'Başka bir ihtimal yok'

CHP'nin 'Dört partinin uzlaştığı maddeler dışında öneri getirilmemesi' talebine AKP'den yanıt.

cumhuriyet.com.tr

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, CHP’nin 48 madde için “uzlaşılan maddeler dışında öneri getirilmeyeceği” güvencesi istemesiyle ilgili olarak “güvence paketin kendisi’ mesajını verdi. Şentop, “4 partinin uzlaştığı maddeleri getirelim diyoruz, başka bir ihtimal olamaz ki, yoksa Meclis’ten nasıl geçecek? Biz bunu 367’nin üzerinde çoğunlukla geçirmek istiyoruz” dedi. Şentop, CHP’nin güvence arayışını “ipe un sermek” olarak nitelendirirken paketin en geç ekime kadar Meclis gündemine getirilmesi gerektiğini söyledi.

AKP’nin içinde tutuklu vekil sorununu çözecek maddenin de yer aldığı anayasada uzlaşılan 48 maddenin TBMM’den öncelikli olarak geçirilmesi önerisiyle ilgili tartışmalar sürüyor. CHP’nin 48 madde dışında iktidar partisinden herhangi bir öneri getirilmeyeceği yönündeki güvence beklentisine AKP’den yanıt geldi.

 

‘367’yi aşalım’

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, nasıl bir güvence istediğini CHP’nin açıklaması gerektiğini belirterek “Biz 4 partinin de üzerinde uzlaştığı 48 maddeyi Meclis’ten geçirelim diyoruz. Bunu açıkça söyledik, uzlaşılan maddeleri getirelim diyoruz. Başka bir ihtimal olamaz ki. Yoksa Meclis’ten nasıl geçecek. AKP’nin sayısı belli. Biz bunu Meclis’ten 367’nin üzerinde çoğunlukla geçirmek istiyoruz. Aksi takdirde Meclis’ten geçmez, olmayacak bir ihtimal” dedi.

 

‘İpe un sermek’

CHP’nin güvence arayışını “ipe un sermek” olarak nitelendiren Şentop, tutuklu vekilleri ilgilendiren anayasanın temel hak ve özgürlüklerin devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne karşı kullanılamayacağını düzenleyen 14. maddesi ve milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesiyle ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı: “48 madde gelirse, hangi maddeler anayasada kalacak, hangileri çıkacak ayrı bir çalışma konusu. 83. madde üzerinde mutabakat yok, bazı itirazlar var. Yapılacak çalışmalar sonucunda bu da uzlaşılan maddeler arasına girebilir. Biz 14. maddenin anayasadan çıkarılmasını istiyoruz. Uzlaşılan maddeler geldiğinde 14 çıkacak mı kalacak mı, diğer partilerin tutumu burada önemli. Eğer itiraz etmezler ve 48 madde geçerse, 14. madde de kalkar. 14. madde kalkarsa tutuklu vekiller çıkar, farklı siyasi partilerin tutuklu milletvekilleri de bu kapsama girer gibi düşünenler var. CHP ve MHP derse ki 14. madde kalsın, o zaman işin seyri değişir.”

 

‘Rüşvet teklifi değil’

Şentop, tutuklu vekillerin durumunun anayasayla gündeme getirilmesinin “rüşvet” olarak değerlendirilmesiyle ilgili olarak da “Rüşvet teklifi değil. Kalkıp tutuklu vekillerin serbest bırakılması lazım, bu anayasayı görüşmemiz için diyorlar. Bunun için ayrıca şart koymamıza gerek yok, zaten teklifin içinde var. Bu açıdan da ayrıca bir teklif yok. İlkeli davranırlarsa sorun yok” dedi.