BDP'den Meclis'e çağrı
BDP, "son günlerde yaşanan yoğun çatışmalar" nedeniyle Meclis'te genel görüşme yapılması için önerge verdi.
cumhuriyet.com.trBDP Grup Başkanvekilleri Hasip Kaplan ve Pervin Buldan imzasıyla verilen önerge gerekçesinde Kürt sorununun basit asayiş-şiddet-terör teşhisi ile askeri yöntemlerle çözülemediği, tersine sorunu daha da ağırlaştırdığı savunuldu.
Osmanlı'dan Cumhuriyete miras kalan Kürt sorununun bir insan hakları, hukuk ve demokrasi sorunu olarak tarihsel, siyasal, sosyolojik, ekonomik, kültürel boyutları ile ele alınması ve barışçıl demokratik yollardan Meclis'te çözülmesi gerektiği ifade edilen önergede şöyle denildi:
"Yeni bir anayasa sürecinin başlaması, Meclis'teki grupların katıldığı hazırlık komisyonun çalışmaya başlanması dikkate alınarak; tezkere, hava ve kara operasyonları dışında çözülmesi olanakları Oslo görüşmeleri ile ortaya çıkmış, müzakere ve görüşmelerin sürdürülmesi ile silahların susturulması, çatışmasızlık ortamının sağlanmasının mümkün olduğu görülmüştür. Nitekim bölgede 714 sivil toplum örgütünün çağrıları da dikkate alındığında silahsız bir çözüm kapısını aralamak mümkündür.
Öncelikle bir genel görüşme ile sorunların Meclis'te çözümü için adım atılması sağlanmalıdır. 21.Yüzyılda çağdaş demokratik bir toplum olabilmenin ön koşullarından biriside eşit yurttaşlık, ana dil serbestisi, kültürel çoğulculuk, zenginliğimizi teşkil eden farklılıklara saygı temelinde geliştirilmelidir. Bunun için düşünce örgütlenme özgürlüğünün sağlanması, siyasi partiler ve seçim rejimi dâhil birtakım adımların atılması sağlanmalıdır."
"Dünya deneyimlerinden yararlanılsın"
BDP Genel Görüşme isteyen önergesinde çözüm arayışı için başka ülkelerde yaşanmış deneyimlerden de yararlanılmasını istedi. Önergede, "Çatışma süreçleri yaşamış, İngiltere-IRA, Güney Afrika siyah-beyaz çatışması, Ortadoğu da Filistin-İsrail görüşmeleri, İspanya-ETA deneyimlerinden yararlanılması gerekmektedir" denildi. Bugüne kadar barışçıl ve demokratik çözümün Meclis'te olmasını savunduklarını açıklayan BDP önergede, "Sorunun basit bir asayiş meselesi olmadığı, Kürt meselesi olduğu; artık hamaset nutukları, intikam söylemi ve silahla çözülemeyeceği anlaşılmıştır. Meclis'te çözüm yollarının konuşulması için bir genel görüşme açılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.