Baykal, Obama görüşmesi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Obama ile görüşmesinde, laiklik, yargı ve basın özgürlüğüne dikkat çekti. Baykal Obama'nın AB konusunda Türkiye'ye verdiği desteğe teşekkür etti ve görüşme sonrasında Obama'ya iki de kitap hediye etti.
cumhuriyet.com.trABD Başkanı Barack Obama, Meclis'te grubu bulunan CHP, MHP ve DTP genel başkanlarıyla yaklaşık 5'er dakika bir görüşme gerçekleştirdi.
Obama, Genel Kurul'da yapacağı konuşma öncesi, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın makam odasında ilk önce CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile bir araya geldi.
Baykal Obama'ya Türkiye'yi anlatan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Huzur", Sait Faik Abasıyanık'ın ise "Haritada bir nokta" adlı kitaplarını hediye etti.
Görüşmede, ilk sözü Baykal alarak, Obama'ya "Bay Başkan" diye hitap etti. Edinilen bilgilere göre, Baykal ile Obama görüşmesinde tercüman bulunmaması üzerine Baykal ingilizce konuştu. İki kişinin görüşmede sürekli not tuttuğu kaydedildi.
Obama ve Baykal arasında gerçekleşen görüşme şöyle gelişti: Baykal, Obama'ya muhalefetle görüşme ihtiyacı duyduğundan dolayı teşekkür etti. Obama'da Baykal'a, kendisinin de bir dönem muhalefette olduğunu hatırlatarak, "Muhalefet önemlidir. Demokrasi muhalefetsiz olmaz" karşılığını verdiği belirtildi.
Baykal, görüşmede üç önemli konuya vurgu yaparak, Türkiye'nin modernleşmesinin 20. yüzyılda en önemli projesi olduğunu, ve bu projenin sonucu olarak Türkiye'de modernleşmenin ardından gerçekleştiğini vurguladı.
Baykal'dan laiklik, yargı ve medya vurgusu
Baykal, "21. yüzyılda modernleşme ile demokratikleşme birbirini besleyen bir süreç olarak yürütme zorunluluğu vardır. 21. yüzyılda da bu modernleşme sürmektedir" diye konuştu. Baykal konuşmasında, hem modernleşme hem de demokrasi için üç unsurun önemli olduğunu vurguladı. Baykal, bunlardan birisinin laiklik olduğunu ve Hilary Clinton'ın laiklik vurgusundan memnuniyet duyduklarını söyledi.
Baykal, ikinci önemli unsurun ise yargı bağımsızlığı olduğunu dile getirdi. Baykal, "Yargı politize edilmemelidir" dedi. Üçüncü olarak da, basın ve medya özgürlüğünün önemini vurgulayan Baykal, "Medye ve basın özgürlüğü sadece teoride değil, pratikte de sağlanmalıdır. iktidara muhalefet etme hakkını kullanabilen bir medya olmalıdır" diye konuştu.
Baykal tüm bu süreçlerin güvencesinin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği olduğunu kaydetti.
Obama'ya bu konudaki desteğinden dolayı teşekkür eden Baykal, AB ülkelerinin tavrına değindi. Bu sırada Obama'nın, "Sarkozy"nin tutumuna vurgu yapmak ister gibi, sadece "Sarkozy" demekle yetindi. Baykal laiklik ve AB konusundaki tutumlarından dolayı Obama'ya teşekkür etti. Obama, Baykal'a Amerika'ya sık sık geliyor musunuz? diye sordu.
Baykal da, "hayır sık olmuyor." şeklinde cevap verdi. Obama'nın Baykal'ın anlattıklarını dikkatle dinlediği ve katkıda bulunduğu öğrenildi.
Baykal Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine, Obama'nın genel kurul'daki konuşmasını, "süpriz yok. Bilinen Amerikan pozisyonunun tekrarıydı" sözleriyle değerlendirdi.