"BDP'nin ağızına bal çalma ziyniyetini kınıyoruz"
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP'nin anayasa değişikliği konusunda 'Türk ve Tuğluk'un Meclis'e dönme ihtimali' üzerinden BDP'yi ikna etmeyi planladığı iddialarına tepki göstererek "BDP'nin ağzına bir parmak bal çalma zihniyetini biz kesinlikle reddediyoruz.
cumhuriyet.com.trBDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin Meclis grup toplantısında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Demirtaş, Nevruz kutlamalarına katılarak demokratik duruşlarını kararlılıkla ortaya koyanlara teşekkür etti.
Demirtaş, halkın coşkulu kutlamalarına karşılık resmi kutlamaların komikliğinin dikkat çektiğini savunarak "Artık bu zorlama kutlamalardan vazgeçilmeli. Valisi de bakanı da kutlayacaksa halk gibi kutlamalı, bu komiklik son bulmalı" dedi. Nevruz'un Türkiye ve Irak'da barışçıl kutlamalara sahne olmasına rağmen Suriye'de devletin 'faşizan' yaklaşımı nedeniyle ciddi sorunlar yaşandığını, olaylarda 3 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Demirtaş, Kürt halkının yaşadığı her yerde Nevruz'un özgürce kutlanmasını dilediklerini kaydetti.
"Başbakan'a Newroz alanlarından bakmasını öneririz"
Nevruz kutlamalarında Kürt halkının taleplerini, beklentilerini çok net bir şekilde ortaya koyduğunu , 'demokratik açılımı bırakıp tasfiye'ye yönelen hükümetin 2010 Nevruz'unun mesajını doğru okuması gerektiğini kaydeden Demirtaş, "Halkımız çözümün yolunu bizzat göstermiştir. Kürt halkı 'çözüm bensiz olmaz' mesajını açık, çok net olarak ilan etmiştir. Newroz bu yönüyle çözüm referandumu olmuştur. Hükümet 17 Mart'tan 21 Mart'a kadar milyonlarca insanın ortaya koyduğu referandumu görmek zorundadır. Başbakan'a Newroz alanlarına bakmasını öneririz. Meydanlar 'işte muhatap biziz' demiştir. Hükümetin ve Başbakan'ın partimizi kast ederek 'başkasını mutahap gösteriyorlar' söyleminin altının boş olduğu ortaya çıkmıştır. Muhatap arıyordunuz. İşte muhatabınız, Newroz'larda yükselen halk iradesi ve onun siyasi temsilcileridir, BDP'dir" diye konuştu.
'Sayın Öcalan' ifadesi alkışlandı
Demirtaş, grup konuşmasının iki ayrı bölümünde 'Sayın Öcalan' ifadesini kullanırken, grup toplantısına katılanlardan yoğun alkış aldı. Demirtaş, "Kürt halkının taleplerini yok saymak mı halkın taleplerini dile getirmek mi hiçleşmektir?" diye soran Demirtaş,"Asıl ahlaksızlık, hiçleşme bu talepleri dile getirmekten çekinmedir. Başbakan düştüğü duruma BDP'yi de çekmeye çalışmaktadır. BDP halkın dışında hiçbir gücün vesayetini, direktifini kabul etmedi. Vesayetçi anayasa ile militer yapıyla yürüyenler BDP'yi de kendi yanlışlarına çekmeye çalışmaktadırlar. Asıl çözüm isteyen, muhatap bulamayan biziz. Sürekli barış arayan taraf olmamıza rağmen karşımızda ciddi bir hükümet anlayışı bulabilmiş değiliz. BDP Kürt sorununun, demokrasi sorunlarının çözümünde muhataptır, muktedirdir" diye konuştu.
"Talepler yerine getirilmezse korkumuz odur ki BDP bu selin önünde duramayacak"
Başbakan Erdoğan'ın sanatçılarla yaptığı toplantıda 'Kürtler bu ülkenin asli unsurudur' dediğini ancak yapması gerekenleri yapmadığını kaydeden Demirtaş, "Kürtler bu ülkenin asli unsurudur deyip yapmanız gerekenleri yapmıyorsanız en büyük asimilasyoncu, inkarcısınız" dedi.
Kürt halkının Nevruz meydanlarında mesajını verdiğini artık topun hükümette olduğunu ifade eden Demirtaş, muhalefetin Nevruz kutlamalarına ilişkin eleştirilerine de tepki gösterdi. Demirtaş "Newroz'da öne çıkan mesajları birileri ısrarla görmezden gelebilir ama 4 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı meydanlarda haykırmışsa o talepleri terörize etmek, görmezden gelmek kimsenin haddine değildir" diye konuştu.
Nevruz kutlamalarında meydanlardan 'Kürt sorununun çözümünde etkin bir biçimde rol oynayacak tüm aktörlerin sürece katılımının sağlanması' ve 'Sayın Öcalan'ın özgürleşmesi'nin de bulunduğunu kaydeden Demirtaş, "Bu saatten sonra Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Seçim Kanunu gibi konularda talepleri görmeyen hükümet demokratik açılım yapıyorum diyemez, top hükümettedir. Halkın yapabileceği bu kadar olabilir, siyasi talepler bu kadar net ortaya konabilir. Hükümetin görmezden gelmesi, terörize ederek bu talepleri ötelemesi toplumsal patlamalara yol açabilir, uyarıyoruz. Talepler yerine getirilmezse korkumuz odur ki BDP bu selin önünde duramayacaktır. Kritik aşamaya gelindiği idrak edilmeli" diye konuştu.
"Yeni anayasa yapamıyoruz diyenler halkı kandıranlardır"
Konuşmasının büyük bölümünde Nevruz kutlamalarını değerlendiren Demirtaş, dün muhalefete sunulan anayasa değişikliği konusunda da partisinin duruşunu anlattı. Bugüne kadar ısrarla 12 Eylül darbe anayasasının değiştirilmesi, sivil, demokratik ve toplumun tüm farklılıklarını kucaklayacak bir anayasa yapılması gerektiğini söylediklerini ifade eden Demirtaş, toplumun yüzde 80'inin de yeni bir anayasa istediğini, 'birkaç paşanın bir sabah dizayn ettiği bir anayasa ile yönetilmek istemediği'ni kaydetti.
AKP'nin bu kadar toplum desteğine rağmen 'Meclis'teki statükocuları dikkate alıp küçük bir paket' hazırladığını, bununla da 'geri duruş' sergilediğini savunan Demirtaş, "Yama anayasa ile halkın karşısına çıkmak geri duruştur. Halk Kenan Evren Anayasasından bıktı, iktidar bıkmadı. Niye 20 madde niye 60 madde değil. Niye yeni bir anayasa değil. 12 Eylül zihniyeti kokan ruhun değiştirilmesi değil de niye sadece yüksek yargıyı hedefleyen bir paketle toplumun karşısına çıkılıyor. Elbette kuşku yaratır. Nasıl olur da AKP günü, iktidarını, şu an ki durumunu kurtarmaya dönük bir paketle karşımıza gelir. Yeni anayasa yapamıyoruz diyenler halkı kandıranlardır" diye konuştu.
Kürsüden Kürtçe konuştu
AKP'nin seçim meydanlarında yeni anayasa sözü vermesine rağmen 3 yıldır yeni bir anayasa yapmadığını ifade eden Demirtaş, bu nedenle AKP'nin samimiyetinin sorgulanması gerektiğini kaydetti. Terörle Mücadele Mağduru çocuklar konusunda Adalet Komisyonu'nda görüşülen tasarıyı hatırlatan Demirtaş, 20 yıldır çocukların taş attığını ancak AKP döneminde cezalandırıldığını söyledi. Tasarıyla getirilmek istenen düzenlemenin sadece çocukların ağır cezada yargılamak yerine çocuk mahkemelerinde yargılamak olduğunu belirten Demirtaş, kamuoyu baskısının AKP'ye ancak bu kadar geri adım attırabildiğini, AKP'nin demokrasi anlayışının bu şekilde olduğunu söyledi.
Yine Seçim Kanunlarında değişiklik öngören teklifte Kürtçe propagandanın yer almadığını, en fazla seçim mitinglerinde Kürtçe konuşabilirsiniz denildiğini kaydeden Demirtaş, kürsüden Kürtçe konuşarak "Artık Sayın Sırrı Sakık Meclis'te Jımera av bine (bana su getir' diyebilir)" dedi. Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de yaşayan kaçak Ermenilerle ilgili sözlerine tepki gösteren Demirtaş, bu anlayışın "Talat Paşa'ların, Enver Paşaların 2010 versiyonu" olduğunu, Başbakan Erdoğan'ın demokrasi anlayışını gösterdiğini kaydetti.
"Biz yatarız da bu Türkiye'nin demokratikleşmesine katkı sağlar mı?"
BDP milletvekilleri hakkında Meclis'te 406 dokunulmazlık fezlekesi olduğunu, Türk ve Tuğluk da dahil, milletvekillerinin bin 777 yıl cezayla yargılandığını kaydeden Demirtaş, "Çok şükür çalıp çırpmadık, adam öldürmedik, hırsızlık yolsuzluk yapmadık sadece konuştuk. Meclis'teki fezlekelerin yüzde 907ı bizimle ilgili. Her bir milletvekilimiz için ortalama 100'er yıl hapis isteniyor. Allah hepimize uzun ömür versin, yatarız. Biz yatarız da bu Türkiye'nin demokratikleşmesine katkı sunar mı?" dedi.
Demirtaş, anayasa değişikliği konusunda önerilerinin olacağını, paketin bu haliyle Genel Kurul'a getirilmesi halinde bunun AKP'nin taslağı olacağını ifade etti. Yüzde 10'luk seçim barajıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, AKP, CHP ve MHP'nin tavrını eleştirerek "Meclis'teki üç kafadarlar bu konuda çok rahat anlaşıyorlar her konuda kılıç çekenler seçim barajını görmezden gelip birbirlerine boyun eğiyorlar. Seçim barajının arkasına saklanarak demokrasinin önünde engel haline gelmişlerdir" dedi. BDP'nin, CHP ve MHP gibi 'statükocu, süreci tıkayıcı' olmayacağını yapıcı bir muhalefet sergileyeceğini kaydeden Demirtaş, hükümete demokratikleşme yasa paketi önereceklerini söyledi. Demirtaş, 10 Nisan'da İstanbul'da yapılacak Yeni Anayasa mitingine destek vereceklerini bildirdi.
"Bir parmak bal çalma ziyniyetini kınıyoruz"
Demirtaş, grubun ardından gazetecilerin, 'Hükümetin BDP'nin desteğini almak üzere Türk ve Tuğluk'un Meclis'e dönmesini sağlama planı' olduğu yönündeki sorularını yanıtladı. Demirtaş, Sayın Türk ün ve Tuğluk'un milletvekilliklerinin düşürülmüş olması çok büyük bir haksızlıktır. Ama Sayın Türk ve Tuğluk'un Meclis'e dönme ihtimali üzerinden BDP'nin ağzına bir parmak bal çalma zihniyetini biz kesinlikle reddediyoruz. Mesele kişi meselesi değildir biz ülkenin demokrasisi açısından meseleye bakarız. Böyle bir tartışmanın da içinde olmayız. Son derece tuzak bir tartışmadır bizler açısından, son derece gereksiz görüyorum" dedi.
Anayasa değişikliği konusunda önerilerinin olacağını yineleyen Demirtaş, "Sayın başbakan da hükümet sözcüleri de ifade ettiler. Bu bir AKP taslağı olarak hazırlandı ve Meclis'e geldi. Meclis'ten içeri girdikten sonra artık katkıya hazır olduklarını ifade ettiler. Madem katkıya açık biz de katkı sunmak istiyoruz. Katkıya açık değişme ihtimali vardır demektir. Değişme ihtimali yoksa bunun adı tasarı ya da teklif olmaz. AKP bunun arkasında durur ve sadece AKP'nin teklifi olarak genel kurula iner. Onun gücü varsa kendisi çıkarır. Katkıya açık değillerse ve bu söylem sadece sözde kalacaksa biz de tavrımızı ve duruşumuzu elbette ki gözden geçireceğiz. Taleplerimiz olacak, bunlar karşılanmazsa şu andaki olumlu, pozitif tavrımızı gözden geçireceğiz" diye konuştu.