Bazı Kanun Tasarıları ön sıralara alındı
TBMM Genel Kurulu'nda, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı ile yeni vakıf üniversiteleri kurulmasını öngören tasarılar gündemin ön sıralarına alındı.
cumhuriyet.com.trGenel Kurulda, Danışma Kurulu önerisi görüşüldü. Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, öneride yer alan, İller Bankası Anonim Şirketi Hakkındaki Kanun Tasarısının, içinde KHK yer alması nedeniyle, temel kanun olarak görüşülmesine karşı çıktı.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un, temel kanun olarak görüşülebileceğini söylemesi üzerine, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç söz istedi. Kürsüye gelen Genç, tasarının komisyondaki görüşmelerinde, tasarı ile KHK'nin birleştirildiğine dair raporda bir ibare yer almadığını, bu nedenle de tasarının temel kanun olarak görüşülemeyeceğini öne sürdü.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, milletvekillerinin TBMM Başkanlığına sundukları bazı soru önergelerini reddettiğini iddia eden Genç, ''Abdullah Gül'ün harcamaları ile ilgili soru sordum. Ancak Meclis Başkanı, soru önergesindeki 'Çankaya'da oturan Abdullah Gül' ifadesinin kaba ve yaralayıcı olduğunu ifade ederek, önergemi reddetti. Bu sözün neresi kaba ve yaralayıcı? Ben sizin istediğiniz gibi konuşmak zorunda değilim, sizin kafanızdan geçen sözcükleri kullanmak zorunda değilim'' diye konuştu.
''Elma şekerleri olarak taslağın içine serpiştirilmiş"
Danışma Kurulu önerisinin aleyhinde konuşan İçli, ''Meclis gündemi bu tasarılar, ancak Türkiye'nin gündemi açlık, fukaralık, işsizlik, yatırım olmaması, sağlık ve eğitim sorunlarıdır'' dedi. Anayasa değişiklik taslağını eleştiren Tayfun İçli, kamu çalışanlarına toplu görüşme hakkı tanınması gibi maddelerin, çocukları kandırmak için verilen ''elma şekerleri'' olarak taslağın içine serpiştirildiğini iddia etti.
Kamer Genç de önerinin aleyhinde yaptığı konuşmada, ekonomik olumsuzluklar unutulsun diye Anayasa değişikliğinin getirildiğini öne sürdü.
''Parti kapatmaya Meclis'in karar vermesine ilişkin'' maddeyi, ''Bundan daha mantıksız, akılsız bir teklif olabilir mi?'' diye değerlendiren Genç'in, ''Tayyip beyin hangi üniversiteden, ne zaman mezun olduğunu da soru önergesiyle soracağım'' demesine, AKP'li milletvekilleri tepki gösterdi. Kamer Genç, kendisine tepki gösteren, AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç'a, ''Sana çok güzel ders veririm'' dedi.
Danışma Meclisi üyeliği sırasında TBMM'de en onurlu mücadeleyi verdiğini ifade eden Genç, ''Benim yaptığım bu mücadeleyi siz genel başkanınıza karşı veremiyorsunuz. 12 Eylül'den daha karanlık bir rejim getirdiniz. O zaman insanlar sorgusuz, sualsiz içeriye atılmıyordu en azından'' diye konuştu.
AKP'li Çerçi'den tepki
AKP Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, Genç'in bu sözleri üzerine, ayağa kalkarak tepki gösterdi ve ''Git aynaya bak, utanmaz herif. Meclisin saygınlığını düşürüyorsun'' dedi.
Daha sonra oylanan Danışma Kurulu önerisi kabul edildi.
Kabul edilen öneriye göre, ''Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'' ile 7 yeni vakıf üniversitesi kurulmasını öngören tasarılar gündemin ön sıralarına alındı.
Bu tasarılar, İstanbul'da ''Türk-Alman'', ''Fatih Sultan Mehmet'', ''Ön Asya'', ''Süleyman Şah'', ''Bezm-i Alem Üniversitesi'' ve ''Sabahattin Zaim Üniversitesi'' ile Samsun'da ''Canik Başarı Üniversitesi'' adıyla vakıf üniversiteleri kurulmasını öngörüyor.
İller Bankası Anonim Şirketi Hakkındaki Kanunu Tasarı ve Türkiye ile çeşitli ülkeler arasında imzalanan uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin bazı tasarılar da gündemin ön sıralarına çekildi.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile İller Bankası Anonim Şirketi Hakkındaki kanun tasarıları, Genel Kurulda temel kanun olarak görüşülecek.
DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi'nin, kamu görevlilerine toplu sözleşme ve grev hakkı tanınmasını öngören kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önergesi ise reddedildi.
Daha sonra, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sözlü soruları yanıtlamaya başladı.