Başbakan'ın sesini iki günde düzelten formül

Seçim mitinglerinde sesini kaybeden Başbakan Erdoğan'ın opera sanatçıları ve doktorların tavsiyesiyle hazırladığı karışımları kullanıp iyileştiği öğrenildi.

cumhuriyet.com.tr

27 Mart'ta Van ve Diyarbakır'da sesini büyük oranda kaybetmiş olarak konuşma yapan Başbakan Erdoğan'ın, 2 gün sonra eski sesine nasıl kavuştuğu belli oldu. Kendisine çok sayıda ses ve opera sanatçısı, akademisyen, doktordan sese iyi gelen karışım tarifleri iletildiği öğrenildi. Tarifleri uygulayan Erdoğan'ın özellikle ballı turptan elde edilen sıvıyı kullanarak sesine kavuştuğu belirtildi.

SES TELLERİNİ DİNLENDİRDİ
Sabah'tan Mehmet Ali Berber'in haberine göre, Başbakan Erdoğan'ın en temel uygulaması ses tellerini dinlendirmek oldu. Çok az konuşan Erdoğan, iki gün boyunca ses tellerini dinlendirirken, bol bol sıvı tüketmesi tavsiye edildi. Özellikle yudum yudum ılık su içmesi tavsiye edildi. Başbakan'ın tedavi sürecinde en üzerinde durulan konulardan biri de boğazında ve ses tellerinde ödemin yanı sıra enfeksiyon olup olmadığı oldu. Erdoğan'a bitkisel tedaviler ve ses dinlendirmenin yanı sıra soğuk buhar tedavisi de tavsiye edildi. Öte yandan bazı ilaçlar kullanmasının da doktorları tarafından tavsiye edildiği ifade edildi. Erdoğan'ın miting sürecinde en çok kullandığı bal-turp özel karışımına devam ettiği ifade edildi. Erdoğan'ın özel karışımına göre büyükçe bir kırmızı turpun üzeri, ceviz büyüklüğünde, bıçakla oyuluyor. Oluşan çukura tepeleme bir tatlı kaşığı kadar bal dökülüyor. Turp bu halde çukur bir tabağa koyulup 24 saat bekletiliyor. Ertesi gün, tabağın dibinde biriken sıvıdan, üç beş saat arayla birer kaşık içiliyor. Erdoğan miting sürecinde bu karışımı sürekli kullanırken, 27 Mart'tan sonra da diğer karışımlarla birlikte bu karışıma da devam etti. Erdoğan'a iletilen karışımlardan biri de süt ve kereviz karışımı oldu. Tercih olarak koyun sütünün kullanıldığı karışımda 4 bardak koyun sütüne; 1 tatlı kaşığı dövülmüş kereviz tohumu eklenerek kaynatılıyor. Günde 3 kere, birer çay bardağı içiliyor. Bunun yanında iyi gelen yöntemler arasında 1 çay bardağı yeni sıkılmış limonsuyu; 1 çorba kaşığı süzme bal ve 1 çay bardağı suyun karıştırılarak gargara yapılması yöntemi de yer aldı.