Başkanlık emekçiye zarar

Sistemin emekçiye zararını araştıran CHP’li Gürer, yıllık izin süresinin 17 güne düştüğünü, haftalık çalışma süresinin de ortalama 45 saate çıktığını söyledi.

iklim öngel

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyadaki örneklerle başkanlık sisteminin emekçiye verdiği zararı karşılaştırdı. Gürer, Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerde haftalık çalışma saatlerinin parlamenter sistemle yönetilen ülkelere göre daha fazla olduğunu söyledi. Parlamenter sistemde 29 gün olan yıllık izin süresinin başkanlık sisteminde 17 güne düştüğünü dile getiren Gürer, parlamenter sistemde 19 hafta 2 gün olan doğum izninin başkanlık sisteminde 13 hafta 2 güne gerilediğini vurguladı. CHP’li Gürer, başkanlık sisteminin emekçilere verdiği zararları dünya örneklerine bakarak karşılaştırdı. Başkanlık sisteminin emekçilerin haklarını gasp ettiğini söyleyen Gürer, 146 ülkeden 54’ünün başkanlık, 66’sının parlamenter, 26’sının da yarı başkanlık sistemleri ile yönetildiğini kaydetti.

Mesai saatleri uzuyor

Gürer, Başkanlık sistemi ile yönetilen 46 ülkeden 18’inde haftalık çalışma saatinin 48 saat olduğunu, bunun Kenya’daki 52 saat çalışma süresiyle zirveye ulaştığını belirtti. Gürer, parlamenter sistemle yönetilen 50 ülkenin 27’sinde ise haftalık çalışma saatinin 40 saat olduğunu söyledi. Gürer’in verdiği bilgiye göre; Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde haftalık çalışma saati ortalama 44 saat 53 dakika iken parlamenter sistem ile yönetilen ülkelerde ise haftalık çalışma saati ortalama 42 saat 44 dakika.

Çalışma barışı yok

Parlamenter sistemde 29 gün olan yıllık izin süresinin başkanlık sisteminde 17 güne düştüğünü dile getiren Gürer, parlamenter sistemde 19 hafta 2 gün olan doğum izninin başkanlık sisteminde 13 hafta 2 güne indiğine dikkat çekti. Gürer, Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde çalışma barışının ve çalışma koşullarının sorunlu olduğunu belirterek, “Parlamenter sistem çalışma barışında daha uygun ve çalışma koşulları tek adam yönetimine göre çalışanlar lehine daha iyi düzenlemeler içeriyor” şeklinde konuştu.

'Sistem işçinin lehine değil'

AKP hükümetleri döneminde işçi haklarının budandığını, sendikasızlaşmanın önünün açıldığını, esnek çalışma modern kölelik yasası ile güvencesiz çalışmaya yol verildiğini, bireysel emeklilik uygulaması ile kamu emekliliğinin önünün kesilmeye çalışıldığını vurgulayan Gürer, işçilerin, emekçilerin işsizlerin mağdur kesimlerin 16 Nisan’da Hayır oyu vermesi çağrısında bulundu. Başkanlık sisteminin tek adamın her konuda karar vereceği bir süreç olacağını, işçilerin lehine olmayan düzenlemelerinde yolunun açılacağını söyleyen Gürer, AKP ile sıkıntıları artan emekçi haklarının anayasa değişikliği geçerse daha da çok zarar göreceği uyarısında bulundu.