Başkentin gölleri suya doydu
Havaların ısınmasıyla birlikte erimeye başlayan kar, Başkentteki Mogan ve Eymir göllerinde su seviyesinin artmasına neden oldu. Su seviyesinin yükselmesi nedeniyle, Mogan Gölü kenarındaki kafeterya, banklar ve yürüyüş yolları sular altında kaldı.
cumhuriyet.com.trAnkara'nın Gölbaşı ilçesi sınırlarında bulunan Mogan Gölü'nde su seviyesi, eriyen kar suları nedeniyle artmaya başladı.
DSİ ile Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ekipleri, olası su baskınlarına karşı gerekli önmemleri alırken, göl kenarındaki içinde kafe, piknik ve dinlenme alanlarının bulunduğu parkın bir bölümü, su seviyesinin yükselmesiyle sular altında kaldı.
Önceden vatandaşların oturup göl manzarasını seyrettikleri banklar, gölde yaşayan karabatakların dinlenme alanı haline geldi.
Öte yandan İmrahor Vadisi'nden geçen İmrahor Deresi kenarında Doğa ve Çevreyi Koruma, Yaşatma Derneği'ne (DOĞÇEV) ait içinde 250 kedi, 10 köpek ve 2 eşeğin barındığı kedi evi ve hatıra ormanının bir bölümü, su seviyesinin yükselmesi nedeniyle Eymir Gölü'nün kapaklarının açılmasıyla sular altında kaldı.
DOĞÇEV Genel Sekreteri Ayşe Gündoğdu, Çevre ve Orman Bakanlığından aldıklanı 130 dönümlük hatıra ormanında ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra, sokak hayvanlarına barınma imkanı sağladıklarını söyledi.
Ormanın kerarından Mühye Deresinin geçtiğini ifade eden Gündoğdu, şunları kaydetti:
''Mogan ve Eymir göllerinin su seviyesinin yükselmesi, kapakların açılması, zaman içerisinde ara ara hafriyatla doldurulan dere yatağının bazı yerlerde kafi gelmemesine neden olmakta ve su baskınları meydana gelmektedir. Su seviyesi arttığı için son günlerde birkaç kez su baskını yaşandı. Hayvanların barınaklarının bulunduğu alanlar sular altında kaldı. Çevre ve Orman Bakanlığına ve diğer ilgili kurumlara haber verdik. Onlar da ilgileniyor ama bu hafriyat dömümünün durdurulması gerekiyor. Bu çevreye büyük zarar veriyor. Hayvanlarımızın sudan zarar görmemesi için sürekli burdayız. Ayrılamıyoruz.''
Gündoğdu, deredeki küçük büzlerin DSİ'nin çalışmasıyla büyütüldüğünü ancak bunun yeterli gelmediğini vurguladı.
DSİ
DSİ Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, kış aylarındaki yoğun kar yağışının ardından sıcaklıkların artmasının, nehir ve göl sularının yükselmesine, dolayısıyla taşkınlara sebep olduğu kaydedildi.
Mart ayı başında mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen kar yağışının ardından havzalarda biriken karların, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte erimeye başladığının ifade edildiği açıklamada, havzada eriyen karların Mogan ve Eymir göllerine geldiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
''Olası bir taşkın tehlikesine karşı çalışmalar yürüten kurumumuz tarafından alınan tedbirler ve yürütülen çalışmalar neticesinde göllerdeki su seviyeleri normale çekilmiş ve herhangi bir olumsuzluk yaşanması önlenmiştir. Mogan Gölü'ndeki su seviyesi 15 Mart tarihinde maksimum su seviyesinin 37 santimerte üstüne çıkmıştır. Regülatör kapakları 35 santimetre açılarak 4,5 m3/s su, Eymir Gölü'ne boşaltılmıştır. Mogan'dan tahliye edilen ve yan derelerden kar erimesiyle gelen sular sebebiyle Eymir Gölü'nün de su seviyesi yükselmiştir. Mogan Gölü'nde yapılan uygulamayla birlikte Eymir Gölü regülatör kapakları da doğru orantılı olarak açılarak fazla suyun tahliyesi yapılmaktadır. 15 Mart itibariyle Eymir Gölü'ndeki su seviyesinin 32 santimerte yükseldiği gözlemlenmiştir. DSİ, regülatör kapaklarını 50 santimetre açarak İmrahor Deresi'ne 4,16 m3/s su aktarmıştır.''
Açıklamada, Eymir Gölü'nden bırakılan suların İmrahor Vadisi'nde sıkıntıya sebep olmaması için dere yatağına yanlış müdahalede bulunanların yazılı olarak uyarıldığına dikkat çekilerek, ''DSİ ve ASKİ'nin yoğun çalışmaları vasıtası ile dere yatağında problem yaratacak yerlerde iş makineleri marifetiyle düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıca İmrahor Vadisi'nde hayvan barınağının ve ağaçlandırma sahasının yanından geçen ve deredeki suyun taşmasına sebep olan küçük büzler kaldırılarak 1000'lik 2 adet büyük boru ile suyun tahliyesi sağlanmıştır. Yapılan bu çalışmalar, göllerden ve çevre derelerden gelen suların etrafa zarar vermeden İncesu sel kapanına buradan da Ankara çayına ulaşmasını sağlamıştır'' denildi.
ASKİ
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç da, havaların ısınmasıyla birlikte yağmurların ve eriyen karların Mogan ve Eymir göllerindeki su seviyesini yükselttiğini belirterek, göllere günde 700 bin metreküp su geldiğini kaydetti.
Ankara'nın en büyük gölü olan Mogan'da su seviyesinin maksimum seviyeye çıktığını ifade eden Kılıç, ''Bu mevsimde göle gelen su miktarı günde en fazla 300 bin metreküp olurken, son bir haftadır bu miktar 700 bin metreküpün üzerine çıkmıştır. Göllere gelen suyun Ankara'nın bir günlük içme suyu ihtiyacına neredeyse denk geldiğini düşünürsek, bu gelen su miktarının ne kadar çok olduğunu da anlamış oluruz'' dedi.
Kılıç, göllerdeki fazla suyun tahliye edildiği kanalların tıkandığını dile getirerek, ''Biz öncelikle gelen aşırı yağmur ve kar sularının tahliyesine engel bu kanallardaki temizlik işlemini gerçekleştirdik. Kanallardaki sazlıklar ve atıklar için özel göl temizleme aracını devreye sokarak, kanalların temizliğini gerçekleştirdik. Ekiplerimizle üç gündür geceli gündüzlü yaptığımız çalışmalar sonucunda dere yataklarından suyun sorunsuz bir şekilde akmasını sağladık. Böylece Mogan ve Eymir Göllerindeki olası su taşkınlarının da önüne geçmiş olduk'' dedi.