BDP'den çok sert tepki

BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş tutuklu vekillerin tahliye taleplerinin reddedilmesine ilişkin açıklama yaptı. Karara sert tepki gösteren Kışanak ve Demirtaş "Bu karar bir hukuk skandalıdır, bir çifte standarttır" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davalarında tutuklu BDP Milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım'ın tahliye talebini reddederek, oy çokluğu ile tutukluluklarının devamına karar verdi. BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş tutuklu vekillerin tahliye taleplerinin reddedilmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Bu karar bir hukuk skandalıdır, bir çifte standarttır" denildi. Demirtaş ve Kışanak'ın ortak açıklamasında şunları kaydetti:

BDP'Lİ VEKİLLERE TAHLİYE YOK

"Tutuklu Milletvekillerimiz hakkında Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin bugün vermiş olduğu tahliye taleplerinin reddine ilişkin karar siyasi bir karardır, demokratik siyaset yapma hakkını ve halk iradesini hiçe sayan bir karardır.

"Balbay kararı bağlayıcı"

Anayasa Mahkemesi’nin Sayın Balbay’la ilgili olarak vermiş olduğu karar hiçbir tartışma götürmeksizin bağlayıcı bir nitelik taşımaktadır. Bu karar tüm seçilmişlerin serbest bırakılmasını emretmektedir. İdare ve yargı organları bu karara koşulsuz uymak zorundadır.

Tutuklu Milletvekillerimiz; Sayın Hatip Dicle, Sayın İbrahim Ayhan, Sayın Selma Irmak, Sayın Faysal Sarıyıldız, Sayın Kemal Aktaş ve Sayın Gülser Yıldırım hakkında herhangi bir hüküm verilmiş değildir. Vekillerimizin yargılamaları yerel mahkemelerde devam etmektedir. Kendilerine isnat edilen fiil ise, siyaset yapmaktır. Bu da; düşünce, örgütlenme ve siyaset özgürlüğü kapsamındadır.

"Hasmane bir tutum"

Bu karar hukuki değil siyasi bir karardır. Yargı tarafından tutuklu vekillerimiz ve siyasetçilerimize karşı açıkça hasmane bir tutum izlenmektedir. Bu karar bir hukuk skandalıdır, bir çifte standarttır. İstanbul’da ayrı, Diyarbakır’da ayrı bir hukuk işletilmektedir. Vekillerimizin serbest bırakılmamaları demokratik siyaset kanallarını tıkama girişimidir, yüzbinlerce insanın demokratik iradesini hiçe saymaktır.

"Çözüm sürecine hizmet etmeyecek"

Çözüm sürecine hizmet etmeyecek ve hatta süreci tıkama potansiyeli taşıyan yargının bu siyasi kararı karşısında hükümeti göreve ve samimiyete çağırıyoruz. Halk iradesini ayaklar altına alan bu kararın siyasi ortağı hükümettir. Hükümet ‘yargının işidir’ diyerek kendisini soyutlayamaz. Tutuklu vekillerimiz de dahil on bine yakın siyasetçiyi cezaevine atan operasyonun siyasi kararını hükümet vermiştir. Bütün bu tutuklamaların ve uzun tutukluluğun yasalarını AKP Hükümeti çıkarmıştır. Özel Yetkili Mahkemeleri AKP Hükümeti kurmuştur. Yargıç ve savcılarını bu hükümet atamıştır. Dolayısıyla bu uygulama birkaç yargıcın değil, AKP hükümetinin uygulamasıdır.

Bu nedenle hükümet sürdürülen siyasi yargılamaların da aynı zamanda sorumlusudur. Bu hukuk skandalının, bu çifte standardın derhal sona erdirilmesi gerekir. Yargıyı da bu çifte standart karşısında bir kez daha kararını gözden geçirmeye, Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymaya, hukuk ihlaline artık son vermeye çağırıyoruz.

Özel yetkili mahkemelerin hukuk katliamını andıran kararları nedeniyle binlerce kişi haksız yere ya da suçsuz yere özgürlüğünden mahrum oldu. Binlerce aile perişan oldu. Binlerce genç bu savcı ve hakimlerin uygulamaları nedeniyle dağa çıktı. Şimdi de süreci bozacak kararlara imza atıp, binlerce gencin canına kasteden yine bu mahkemelerdir. Bu nedenle bu mahkemelerin derhal kaldırılması gerekir. Bu mahkemelerden adalet beklemedik, beklemeyeceğiz. Biz hakkın ve halkın adaletine güveniyoruz.

Tutuklu vekillerimiz ve tüm siyasetçilerimiz derhal serbest bırakılmalıdır, bu siyasi rehine uygulamasına biran önce son verilmelidir. BDP olarak, süreci bu şekilde yürütme ve ilerletme ihtimalimizin zora girdiğini herkesin ve her kesimin bilmesini istiyoruz.

Bu karar karşısında asla suskun kalmayacağız. Hem yargısal alanda hem de demokratik siyasi zeminde mücadelemizi sonuna kadar halkımızla birlikte yükselteceğiz. Halkımız kendi iradesini hiçe sayan bu karara meydanlarda cevabını en iyi şekilde verecektir."

Kaplan: Çifte standart

Karara BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplanda Twitter hesabından tepki gösterdi. Kaplan, karara 'çifte standart' yorumunu yaptı. Kaplan'ın o tweetleri:

*ÖYM'ler Istanbulda ayrı Diyarbakır'da ayrı hukuk uyguluyor
*ÖYM'ler AYM kararını tanımıyorum dedi,iki BDP mvekilinin tahliye talebinin reddi hukuk skandalıdır,ayrımcıdır, siyasi düşman hukukudur
*BDP mvekilleri üyelikten yargılanıyor,5yılı bulan tutukluluk yargısız infazdır,çifte standarttır,hukuksuzluktur;siya-sidir,kabul edilemez
*Kürde velev ki parlementer de olsa tahliye yok, kamu vicdanını isyan ettiriyorlar