Başkanlık tarifi Erdoğan'ı kızdıracak

Hükümet programında, ‘başkanlık sistemi’ tanımına ‘güçler ayrılığı’ ifadesi eklenirken ‘çözüm süreci’ yerine ‘çözüm iradesi’ ifadesinin kullanılması dikkat çekti.

EMİNE KAPLAN / SİNAN TARTANOĞLU

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün 64. Hükümet’in programını TBMM Genel Kurulu’na sundu. Programın sunuşuna Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “Meclis çalışmaları başta olmak üzere kurumların uyumlu ve etkin çalışması için vereceği destekten dolayı şimdiden teşekkür etmekle” başlayan Davutoğlu, özetle şu hedefleri açıkladı:

6 temel alanda reform: 6 temel alanda reformlarımızı yoğunlaştıracağız. Bunlar; “Demokratikleşme ve adalet”, “Eğitim”, “Kamu yönetimi”, “Kamu maliyesi”, “Reel ekonomide köklü değişim”, “Öncelikli dönüşüm programları alanında gerçekleştireceğimiz reformlardır.”

Cemevlerine hukuki statü: Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız.

Daha küçük merkezi yönetim: Kamu hizmetlerinin adil, etkili, süratli ve kaliteli sunumunu sağlayacak şekilde merkezi birimleri daha küçük ama daha etkin bir yapıya dönüştüreceğiz.

‘Süreç’ yerine ‘çözüm iradesi’: Seçim bildirgesinde “çözüm süreci” ifadesi kullanılırken, programda “çözüm iradesi” denmesi dikkat çekti. Bildirgedeki “Kürt sorunu” ifadesi programda yer almadı.

Başkanlık tanımına ‘güç’ rötuşu: Özgürlükçü ve insan odaklı yeni anayasa ile seçimlerin istikrar üretebildiği, yasama ve yürütmenin müstakil olarak etkin olduğu, güçler ayrılığının tahkim edildiği, demokratik denge ve kontrol mekanizmalarının öngörüldüğü, toplumsal farklılıkların siyasal temsilinin sağlandığı, ademi merkeziyetçi bir idare sisteminin güçlendirildiği, karar alma süreçlerinin hızlandığı yeni bir siyasal sisteme geçebiliriz. Bu unsurlarıyla başkanlık sisteminin, Türkiye’nin siyasal tecrübesine ve gelecek vizyonuna daha uygun olduğuna inanıyoruz.

Bildirgeden farklı olarak başkanlık sistemine “güçler ayrılığının tahkimi” ifadesinin eklenirken, sık sık “yeni ve sivil anayasa” vurgusu yapıldı. Davutoğlu’nun başkanlık sistemi bölümünde programda olmamasına karşın “Dayatmacı zihniyet ve bireysel tartışmalardan uzak her türlü tartışmaya açığız” ifadesini kullanması dikkat çekti.

Seçim barajı hedefi yok: AKP’nin seçim bildirgesindeki “Temsilde adalet ile yönetimde istikrar arasında denge sağlayacak şekilde seçim barajı yeniden düzenlenecektir” hedefine programda yer verilmedi.

Paralele özel vurgu: Milli güvenliğimizi ve meşru demokratik sistemimizi tehdit eden yeni vesayet odağı “(PDY) Paralel Devlet Yapılanması”dır. Milli iradeden aldığımız güçle bu yapıları tamamen ortadan kaldıracak şekilde kararlı mücadelemize devam edeceğiz.

Yolsuzlukla bilgilendirmeli mücadele: Devletin gerçek ve tek sahibi olarak gördüğümüz vatandaşlarımız adına yürüttüğümüz tüm işlerin şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir bir biçimde gerçekleşmesini temel ilke olarak benimsiyoruz. Kamu yönetimindeki politika ve uygulamalarımızda yolsuzlukla mücadeledeki kararlılığımız bu temele dayanmaktadır