil, aylık gelir miktarı gibi başka şartları da tutturması gerekecek. 12 ve 60 ay arasındaki seçilecek vadedeki bedelli kredisinin aylık taksitleri 800-2 bin 800 TL arasında değişiyor. Bu tabloya eşit taksitle ulaşılabiliyor. Bazı bankalar her yıl değişen taksit tutarlarıyla bunu 500 TL’ye çekiyor ama sonuçta toplam maliyette önemli bir fark oluşmuyor.
Gelirinin en az yüzde 30'u
Garanti Bankası’ndan yapılan açıklamada, kredi onay için aylık taksitlerin ortalama olarak kişinin gelirinin en az yüzde 30-50 civarında olması gerektiği belirtilirken, “Uzun vadeli krediler için bu oranın düşük olması tercih edilirken kısa vadede biraz daha yüksek oranlar kabul görebilir” denildi. Bu durumda bedelli kredisine başvuracak kişinin, bankalar tarafından kabul görebilecek asgari aylık gelirinin 2 bin 500-5 bin 500 TL arasında değişiyor. Kuşkusuz gelir seviyesi kredi kabul için tek kriter olmayacak, kişinin mevcut borç bakiyesi, kredi geçmişi de değerlendirmede önemli rol oynayacak.
60 ayda 20 bin lira faiz yükü biniyor
Kredi ile bedelli askerlikten faydalanacak kişiler ayrıca faiz ve masraf bedeli ödemek zorunda kalacak. Bu bedel ise 30 bin TL bir kredi için yılda yüzde 21’lik bir maliyet getiriyor. 30 bin TL’lik kredi alan 12 ay vadede 33 bin 500 TL geri öderken bu 60 ayda 50 bin TL’yi buluyor. Yani 3 bin 500 ile 20 bin TL arasında faiz yükü ortaya çıkıyor. Kredi ile bedelli askerliğin bedeli 33.500 TL’den başlayıp 50 bin TL’ye kadar çıkıyor.
Vade tercihinde 36 ayı geçmeyin
Analistler, kredilerde belirli bir vadeden sonra aylık taksitler arasında çok fazla farklılık olmayacağını belirterek, “Bu sebeple aylık 1000 TL civarında taksit ödemeyi planlayanların vade tercihinin en fazla 36 ay olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu vadeden sonra taksit tutarları çok az değişiyor” yorumunu yapıyor.
TSK ‘takvim ayarı' istedi
Hürriyet'in haberine göre; Bedelli Askerlik Tasarısı’nın yasalaşma takviminde ince hesaplar yapıldı. Hükümet, bedelli askerlikle ilgili düzenleme yapan yasanın 30 Kasım’a kadar yürürlüğe girmesi planlanıyor. Yasanın uygulama tarihi olarak Resmi Gazete’de yayınlanmasının esas alınacak olması, bedelli askerlikten yararlanacakları yakından ilgilendiriyor. Yasanın 1 gün geç yürürlüğe girmesi, “30 yaşından gün alanlar” hesabını etkileyeceği için yararlananların sayısının artmasına neden olacak.
Ancak hükümet, takvimi 7 günden fazla uzatamıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu celpte askere gideceklerin de bedelliden yararlanabilmesi için aralık celbinden önce yasanın yürürlüğe girmesi talebinde bulundu. Hükümet, bu nedenle ince bir hesap yaptı. Yasanın komisyonda görüşmeleri bu hafta tamamlanacak, tasarı en geç 29 Kasım Salı günü Genel Kurul’da görüşülecek. Çankaya Köşkü’nde bekletilmeyeceği düşünülen düzenleme, en geç 30 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanarak, yürürlüğe girecek. Bu hesaba göre, 1 Aralık 1982’den önce doğanların, bedelliden yararlanma olanağı doğacak.
Temel eğitimi TSK de istemedi
Tasarıda dövizli ve bedelli askerlik yapacaklara, 21 gün zorunlu temel askerlik eğitiminin kalkmasının da TSK’nin talebi olduğu iddia edildi. 3 haftalık temel eğitimin maliyetinin yüksek olduğu, bu kadar sürede zaten istenilen eğitimin verilmesinin mümkün olmadığı dile getirildi. Bedelli askerlik hakkından yararlanacaklar ödemeleri Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı’nın Ziraat Bankası’nda açılacak özel hesaba yapacak.
Yaş büyütme
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) içtihatları, yaş tashihi ile bedelliden yararlanma yolununu kapatıyor. AYİM içtihatları, “nüfustaki yanlışlık” ve “resen düzeltme” dışında, askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş tashihinin, askerliğe etkisi olmayacağı ve bedelliden yararlanma hakkı vermeyeceğine hükmediyor.