Başbakan’ın eşinden onaylı peygamber tıbbı

Tıp çevrelerinde tartışılmasına karşın hükümetin olur verdiği alternatif tıbbın ardından bu kez de peygamber tıbbı anlamındaki “tıbbı nebevi” gündemde.

İklim Öngel/Cumhuriyet

Tıp çevrelerinin karşı çıkmalarına karşın hükümetin hastanelerde uygulamaya koyduğu, alternatif tıbbın ardından bu kez de peygamber tıbbı anlamındaki “tıbbı nebevi” gündemde. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun doktor eşi Sare Davutoğlu’nun himayesinde düzenlenecek Tıbbı Nebevi Kongresi’nde amaç, “Hz. Peygamberin yazılı kaynaklarda ruh ve beden sağlığıyla ilgili günümüze kadar ulaşan uygulama ve tavsiyelerini pozitif bilimlerin önerdiği sağlıklı beslenme ve modern tedavi yöntemleriyle buluşturmak” olarak açıklanıyor. Kongrenin “temel temaları” arasında yer alan “Kuran ve hadislerle şifa, ibadetin insan sağlığı üzerindeki etkisi, dua ve ruh sağlığı, helal ve haram gıdalar, inanç ve immünoloji” dikkat çekiyor.

Sülük, hacamat gibi geleneksel tedavi yöntemlerinin yasal olarak uygulanmaya başlamasının ardından, yine tıp çevrelerinde çok tartışılacak bir konu gündeme geliyor. Adana’da 6-9 Mayıs tarihleri arasında peygamber tıbbı anlamına gelen “2015 Uluslararası Tıbbı Nebevi Kongresi” gerçekleştirilecek.

Sare Davutoğlu başkanlar arasında

Kongrenin başkanları arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun doktor eşi Sare Davutoğlu’yla birlikte Adana Valisi Mustafa Büyük, Çukurova Üniversitesi Rektörü Mustafa Kibar da yer alıyor. Bilim kurulunda Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in de bulunduğu kongrede, AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da kongreyi düzenleyenler arasında dikkat çekiyor.

Kongrenin amacı, “Hz. Peygamberin yazılı kaynaklarda ruh ve beden sağlığıyla ilgili günümüze kadar ulaşan uyguluma ve tavsiyelerini pozitif bilimlerin önerdiği sağlıklı beslenme, yaşam ve modern tedavi yöntemleriyle buluşturmayı birbirinden farklı bilim dallarına ait uzmanların bakışaçılarıyla yeniden yorumla” oldugu belirtiliyor.

Psikoloji için dua, beden için ibadet

Koruyucu hekimlik, enfeksiyon hastalıkları ve karantina, anne, çocuk sağlığı ve emzirme, kişisel bakım ve hijyen, kötü madde kullanımı ve zararlı alışkanlıklar, gıda güvenliği, sağlıklı cinsel hayat, organ bağışı ve doku nakli, sünnet olmak, zaman yönetimi ve sağlık, yaşlılık ve bakım, sağlıklı ve dengeli beslenme, kan ve kan ürünleri kullanımı konularının işleneceği kongrede tüm bunlarla birlikte “temel temalar” arasında bulunuyor.

Valilikten ‘katılım’ çağrısı

Adana’da gerçekleşecek kongre için Diyarbakır Valiliği de seferber oldu. Diyarbakır Valiliği’nden “duyuru ve davet” konulu gönderilen yazıda, kongrenin afiş ve broşürünün halka ve kurumlara duyrulması istendi.