'BDP'nin de Meclis'e geleceğini söylemiştim'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP'nin 1 Ekim'de TBMM'ye gelerek yemin etme kararını "Beklentimiz gerçekleşti" sözleriyle değerlendirdi. Erdoğan BDP'nin yemin etmesi TBMM'de gruplarını oluşturmasının ardından Anayasa görüşmeleri için randevu mektubunun yazılacağını, randevu verilirse de heyetin görüşmeye gideceğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. BDP'nin 1 Ekim'den itibaren TBMM'ye gelme ve yemin etme kararının sorulması üzerine Başbakan Erdoğan "Siz beni yakından izliyorsunuz. Ben bu konuda daha önce BDP'nin de Meclise geleceğini söylemiştim. Aynı şeyi CHP için de söylemiştim. CHP geldi. BDP'nin de geleceği noktasındaki düşüncelerimi ifade etmiştim. Dün de bu beklentimiz yaptıkları açıklama ile gerçekleşti" yanıtını verdi.

"İlişkileri ilkelere dayalı yürütürüz"

Erdoğan'a Anayasa hazırlıkları kapsamında AKP heyetinin muhalefet partileri ile yaptığı görüşmelere BDP'nin de dahil edilip edilmeyeceği soruldu. Amerika seyahati dönüşü söylediği "Terörle mücadele siyasi kurumlarla da müzakere" sözlerini anımsatan Erdoğan "Neyin olacağını zaten biliyoruz, kestiriyoruz. Nitekim şu anda böyle bir durum oldu. Yemini ettikten sonra gruplarını oluşturmaları halinde çünkü bizim burada ilkelerimiz var. Biz kurum veya kuruluşlar arasındaki münasebetleri ilkelere dayalı olarak yürütürüz. Kişiler arası münasebetleri de ilkelere dayalı olarak yürütürüz. Bu bir ilke kararıdır. Bu ilke kararımızda da üçüncü bir grup parlamentoda oluşursa resmi heyetimiz aynı şekilde onlar ada randevu mektubunu yazar. Randevu vermeleri halinde heyetimiz onları da ziyaret eder. Zaten biraz sonra malum CHP'yi de arkadaşlarımız ziyaret edecekler. Dün ki görüşme gayet olumlu bir şekilde geçti. Temenni ederim ki bugün ki görüşme de olumlu bir şekilde geçer ve meclisin açılmasıyla birlikte de yoğun bir şekilde buna odaklanacağız.Süratle de yine temenni ediyorum ki 2012'nin ilk yarısı içerisinde biz bu işi bitirelim istiyoruz" diye konuştu.
 

"Azami müşterekleri aramalıyız"

Başbakan Erdoğan Anayasa çalışmaları kapsamında yürütülen iktidar muhalefet görüşmelerinin parlamentoda grubu bulunmayan partilerle de yürütülüp yürütülmeyeceği konusundaki bir soruyu da yanıtladı. Grubu olan partilerle uzlaşma komisyonu oluşturulacağını ve bu çalışmaların da meclis başkanı riyasetinde sürdürüleceğini belirten Erdoğan sonrasında bu işin yol haritası üzerinde ne gibi adımlar atılacağının kararını komisyonun vereceğini söyledi.

Erdoğan şöyle konuştu:
"Bizim başından beri arzumuz temennimiz şudur. Bu konuda akademisyenlerden tutunuz, medyaya varıncaya kadar, sivil toplum örgütlerine varıncaya kadar vatandaşımıza varıncaya kadar çünkü halkımızın ne dediği de bu konuda çok önemli. Bunun yanında tabi parlamento dışı siyasi partileri de komisyon öyle zannediyorum ki bu görüşme kapsamı içinde değerlendirecektir. Çünkü onların da bazı siyasi partilerin anayasa çalışmaları geçmişte olmuştu. Parlamentoda yoklar ama böyle bir çalışmaları var. Onlardan da tabi istifade edilmesinde büyük fayda vardır. Ama halkımızın ne dediği noktasında da onların düşüncesini almak bizim için bir mutfak çalışmasıdır. Biz bu çalışmaları yaptık yapıyoruz. Her siyasi partinin de yapacağına inanıyorum. Bu çalışmalar bu komisyonun ortak havuzunda bütünleşirse orada artık asgari müşterek aramamalıyız. Orada azami müştereklerimizi aramalıyız. Onunla da ideal olan bir anayasayı çıkarmalıyız. Bu artık sivil bir anayasa olmalı."
 

"Sürecin takipçisi olacağız"

Erdoğan'a bir basın mensubu Mavi Marmara baskınına karışanların isimlerinin belli olduğu yönündeki haberlere ilişkin değerlendirmelerini sordu. Bu konuların mahkeme süreçleri ile ilgili olduğunu belirten Erdoğan "İsrail'in sıkıntısı buralardan geliyor. Özellikle şu andaki süreçte gerek özür konusu gerek tazminat konusu gerekse ambargonun kaldırılması noktasındaki oradan gelen tutarsızlıkların arkasında biraz da bu tür yaklaşımlar yatıyor. Biz tabi burada Şehitlerimizin uluslar arası mahkemelerde olsun bunu dışında yine uluslar arası süreç içindeki atılması gereken adımlarda olsun her an yanında olacağız. TC devleti olarak onlara gerekli desteği vereceğiz. Bunları bizim rafa koymamız söz konusu değil, mümkün değil. Takipçisi olarak süreci sürdüreceğiz" diye konuştu.

Öte yandan Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünün ardından çıkan sökülen cihazlarla ilgili görüntülerin sorulması üzerine ise Başbakan Erdoğan görüntüleri izleme imkanı olmadığını ama yargı süreci içinde bir an önce bu konunun neticelendirilmesi ve netlik kazanmasını istediklerini söyledi.

Erdoğan ayrıca Batman'da hamile kadının öldürüldüğü terör saldırısının ardından sezaryenle alınan bebeğin de ölüm haberine ilişkin bir soruyu yanıtlarken medyadan bu işin çok fazla gündemde tutulmamasını isteyerek, "Bu işte ne kadar biz medyada fazla tutarsak değer verirsek görüntülersek terör örgütünün propagandasını o kadar fazla yaparız" dedi.