Bayram kredisi kullanacaklara uyarı
Bankalar, Kurban Bayramı öncesinde aylık yüzde 1'in altına kadar çektikleri "bayram kredileri" ile daha fazla müşteriye ulaşmaya çalışırken tüketicilere bu konuda araştırma yapması gerektiği yönünde uyarıda bulunuldu.
AABankaların bayram kredilerinin aylık faizlerinin 0,95'ten başlayıp, 1,20'ye kadar çıktığını dile getiren Ağaoğlu, "3 bin liradan 50 bin liraya kadar sunulan krediler, 9 ile 36 ay vadelerle veriliyor. Bazıları hiç masraf almazken, diğerlerinde dosya ücretleri farklılık gösteriyor" ifadesini kullandı.
Ağaoğlu, bazı bankaların düşük faiz gibi gösterilen kredilerine aldanılmaması uyarısında bulunarak, "Bankalar önce kendini düşünür. Ne kadar düşük faizli gösteriliyorsa tüketiciden geri dönüşü o kadar yüksek olabiliyor" dedi.
Vatandaşların, faiz konusunda iyi araştırma yapmalarını öneren Ağaoğlu, şunları kaydetti: "Yüzde 1'in altında sunulan kredinin tüketiciye yıllık maliyeti yüzde 20'ye yaklaşıyor. Vatandaşlar yanıltıcı faizlere dikkat etmeli, dosya ve sigorta ücretlerini iyi araştırmalı. Yüzde 1'in biraz üzerinde sunulan kredilerin yıllık maliyet oranı ise yüzde 20'yi geçiyor. Yani tüketici, yüzde 1'in altındaki faizli kredisine yılda yüzde 20'ye varan faiz ödüyor. Dosya masrafı ve sigorta gibi ücretler de maliyete eklendiğinde kredinin toplam faizi yükseliyor."
'Ucuz niyetine pahalı kredi kullanmayın'
Tüketicilerin kredi kullanmadan önce bankalara toplam maliyeti ve gerçek faizi sormalarını isteyen Ağaoğlu, "Ucuz niyetine pahalı kredi kullanmayın. Bankalar, faizi düşük gösterip bir takım ek unsurlarla tüketiciyi mağdur ediyor" dedi.
Ağaoğlu, tüketicilerin, gerçek faiz, reel faiz ve bileşik faizin ne olduğunu bilmek zorunda olmadığını belirterek, "Bazı bankalar tüketicilerin bu eksikliğini kullanıp aldatıcı reklamlarla kredi kullandırmaya çalışıyor. Vatandaş ekonomi uzmanı değil. Vatandaşların bilgi eksikliğinin kullanılmaması gerekir. Aksi halde bayram mutluluğu bazı vatandaşlar için bayram huzursuzluğu haline gelebilir" diye konuştu.
Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, bu yılın 6 aylık döneminde 14 milyonun üzerinde kredi borçlusu bulunduğunu ve toplam borcun 250 milyar liraya yaklaştığını vurgulayan Ağaoğlu, tüketicileri kısa süreli rahatlama için aylarca sıkıntıya yol açacak bir borçlanmaya girmemeleri konusunda uyardı.