Basının kara tablosu: Ağustos'ta 14 gazeteci tutuklandı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’nin verilerine gmöre Ağustos ayı içerisinde 14 gazeteci tutuklandı.

Mahmut Oral

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’nin (ÖGİ) verilerine göre ağustos ayında 30 gazeteci gözaltına alındı, 14 gazeteci tutuklandı, 3 basın kuruluşu kapatıldı, 4 haber sitesi 14 kez BTK tarafından engellendi. 180 gazeteci ise gazetecilik yaptığı için hapiste.

İHD Diyarbakır Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyen ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Türkiye’de gazetecilere yönelik yaşanan baskı ve hak ihlallerinin, geçen ay çok daha ivme kazındığını belirterek, “Bu ay 14 gazeteci tutuklandı. Dünyada ağır hak ihlalleri yaşanan ülkelerde bile bir yılda tutuklanan sayıdan çok daha fazla gazeteci Türkiye’de bir ayda yakalandı/ tutuklandı. Türkiye, yabancı gazetecileri, dışarda iade edilmesini istediği kişileri almak ya da onlarla takas etmek için mi tutukladı? Bu durumun neresinden bakılırsa bakılsın baştan sona hukuksuzluktur. Devamı halinde hem Türkiye’nin tamamı için, hem de iktidar için ve tabii ki biz gazeteciler için tam bir kaos ve felakettir. Bundan dönmek başta iktidarın ve Türkiye’nin hayrına olacağı açık ve aşikârdır” dedi. Türkiye’de şu anda 180 gazetecinin, gazetecilik yaptıkları için tutuklu olduğunu dile getiren Boltan, “Bu tablonun iktidar için utanılacak bir durum olarak görülmesi gerekirken tersine iktidar bunu kendi başarı hanesine not düşüyor. Buna rağmen biz tekrar ifade edelim. Gazetecilik suç değildir ve biz gazeteciyiz” dedi.

Türkiye’de Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Rojava Medya, Gazete Şûjin ve Dihaber’in kapatılmasına dikkat çeken Boltan, “Bu Türkiye de gelmiş geçmiş tüm devlet ve hükümetlerin handikapıdır. Ayaklarındaki prangadır. Zindandaki gazetecilerden çok daha fazla devlet ve iktidarın bu tutsaklıktan kurtulması gerekir. Biz gazeteciyiz ve gazetecilik yapmaya devam ediyoruz. Çağrımızdır: Gelin gazetecileri zindandan çıkaralım ki biz gazetecilerle beraber Türkiye de özgürleşsin” diye konuştu.

  •          Ağustos ayı verileri:

    • 180 gazeteci hapiste.
    • 30 gazeteci gözaltına alındı, 14 gazeteci tutuklandı.
    • 2 gazeteci tahliye edildi.
    • 4 haber sitesi 14 sefer
    • BTK tarafından engellendi. (demokrasi ve sendika.org 5’er kez, Dihaber 3 kez ve Rojava Medya 1 kez)
    • 3 basın kuruluşu kapatıldı (Rojava Medya, Gazete Şûjin, Dihaber)
    • 14 gazeteci yargılandı.
    • 1 gazetecinin pasaportuna el konuldu ve yurtdışı yasağı getirildi
    • 1 günlük Kürtçe yayın yapan bir gazete yayın hayatına başladı.