Başkan Türkiye tek başına

BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı'nı devralan Ankara, Kıbrıs konusunda yapılan oylamada tek başına kaldı. Barış gücünün görev süresi uzatılırken kararda sadece Rum yönetiminin adı geçti.

cumhuriyet.com.tr

BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıstaki BM Barış Gücünün (UNFICYP) görev süresinin 6 aylığına uzatılmasını talep eden karar tasarısını, Türkiyenin muhalefetine rağmen 14 oyla kabul etti. BMGKde önceki akşam düzenlenen toplantıda Türkiyeyi temsil eden BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, tasarıya karşı ret oyu verdi. İlkin, Türkiyenin politikasını açıkladığı konuşmasında, adadaki barış gücünün, ortak Kıbrıs Cumhuriyetinin yıkıldığı 1963 yılından sonra Türkleri korumak için kurulduğunu anımsattı. Buna rağmen 1964ten beri alınan kararlarda, sadece Rumları temsil eden Kıbrıs hükümetinden söz edildiğini ve Kıbrıslı Türklerin rızasının sorulmadığını dile getirdi. Biz Kıbrıs sorununun iyi bilinen, yerleşmiş BM parametreleri çerçevesinde çözülmesini istiyoruzdiye konuşan İlkin, Kıbrıslı Türklerin 2004 yılındaki BM barış planının oylandığı referandumda evet oyu vererek adada çözüm istediklerini kanıtladığını söyledi.

 

Türk tarafı görülmüyor

Büyükelçi İlkin, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiyenin eskiden beri konseyin Kıbrıstaki barış gücüyle ilgili kararlarını kabul etmediğini hatırlatarak, Ama bugünün farkı, biz Türkiye olarak UNFIYCP kararları alınırken konseyde bulunmamıştık, bu defa konsey üyesi olduğumuz için kararın görüşülmesi sürecine de katıldık dedi. İlkin, karar tasarısına karşı çıkma sebebinin, metinde Rum Kesimi’nden Kıbrıs Cumhuriyeti olarak bahsedilirken Kıbrıs Türk tarafının görmezden gelinmesi olduğunu kaydetti. Asıl önemli olan meselenin adadaki müzakerelerin başarılı olması olduğunu vurgulayan İlkin, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talatın müzakereleri yapıcı bir şekilde yürüttüğünü ifade etti. KKTCnin New York Temsilcisi Büyükelçi Kemal Gökeri de, adadaki sorunun iki kurucu devlet arasında siyasi eşitlik temelinde, kalıcı bir şekilde çözülmesini istediklerini ifade ederek, Yeni bir ortaklığa ihtiyacımız var dedi. Rum temsilci Minas Hadjimichael ise Türk tarafını, yaklaşık bin kişilik BM personelinin geçişlerine kısıtlama getirmekle suçladı.

Yılbaşından beri 15 üyeli BM Güvenlik Konseyinde yer alan Türkiye, haziran ayı boyunca başkanlığı üstlenecek, böylece gündemin belirlenmesinde ve karar metinlerinin oluşturulmasında daha etkin olacak. Türkiyenin konsey üyeliği 2011 yılına kadar devam edecek.