Basın Konseyi o sürmanşet için işlem başlattı
Basın Konseyi, Habertürk gazetesinin manşetinde yer alan ve kamuoyunun tepkisini çeken kadına yönelik şiddet haberi ve fotoğrafıyla ilgili resen işlem başlattığını bildirdi.
cumhuriyet.com.trBasın Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Habertürk gazetesinin manşetinde ''Kadına şiddette son nokta'' başlığı altında aile içi şiddete maruz kalarak eşi tarafından bıçaklanmış bir kadının sedye üzerindeki fotoğrafının hiçbir gizleme veya buzlama yapılmaksızın tüm çıplaklığıyla ve pervasızca yayınlanmış olmasının kamuoyunda çok ciddi infiale yol açtığı belirtildi.
Basın Konseyini telefon, faks ve e-posta yağmuruna tutan çok sayıda yurttaşın, kadına yönelik şiddeti düşüncesizce manşete taşıyan bu haber ve fotoğraf hakkında şikayetlerini bildirdiği ifade edilen açıklamada, Basın Konseyinin kamuoyu gündemine yerleşen ve çok ciddi tepki uyandıran bu fotoğraf ve haberle ilgili basın meslek ilkeleri yönünden derhal bir inceleme başlattığı belirtildi.
Açıklamada, ayrıca konunun sürüncemede kalmaması ve en kısa zamanda karara bağlanabilmesi amacıyla Basın Konseyi Genel Sekreterliğinin, Basın Konseyi Yüksek Kurulunu, bu konuyu tek gündem maddesi olarak görüşmek üzere acil toplantıya çağırdığı kaydedildi.
"Ne yazık ki iki kere iki medyada da her zaman dört etmiyor"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Orhan Erinç de söz konusu haberle ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Ne yazık ki iki kere iki medyada da her zaman dört etmiyor. Olasıdır ki habercilik adına yapılan tercih hem şiddete uğramış bir kadının özel yaşamına özensiz bir yaklaşım, hem de şiddetin yansıtılması olarak gündeme gelmiştir.
‘Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne aykırı olduğunu düşünüyorum.”
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi, özel hayatın gizliliğinin geçersiz sayılabileceği durumları saptamıştır. “Sarsıcı durumlarda” gazetecinin doğru davranış kurallarını şöyle belirlemektedir:
“Sarsıcı durumlarda: Üzüntü, sıkıntı, tehlike, yıkım, felaket ya da şok halindeki insanlar söz konusu olduğunda gazetecinin olaya yaklaşımı ve araştırması insani olmalı ve gizliliklere uyularak duygu sömürüsünden kaçınılmalıdır.”
Sertel: Medyadaki şiddet, şiddeti teşvik ediyor
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de Habertürk Gazetesi’nin birinci sayfasında sürmanşetten yayınlanan sırtından bıçaklanmış, şiddet mağduru kadının fotoğrafı nedeniyle tepkisini dile getirdi.
Medyadaki şiddet fotoğraflarının, şiddeti teşvik ettiğini ve adeta yeni olaylara davetiye çıkardığını belirten Sertel, “O fotoğraf, tüm Türk halkı gibi bizim de kanımızı dondurdu. Hemen her gün yaşanan terör olaylarından, üçüncü sayfa haberlerinden bıkmış Türk halkı için; düşünülmeden, kadınların, çocukların üzerinde yaratacağı travma hesap edilmeden böylesine şuursuzca yayınlanmış bir fotoğraf ne insanı değerlerimizle örtüşmektedir ne de basın etiği ile” dedi.
Bakan Şahin'den kınama
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Bir gazetede sürmanşette yer verilen fotoğrafın, şiddete karşı duyarlılık yaratmanın ötesinde, eşi tarafından öldürülen bir kadının ölü bedenini sergileyerek, hayatını kaybetmiş de olsa en başta bir kadının kişilik haklarını zedelediğini düşünüyorum'' dedi.
Şahin, bugün bir gazetede yer alan kadına karşı şiddet haberi ve yayımlanan fotoğrafla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bakanlık görevini üstlendiği ilk günden bu yana, özellikle kadına yönelik şiddetin önlenmesi için tedbirlerin güçlendirilmesine çalıştıklarını belirtti.
Acil sorunlar karşısında kadınları koruma mekanizmalarını harekete geçirdiklerini, onları öncelikle kendi rızaları doğrultusunda koruma altına aldıklarını bildiren Şahin, ''Bu vakada da yaşamını yitiren vatandaşımızın sığınma evinde koruma altında olduğu ancak kendi rızasıyla burayı terk ettiği anlaşılıyor. Bu kararın kendisi tarafından verilmiş olmasının sonucu değiştirmediği gerçeğinin acısını bir bakan olarak değil, her şeyden önce bir kadın olarak yüreğimde hissettim'' ifadelerini kullandı.
Bunlarla birlikte bugün haberi işleyen bir gazetenin tutumu hakkındaki görüşlerini paylaşmak istediğini belirten Şahin, kadına yönelik şiddetin, Türkiye'nin baş etmesi gereken çok önemli bir sorunu olduğunun bütün kesimlerce fark edilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu bildirdi.
Ancak bu konudaki duyarlılığı harekete geçirmek adına da olsa kadına yönelik şiddeti işleyen haberlerde, şiddetin toplumun ruh sağlığını olumsuz etkileyecek biçimde sergilenmemesi için de azami özen gösterilmesi gerektiğinin açık olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, şöyle devam etti:
''Bugün bir gazetede sürmanşette yer verilen fotoğrafın, şiddete karşı duyarlılık yaratmanın ötesinde, eşi tarafından öldürülen bir kadının ölü bedenini sergileyerek, hayatını kaybetmiş de olsa en başta bir kadının kişilik haklarını zedelediğini düşünüyorum. Fotoğrafın bu biçimde kullanılmasının, maalesef basınımızda zaman zaman gördüğümüz etik ihlaller açısından da önemli bir sorun oluşturduğunu düşünüyorum. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde, toplumsal duyarlılığın yaratılması için en önemli destekçimiz olan medyanın, bu konuları dile getirirken daha duyarlı davranması gerektiğinin altını önemle çiziyorum. Yaşamını yitirenin çocuklarının durumunu göz önünde bulundurmadan, bu fotoğrafı sergileyen profesyonellik anlayışının, bugün hazırladıkları gazeteyi evlerine götürüp, çocuklarına gösterip gösteremeyecekleri konusunu da değerlendirmelerini diliyorum.''
Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hazırladıkları kanun tasarısının, medyanın bu haberleri veriş biçimiyle ilgili konuları da kapsayacağını kaydetti.