"Başkanlık sistemi tartışılmalıdır"
DSP Genel Başkanı Masum Türker, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili ''Eğer gerçekten demokratik bir düzen içinde başkanlık sistemi isteniyorsa öncelikle parlamenter sistemin güçlendirilmesi, parlamentoda görev alan milletvekillerinin kimliklerini kullanabilme platformunun oluşturulması gerekir'' dedi.
cumhuriyet.com.trDSP Genel Başkanı Masum Türker, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener'i parti genel merkezinde ziyaret etti.
Türker, ziyaretten sonra yaptığı açıklamada, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu ve dünyadaki gelişmeleri değerlendirdiklerini belirterek, Şener ile aynı konularda benzer görüşlere sahip olduklarını gördüklerini söyledi.
Şener de Türker'in kendisine nezaket ziyaretinde bulunduğunu belirterek, Türk siyasetinde özellikle parti genel başkanlarının bir araya gelerek ülke sorunlarını paylaşmamalarının bir eksilik olduğunu ifade etti.
Şener, bu kısır ortamı değiştirmek için parti genel başkanlarına görev düştüğünü bildirdi.
Başkanlık sistemi
Abdüllatif Şener, gazetecilerin başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili sorusu üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuyla ilgili bazı açıklamalar yaparken parti içinden başka isimlerin de bu sisteme olumlu bakmadıklarına ilişkin açıklamaları olduğunu hatırlattı.
Bunun, farklı şeylerin terennüm edildiği anlamı taşımadığını kaydeden Şener, şöyle konuştu:
''Çünkü bu yasama döneminde ele alınacak bir konu değil bu. Bu yasama döneminde böyle bir düzenlemeyi amaçlamadıklarını da gerek iktidar partisinin genel başkanı, gerek sözcüleri zaten ifade ediyorlar. O halde şu anda iktidar partisinin ve özellikle Başbakanın zihninde başkanlık sistemi var. Şu anda gündeme düşürmek suretiyle partisi içinde lehte veya aleyhte konuşmalar yapılmasını sağlamak suretiyle basında bunun tartışılmasına zemin hazırlamak suretiyle aslında önümüzdeki dönemin gündemini oluşturuyor.''
Başkanlık sistemiyle ilgili farklı açıklamalar yapılmasının hiçbir değeri olmadığını söyleyen Şener, bunların sürece katkı sağlama amacıyla yapıldığını savundu.
Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Aslında Başbakanın başkanlık sistemine çalışması lazım. Dün yaptığı açıklamada 'Halkımız başkanlık sistemini öğrenmelidir. Üzerinde biraz düşünmelidir' gibi ifadelerde bulunmuştur. Biz buna karşılık diyoruz ki aslında bu başkanlık sisteminin ne olduğunu, ne olmadığını Başbakanın öğrenmeye ihtiyacı var, üzerinde çalışmaya ihtiyacı var. Neden? Çünkü yapmış olduğu açıklamalarda aslında sistemin ne olduğunu çok iyi bildiğini göstermiyor. Başkanlık sistemi dediğimiz sistem de parlamenter sistem de aslında demokrasinin güçlü iki uygulama biçimidir. Başkanlık sistemi dediğimiz yapıda aslında başkanın yetkilerini sınırlandıran demokratik, güçlü kurumlar vardır. Ama öyle anlıyorum ki başkanlık sistemi derken, Başbakan bunu anlamıyor. Güç temerküzünü anlıyor ve birtakım düzenlemeler yaptığı takdirde aslında başkanlık sistemine geçişi düzenlemiş olmayacak. Ortaya ucube bir şey çıkaracak. Ben bu ucubeden korkuyorum aslında, endişe ediyorum. Onun için ne demek başkanlık sistemi, ne demek parlamenter sistem, dünkü yaptığı açıklamada ikisini birbirine karıştıran ifadelerde bulundu. Çalışmaya ihtiyacı var diye düşünüyorum.''
"Başkanlık sistemi tartışılmalıdır"
DSP Genel Başkanı Türker de aynı soruya karşılık, gelecek genel seçimin Anayasa hazırlayacak bir parlamentonun seçilmesi anlamını taşıdığını söyledi.
Türker, ''Anlaşılıyor ki bu parlamentoya Anayasa değişikliğinde yeni bir yönetim sistemi, başkanlık sistemi de şimdiden alıştırılarak dayatılmak isteniyor'' dedi.
Türker, şöyle konuştu:
''Ama şunu da belirtemeyiz ki Türkiye'de kuvvetler ayrılığının şu ana kadarki uygulamalarla yok edildiği, yargının kontrol alınmak istendiği, yasama organının iktidar partisinin liderinin gündemi çerçevesinde görev yaptığı bir süreçte güçlendirilmemiş bir parlamentoda başkanlık sisteminin Türkiye'yi diktatörlüğe doğru götüreceği, bugün Arap ülkelerinde isyan edilen yönetim anlayışının Türkiye'ye geleceğinin işaretidir. Eğer gerçekten demokratik bir düzen içinde başkanlık sistemi isteniyorsa öncelikle parlamenter sistemin geçlendirilmesi, parlamentoda görev alan milletvekillerinin kimliklerini kullanabilme platformunun oluşturulması gerekir.''
Türker, halkın tamamını temsil edecek bir parlamentonun oluşturulması için barajın kaldırılması, milli bakiye usulüne geçilmesi gerektiğini belirterek, bunlar oluşmadıkça Türkiye'de başkanlık sisteminin tek adam rejimine doğru kayabileceğini savundu.
Masum Türker, ancak bunun tartışılarak iyi ve kötü yönlerinin ortaya konulması gerektiğini ifade ederek, ''Parlamenter sistemi sindirmemiş bir anlayışın bunu getirmesini tehlikeli olarak görüyoruz'' dedi.