Bayramda beslenmeye dikkat

Diyetisyen Zuhal Güler Çelik, yurttaşların bayramda bayramda aşırı miktarda besin tüketiminin başladığını, özellikle tatlı ve et tüketiminin arttığını vurguladı. Çelik, günlük sıvı ihtiyacının çay, kahve gibi kafeinli içeceklerle sağlanmaması gerektiğini belirtti.

cumhuriyet.com.tr

VKV Amerikan Hastanesi'nden Diyetisyen Zuhal Güler Çelik, midenin, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmaması ve bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenilmesi gerektiğini bildirdi.

Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, ramazanın ardından, bayramda aşırı miktarda besin tüketiminin başladığını, özellikle tatlı ve et tüketiminin arttığına işaret etti.

Ramazan ayı boyunca iki ya da üç öğünden oluşan farklı bir beslenme tarzına alışan midenin ve metabolizmanın, bir anda çok yoğun bir besin tüketimiyle karşılaşınca, hemen tepki gösterdiğini vurgulayan Çelik, bu durumun başta mide ve bağırsak hastalıkları olmak üzere çeşitli sorunlara sebep olabildiğine dikkati çekti.

Çelik, fazla miktarda ve yağlı besin tüketimiyle kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının görülebildiğini ifade ederek, özellikle bu dönemde hamurlu tatlı tüketiminin kandaki yağ ve kolesterol düzeyini yükseltebildiğini belirtti.

Zuhal Güler Çelik, ailesinde kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı ve mide rahatsızlığı bulunan kişilerin, bu konuda daha dikkatli davranmaları uyarısında bulundu.

Özellikle yaşı ilerlemiş ve çeşitli sağlık problemleri olanların daha dikkatli olması gerektiğini belirten Çelik, şu bilgileri verdi:

''Ramazanda bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı ve bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenilmelidir. Vücudun eski düzenine dönmesi daha yumuşak ve sağlıklı bir geçişle sağlanmalıdır. Ramazan süresince kişilerde sıvı alımı düşmektedir. Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasında su ve asitsiz içecekler içilerek, günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Ayrıca çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine bitkisel çaylar tercih edilmelidir.''