Başmüzakereci Egemen Bağış İrlanda'da
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türk iş adamlarının İrlanda'ya gelmesini sağlaması için Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile görüşeceğini söyledi.
cumhuriyet.com.trİrlanda'ya resmi ziyarette bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türk-İrlanda İş Konseyi'nin verdiği akşam yemeğine katıldı. Egemen Bağış, Türkiye'nin Dublin Büyükelçisi Altay Cengizer ve İrlanda'nın Ankara Büyükelçisi Tom Russell'ın, ziyaretin önemine ve iki ülke arasındaki ilişkilere değindiği konuşmaların ardından, İrlanda'daki programının çok verimli ve keyifli geçtiğini söyledi.
Bağış, İrlandalıların samimiyetinden ve misafirperverliğinden olduğu kadar, ziyaret ettiği Trinity Üniversitesinin tarihi kütüphanesinden ve ''Book of Kells'' müzesinden de çok etkilendiğini belirtti. İrlanda'ya yaptığı ziyaretin iki ülke arasındaki dostluğun bir kez daha dile getirilmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Bağış, İrlanda'nın ekonomik açıdan zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Bağış, böyle dönemlerde dayanışmanın önemini vurguladı.
Ticari ilişkiler
Türkiye ve İrlanda arasında büyük bir ticari potansiyel bulunduğunu belirten Bağış, ''Türkiye'ye döner dönmez meslektaşım Zafer Çağlayan ile görüşerek, iş adamlarından oluşan bir heyetin İrlanda'ya gelmesini sağlamasını isteyeceğim. Kriz dönemleri fırsatlara dönüştürülebilir'' dedi.
Bağış, halen kiralık bir binada çalışmalarını sürdüren Türkiye'nin Dublin Büyükelçiliği için de bir bina satın alınması konusunda girişimde bulunacağı sözünü verdi. İrlanda'nın iş adamlarına vize kolaylığı sağlamasının ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunacağına inandığını kaydeden Bağış, ticari ilişkilerin siyasi ilişkilere yön verdiğine inandıklarını kaydetti.
Bağış, iki ülke arasındaki ticari potansiyele büyük önem atfettiklerini belirterek, ''İrlanda'yı Zafer Abi'ye emanet edeceğim'' dedi. Avrupa Birliği Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır'ın da eşlik ettiği Bağış'ın, sabah saatlerinde Dublin'den ayrılması planlanıyor.
Bağış, 'Book of Kells' Müzesi'ni gezdi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İrlanda'nın başkenti Dublin'deki Trinity Üniversitesinin tarihi kütüphanesini ve ''Book of Kells'' Müzesi'ni gezdi. Resmi ziyaret amacıyla Dublin'de bulunan Bağış, temaslarının ardından, İrlanda'nın önde gelen üniversitelerinden Trinity'ye geldi. Üniversitede, 200 binden fazla eski kitabın yer aldığı ''Long Room''u gezen Bağış, burada muhafaza edilen tarihi arpı inceledi.
Egemen Bağış, ''Book of Kells''in bulunduğu müzeyi ziyaret ederek, İrlanda'nın en önemli kültür mirası olarak kabul edilen elyazması hakkında müze yöneticisinden detaylı bilgi aldı.
Bağış, Türk-İrlanda İş Konseyi'nin verdiği akşam yemeğine geçmeden önce, yeni yılın yaklaşması dolayısıyla ışıklarla bezenmiş ünlü Grafton Caddesi'nde yürüdü.
'Türkiye başarılı bir anayasa reformu süreci geçiriyor'
Bağış, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa İşleri Enstitüsü'nde, Türkiye-AB ilişkileri konusunda konuşma yaptı. Konuşmasına İrlanda ve Türkiye'nin tarihsel ve diplomatik ilişkilerine değinerek başlayan Bağış, iki ülke arasındaki dostluğun ve işbirliğinin tam bir bütünleşme projesine dönüştürülmesinin yolunun Türkiye'nin AB üyeliğinden geçtiğini vurguladı.
İrlanda makamlarının ve halkının, Türkiye'nin üyelik sürecine verdiği destekten büyük memnuniyet duyduklarını belirten Bağış, bu desteğin gelecekte de devam edeceğine inandığını kaydetti.
Bağış, ''Kararlılıkla sürdürdüğümüz reformların, dostlarımızın, özellikle İrlanda'nın Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine destek için sesini daha da yükseltmesine yardımcı olmasını umuyoruz'' dedi. Bağış, AB Komisyonu'nun Türkiye için hazırladığı son ilerleme raporunun, şu ana kadarki en olumlu rapor olduğunu belirtti ve 1998'deki ilk ilerleme raporundan bu yana Türkiye'de katettiği aşamalara değindi. AB ile müzakerelere başlayan her ülkenin öyle ya da böyle müzakereleri tamamladığına işaret eden Egemen Bağış, bu sürecin başta demokrasi ve insan hakları olmak üzere pek çok konuda Türkiye'ye faydalı olduğunu vurguladı.
Bağış, Türkiye'nin başarılı bir anayasa referandumu süreci geçirdiğini söyleyerek, bu sürecin hükümeti daha fazla reform yapmaya teşvik ettiğini kaydetti. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için harekete geçeceğini belirten Bağış, Türk iş adamlarının İrlanda'ya gelmesi için elinden geleni yapacağının sözünü verdi. ''Türkiye 50 yıl öncesinin Türkiye'si değil'' diyen Bağış, 8 yıl içinde Türkiye'nin pek çok konuda önemli adımlar attığını, ancak müzakere sürecinde 17 faslın siyasi nedenlerle bloke edildiğini hatırlattı. Bağış, AB içinde kimi zaman Türkiye'ye adil davranılmadığını söyledi ve İrlanda'nın AB içinde Türkiye'ye desteğini daha yüksek sesle ortaya koymasının önemini vurguladı. İrlanda'dan, vize kolaylığı, terörle mücadele, Kıbrıs konusu, Türkiye'nin ve diğer aday ülkelerin AB zirvelerine davet edilmesi gibi konularda da destek istediklerini belirten Bağış, konuşmasının ardından soruları yanıtlayarak, dinleyenlere Türkiye'nin dış politikasına ve AB sürecine ilişkin ayrıntılı bilgi verdi.