BBC'den çarpıcı rapor
BBC tarafından yayınlanan bir rapor, işçi dövizinde en büyük düşüşün yüzde 43'lük bir azalma ile Türkiye'de olduğunu gösterdi. Küresel krizin, uluslararası göç akımlarını büyük ölçüde etkilediği, göç eden insanların sayısının azaldığı belirtilirken göçmenlerin de ülkelerine gönderdikleri döviz tutarlarında da kayda değer bir gerileme meydana geldi.
cumhuriyet.com.trİngiliz yayın kurumu BBC, Washington'daki Göç Politika Enstitüsü'ne yaptırdığı "Göç ve Küresel Resesyon" başlıklı araştırmanın sonuçlarını açıklarken "Küresel resesyonun, uluslararası göç üzerinde önemli bir etkisi oldu" dedi.
Göç edenlerin sayısı azalırken göç etmiş insanların ülkelerine pek dönmediğini de kaydeden BBC, örnek olarak ABD'ye göç eden Meksikalıların sayısının 2006 yılından bu yana yüzde 40 azaldığına, yüzde 60 gibi daha da büyük bir düşüşün de İspanya'ya göç eden Romen ve Bulgar vatandaşlarında görüldüğüne dikkat çekti.
İşçi dövizi akımları geriliyor
Öte yandan, BBC, göç etmiş olan insanların bulundukları ülkelerde inşaat ve hizmetler sektörlerinde çalıştıkları için işlerini kaybetme riskinin yerli çalışanlara oranla daha yüksek olduğunu belirtirken bunun sonucunda göçmenlerin ülkelerine gönderdikleri tasarruflarda azalma yaşandığına işaret etti.
Türkiye'nin de bulunduğu 14 ülkedeki gelişmelerin değerlendirildiği rapora göre, işçi dövizindeki azalma özellikle Türkiye'de büyük oldu. Türkiye'de işçi dövizi girişlerinin bu yılın ilk yarısında önceki yılın eş dönemine göre yüzde 43 gerilediğine dikkat çekildi.
Bu arada, bu yılın ilk çeyreğinde Moldova'da yüzde 37 gibi çok büyük bir düşüş yaşandığı da belirtildi. Ciddi düşüşleri kaydeden ülkelerden Polonya'da aynı çeyrekte yüzde 33'lük bir gerileme görüldü.
Raporda, 2008-2009 döneminde en büyük gerilemenin "Türkiye, Moldova, Polonya, Ekvator, Fas, Meksika ve Kenya'da kaydeldiği belirtildi.
Buna karşın, işçi dövizi girişlerinin aynı dönemde Pakistan, Bangladeş, Filipinler ve Cape Verde'de arttığı, en büyük artışların da Pakistan ve Bangladeş'te sağlandığı kaydedildi.
İşçi dövizi girişleri ve ihracat
BBC tarafından yayınlanan raporda işçi dövizi girişleri ile ihracattaki gelişmelere ilişkin karşılatırmalara da yer verildi. Bu çerçevede rapor, işçi dövizi girişlerinin yüzde 43 düştüğü Türkiye'de ihracatın yüzde 26 gerilediğini de gösterdi.
Böylece, araştırmaya konu olan 14 ülke arasında işçi döviz girişlerinde en büyük düşüş kaydeden Türkiye, ihracattaki gerileme açısından dördüncü sırada bulunuyor. İhracat, en çok Ekvator'da azaldı. Ekvator'da yüzde 38 düşen ihracattaki azalma, Polonya'da yüzde 33, Meksika'da yüzde 30 ve Kenya'da yüzde 28'yi buldu.
Ürdün'de yüzde 6, Pakistan'da ise, yüzde 9 gerileyen ihraçat, Bangladeş'te ise, yüzde 20 arttı. Esasen Bangladeş, hem isçi dövizi girişlerini hem de ihracatı artırmayı başaran tek ülke oldu. Bangladeş'in iç dövizinde yüzde 16 gibi oldukça yüksek bir artış sağlandı.
BBC tarafından yayınlanan raporda Türkiye yanısıra Moldova, Polonya, Ekvator, Fas, Meksika, Kenya, Honduras, El Salvador, Ürdün, Filipinler, Cape Verde, Bangladeş ve Pakistan değerlendiriliyor.