Başbakan’a uranyum sorusu
CHP’li Erkek, FETÖ soruşturması kapsamında ifade veren bir kişinin “Çanakkale’ye nükleer silah yapımında kullanılan zenginleştirilmiş uranyum indirildiği” yönündeki iddialarını Meclis gündemine taşıdı.
iklim öngelCHP Milletvekili Muharrem Erkek, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında ifade veren ve Çanakkale’de bir denizcilik şirketinin ortağı olduğu belirtilen bir kişinin ifadesine ulaştı. Erkek, ifadede yer alan “Çanakkale Limanı’na zenginleştirilmiş uranyum indirildiği” yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Erkek, “İddialar doğruysa nükleer silah yapımında da kullanılan, üretimi ve taşıması uluslararası izne tabii olan zenginleştirilmiş uranyum, Çanakkale Limanı’na neden getirildi” diye sordu. CHP’li Erkek, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde skandal iddialara yer verdi. 2009 yılında dönemin Başbakanı ve Maliye Bakanı’nın gizlice görüştüğü ortaya çıkan, Galataport ve TÜPRAŞ hisslerini anlaşmalı fiyatlardan aldığı anlaşılan, İsrailli işadamına ait bir geminin, radyasyon yayılımı olmasına karşın Çanakkale Limanı’ndan geçmesine Denizcilik Müsteşarlığı tarafındani izin verilmesini anımsattı. Erkek, konuyla ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığının ve gemide nükleer malzeme olup olmadığının halen netleşmediğini kaydetti.
‘Silahlı kişiler eşlik etti’
Erkek’in önergesinde bu olaydan birkaç ay sonra bu kez de “zenginleştirilmiş uranyum” yüklü bir geminin Çanakkale Limanı’nda boşaltıldığı iddiaları yer aldı. Erkek, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında ifadesi alınan gemi şirketi ortağı bir işadamının savcılık ifadelerine ulaştı. Önergeye yansıyan savcılık ifadesi şöyle: “2009 Kasım ayında bir şirket tarafından yapılan başvuru üzerine Çanakkale Limanı’na nükleer malzeme boşaltma ve yükleme izni Denizcilik Müsteşarlığı tarafından verilmiştir. Faks yoluyla Müsteşarlıktan limana iletilen izin evrakının nasıl alındığı büyük bir soru işaretidir. Çünkü; o tarihte Çanakkale Limanı’na nükleer malzeme boşaltma ya da yükleme için hiçbir hazırlık ve güvenlik tedbiri bulunmamaktadır. Nükleer malzeme boşaltma-yüklemede kullanılan kıyafetlerin ve eşyaların olmadığı, bu eşyaların saklanacağı ve korunacağı küçük bir deponun bile bulunmadığı halde bu iznin nasıl verildiği anlaşılamamıştır. Bahsi geçen iznin neden verildiği ise kısa bir süre sonra anlaşılmıştır. Kasım ayı sonunda, zenginleştirilmiş uranyum taşıyan bir geminin Çanakkale Limanı’na boşaltma yapacağına dair belgenin, limana iletilmesi büyük tedirginlik yaratmıştır. Kendisini asker olarak tanıtan silahlı kişilerin eşlik ettiği gemi, zenginleştirilmiş uranyum bulunan konteynerlari limana indirmiş, daha sonra bu malzemelere ne olduğuna dair bilgi alınamamıştır.”
Nükleer silah şüphesi
Önergesinde yer verdiği ifadelerin ardından bu malzemenin nükleer silah yapımında da kullanıldığına dikkat çeken Erkek, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti: “2009 Kasım’da, Çanakkale Limanı’nın hiçbir hazırlık ve güvenlik tedbiri bulunmamasına rağmen, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından nükleer malzeme boşaltma ve yükleme izni verildiği iddiaları doğru mu, doğruysa bunun nedenleri nedir? Bu izin hangi ölçütlere dayanılarak verildi? İzni isteyen firma hangisidir? Konuyla ilgili herhangi bir soruşturma ya da araştırma yapıldı mı? İddialar doğruysa nükleer silah yapımında da kullanılan, üretimi ve taşınması uluslararası izne tabii olan zenginleştirilmiş uranyum, neden Çanakkale Limanı’na indirildi? İddiada konu olan zenginleştirilmiş uranyum, başka bir ülkeye mi sevk edildi, yoksa atık olarak ülkemizde bertaraf edilmesi amacıyla mı değerlendirildi?”