Bayılma, ciddi hastalıkların habercisi olabilir

Memorial Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Güçlü Dönmez, uzun süre aç kalma, aşırı korku, sinirlenme ya da aşırı sıcaklarda görülebilen bayılmanın ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğini kaydetti.

cumhuriyet.com.tr

Güçlü Dönmez, ani ve tekrarlayan bayılmaların dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, bayılma şikayeti olan kişide kalbe ait ciddi rahatsızlıkların da olmasının dikkate alınması gerektiğini, çünkü yaşam süresini kısaltma potansiyeli olan hastalıkların bu grupta bulunduğunu ifade etti.

"Çarpıntı, kalpte yapısal bozukluğun izleniyor olması, ailede ani ölüm öyküsü ve şikayetlerin fiziksel zorlanma sırasında ya da istirahatteyken olup olmadığı, bayılma riskinin belirlenmesinde yardımcı olmaktadır"
değerlendirmesini yapan Dönmez, EKG, ekokardiyografi, T table testi (eğilebilir masa testi), EKG holter incelemesi ve bazen koroner anjiyografi ya da elektrofizyolojik çalışmanın, bayılma sebebinin bulunmasında yardımcı olabilecek testler olduğunu belirtti.

Dönmez, şunları kaydetti: "Özellikle senkop bayılmaya en çok neden olan ve en tehlikeli sebebi oluşturan aritmi teşhisi konulursa; ilaç tedavisi, kalp pili ya da şok cihazı uygulamaları, ablasyon gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kişi sebepsiz ve ani gelişen bayılma atakları yaşadığında vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Senkop adı verilen bayılmanın; kan şekeri düşüklüğü, epilepsi, ortopedik kökenli düşüşler ve psikoloji kökenli nöbetlerden doğru bir şekilde ayırt edilmesi ve tedavinin bu yönde planlanması gerekmektedir''.