Bebeklik döneminde sünnet daha sağlıklı

Adnan Menderes Üniversitesi Üroloji Bölümü Prof. Dr. İzzet Koçak, günümüzde doğumun hemen ardından sünnetin yaygınlaştığını, uygulamanın tıp camiasında da kabul gördüğünü söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Adnan Menderes Üniversitesi Üroloji Bölümü Prof. Dr. İzzet Koçak, sünnetin dünyada sosyokültürel, dinsel ve tıbbi nedenlerle uygulanan bir cerrahi işlem olduğunu hatırlattı. Ülkemizde islam geleneği olarak okul çağında törenle birlikte sünnetin yapıldığını kaydeden Koçak, sünnetin kanserden koruyucu ve idrar yolu iltihabına karşı yararlı etkisinin olduğuna dikkati çekti.

Ailelere, çocuk 1 yaşına gelene kadar sünnetin yapılması tavsiyesinde bulunduklarını bildiren Koçak, "Bir yaşına kadar erkek çocuklarda idrar yollarında iltihaplanma ihtimali, kız çocuklarına göre daha yüksek. Çocukların 1 yaşına kadar sünnet ettirilmesi, idrar yolları enfeksiyonu geçirme riskini önemli ölçüde azaltıyor. Sağlıklı koşullarda ve uzman hekimlerce gerçekleştirilecek bu işlemin, sağlıkçılar, çocuklar ve aileleri için yüz güldürücü olacağı gerçektir" dedi.

Bazı çocuklarda sünnet derisinin dar olabildiğini ve idrar yapma zorluğu yaşadıklarını, sünnetin bu ve bunun gibi bir çok sorunu giderdiğini belirten Koçak, bebeklikte yapılan sünnetteki iyileşmenin, ileri yaşlarda yapılan sünnete göre çok daha hızlı olduğunu kaydetti.

Doğumun ardından yapılan sünnetlerde çocuğa hemen bez bağlanabildiğini ifade eden Koçak, "Bebeklik döneminde sünnet olan çocuk hem korkuyu hissetmiyor, hem de daha kısa sürede iyileşiyor. Hatta yaşı ilerledikçe, sünnet çağındaki arkadaşlarını teşvik ederek korkularını yenmelerini sağlıyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Koçak, bebeklikteki sünnetin lokal anesteziyle yapılabildiğini, böylelikle genel anestezinin olumsuzluklarından uzak kaldığını bildirdi. Sünnette hijyen koşulların önemine değinen Prof.Dr. Koçak, ehil olmayan kişilerce gerçekleştirilen hatalı sünnetlerin de kalıcı sıkıntılara yol açabildiğini, psikolojik bozuklukları da beraberinde getirdiğini kaydetti.