"Başbakan'ı uyarmak yasak mı?"

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, "Uluslararası İstanbul Kadın Buluşması"nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto eden Feminist Kollektif mensubu 10 kişilik kadın grubuna müdahale edilerek, salondan çıkarılmasının 'kabul edilemez' olduğunu ifade etti.

cumhuriyet.com.tr

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımızın demokratik haklarını kullanmaları neden engellenmektedir? Başbakanı uyarmak yasak mı? Başbakan'ın bu tahammülsüzlüğünün ve vurdumduymazlığının altında yatan sebepler nelerdir?" diye sordu.

Kadın cinayetleri son yıllarda azımsanamayacak bir oranda arttığına dikkat çeken Ağırbaş, Başbakanın, Uluslararası İstanbul Kadın Buluşması toplantısında konuşma yaptığı sırada, bu duruma dikkat çekmek amacıyla yazdıkları dövizleri kaldırarak protesto yapan sivil toplum örgütü üyelerinin demokratik eylemine korumalar tarafından hemen müdahale edildiğini, kadınların salonun dışına çıkarıldığını belirtti. Başbakan, konuşmasında kadınların öldürülmesi gerçeğine eğilmek yerine, bir kez daha kadınların en başta ve öncelikli gelen sorununun başörtüsü olduğu üzerinde durduğunu kaydeden Ağırbaş, şöyle devam etti:
"Herkesin yaşam hakkı yasanın koruması altındadır. Yaşam hakkının güvence altına alınamaması, en başta gelen insan hakları ihlalidir. Yaşam hakkının güvence altına alınması devletin öncelikli görevlerinden olması gerekirken; Hükümet, ülkemizde kadınların öncelikli sorununu başörtüsüne indirgemiştir. Kadınlarımızın öncelikle ve tek sorunu başörtüsü değildir. Kadınlarımızın sorunları; istihdamdır. Kendisine, eşine, çocuğuna iş bulmaktır. Zorlu yaşam koşullarında ayakta durmaktır. Yardımla yaşamaya ihtiyacı kalmayacak şekilde ekonomik bağımsızlığını, gücünü kazanmaktır. Haklarını kullanması önündeki engellerin kaldırılması, bu yönde zihniyet değişiminin sağlanmasıdır. Cinayetlerin, şiddetin son bulmasıdır. Töre adı altında öldürülmeleri, intihara sürüklenmeleri, şiddete maruz kalmaları karşısında bu eylemi işleyenlerin herhangi bir ceza indiriminden yararlanmadan en ağır cezalara çarptırılmasıdır. Kadın sığınma evleriyle, kamu ve özel sektör işyerlerindeki kreşlerin sayısının artırılması, sosyal hayata katılımlarını engelleyen faktörlerin en aza indirilmesidir."