BDP'nin önergesi muhalefeti birleştirdi

BDP, bağımsız yargı sorunlarının araştırılması ve adil yargılama koşullarının sağlanması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. BDP'nin önerisine CHP ve MHP'den de destek geldi. Tutuklu milletvekillerinin durumunun gündeme getirildiği tartışmada AKP yargı için siyasi komisyon kurulmasının anayasaya aykırı olacağını savundu.

cumhuriyet.com.tr

Yargı bağımsızlığı ile ilgili öneriyi sunan BDP adına Adana Milletvekili Murat Bozlak konuştu. Sözlerine Antalya'da selde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyen Bozlak, hükümete, "Diyarbakır'dan günü birlik Kandil'i bombalamak için kaldırdığınız uçaklara verdiğiniz parayı bu gereksiz kalkışları durdurarak ve Kürtlerin haklarını tanımamak için gereksiz yere kullandığınız milyon dolarları Antalya'da sel felaketinde mağdur olanlara gönderilmesi" önerisinde bulundu.

Haksız tutuklamalar ve tutukluluk sürelerinin yüksekliğine dikkat çeken Bozlak "Önlem alınamazsa baskıcı bir rejime gidiliyor" dedi. "Yargının bağımsız olduğu söylenemez" diyerek buna İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in KCK operasyonlarıyla ilgili 'gerekirse 5 bin kişi daha tutuklanabilir' yönündeki sözlerini örnek gösteren Bozlak tutuklu milletvekillerini hatırlattı. 5 BDP'li milletvekilinin 370 bin oyunun haksız uygulama nedeniyle Meclis'te temsil edilemediğini söyleyen Kaplan "Bu haksızlığa son verme görevi Meclis'e ait" dedi.

"Tutuklu milletvekilleri Meclis'in sorunu"

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır önergenin aleyhine söz aldığı konuşmasında, "Talep edilen yargı bağımsızlığı olunca bunun karşısında konuşmak eşyanın tabiatına aykırı olur" diyerek önergenin lehinde konuştu. MHP grubunun da benzer önergeleri bulunduğunu anlatan Şandır, "Bugün tutuklama sürelerinin uzunluğu iktidar ile muhalefetin, Türkiye'nin sorunu haline geldi. Yargının bağımsızlığı konusunda BDP ve diğer partilerin araştırma önergelerinin öncelikli olarak gündeme alınarak Meclis'te kurulacak bir komisyon aracılığıyla araştırılmasını önemsiyoruz. Yemin edemediği için gelemeyen pek çok milletvekili var. Milletvekilimiz Engin Alan'ın, ne zaman sonuçlanacağı, neyle itham edildiği belli olmayan bir yargı sürecinde milletten aldığı 100 bin oya rağmen bugün tutuklu olmasını kabul etmemiz mümkün değil. Bu sadece MHP'nin değil TBMM'nin sorunu, siyaset kurumunun sorunu. Meclis kendi sorunu çözemezken toplumun sorunlarını nasıl çözecek. Bu sorunu önemsememiz gerek" dedi.

"'Türkiye hukuk devleti' demek imkansız hale geldi

CHP adına konuşan Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da zaman yitirmeden bu konunun konuşulması gerektiğini belirterek, BDP önergesine destek verdi. Batum şunları söyledi:
"Maalesef artık Türkiye'de hukuk devleti dememizi olanaksız hale getiren olaylar yaşanıyor. Tutukluluklar ceza niteliğini almış durumda. Bizim bağımsızlığı şaibeli hale gelen yargıçlar tutukluluğu ceza tedbiri olarak uyguluyor. Tahliye kararı veren bütün savcıların yargıçların yerleri değiştiriliyor. Adalet Bakanlığı soruşturmayı açtırmış, HSYK görevden aldırmıştır bunu tartışmayalım. Bunları gidermemiz bağımsız yargıyı oluşturmamız gerek. Meclis çözüm üretmeli yoksa hukuk devletinden bahsedilemez."

"Yargı için siyasi komisyon Anayasa'ya aykırı"

AKP adına BDP'nin önergesinin aleyhinde konuşan İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, hak ihlaline uğradığını ileri sürenlerin haklarını arama noktasında mekanizmaların açık olduğuna dikkat çeken Kubat, BDP önergesinin hakim ve mahkemeleri ve bunların yargısal nitelikte işlemlerini politik alanın sorgulamasına maruz bırakacak siyasi bir komisyonun kurulmasının anayasaya aykırı olduğunu belirterek aleyhte oy kullanacaklarını söyledi.

BDP'nin önergesi yapılan oylama sonrası reddedildi.