Başbakan Yıldırım: Yılda iki kez tarımda teşvik verilecek
Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken açıklama yapan Başbakan Yıldırım, işçi, işveren ve esnaf için teşvik paketini açıkladı.
cumhuriyet.com.tr
İşte Binali Yıldırım'ın açıklamalarının satır başları:
Karadeniz ve Akdeniz'deki komşularımızla yeni bir sürece giriyoruz. İsrail ve Rusya ile yeni bir döneme girdik. Bunlar etkisinbi göstermeye başladı. 11 bin ton yardım Gazze'ye ulaştı. İkinci adım enerji konusunda olacak.
Turizmde 2017'de daha güzel bir sene geçireceğimizi söyleyebiliriz.
Suriye'deki durum sürdürülebilir değil. Bu konuda herkes daha fazla sorumluluk almak zorundadır. Biz çözüm için gereken gayreti göstermeye devam edeceğiz.
Kıbrıs'ta da Türkiye bugüne kadar yapıcı oldu bundan sonra da yapıcı olmaya devam edeceğiz.
En büyük müjde huzur ve barıştır.
Şehirlerde tam hakimiyeti sağladık, kırsalda da hakimiyeti sağlamak için askerimiz ve polisimiz canla başla çalışıyor.
36 ton esrar, çalınmış araçlar, bombalar... Bunların hepsi etkisiz hale getirildi.
Bütün bu sürecin başlamasında sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği dirayet var.
Hazırladığımız paketin tarım sektöründe faliyet gösteren vatandaşımıza, esnafa, işçiye, emekliye faydası var. Turizmiye faydası var.
Önce biz kamuda tasarrufa başlayacağız.
Yatırımcılara kolaylıklar:
Şirket kuruluşlarında damga vergisi falan var. Diyelim ki bir tane sözleşme yaptınız. 10 nüsha istiyorlar. Bunu kaldırıyoruz. 1 tanesinde damga vergisi alınacak.
Bireysel Emeklilik sistemine dahil olanlara da damga vergisi muafiyeti getiriyoruz.
Teknolojik yatırım yapanlara damga vergisi muafiyeti getiriyoruz.
Uluslararası firmalar Türkiye'yi bölgesel üs yapma kararı verirse bunlara kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz.
Tarım yatırım teşvik bölgesi kapsamında 5 yıl boyunca arazilerden emlak vergisi alınmayacak.
Doğal afetler, sabotaj nedeniyle yatırım kaybına uğrayanların, sigorta borçlarını 1 yıl erteliyoruz.
Geçmişte vergi ve prime yönelik vecibelerini yerine getiremeyenlere bir fırsat daha veriyoruz.
Bir vatandaşın yurt dışında varlığı var. Bunu Türkiye'ye getirirken kara para ve terör kaynaklı para dışındaki tüm birikimler burada ekonomimize katılması için getirebilecekler.
Bağ Kur'lular, primlerini erken öderlerse daha düşük prim ödeyecekler. Ama ödemezlerse takibat altına alınacaklar.
ARACINI YENİLEYENDEN ÖTV ALINMAYACAK
Aracını yenileyeceksen ÖTV ödemeden aracını yenileyebileceksin. Bunda otobüs var, şehir içi toplu taşıma yapan, minibüs, otobüs ve taksicilere ÖTV ödeyemeyecek.
Sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için geçerli. Araç eskidikçe maliyet artıyor. Bundan kurtulacak vatandaş. Cillop gibi bir araba sahibi olacak.
BİR ŞEHİT YAKINI ARAÇ ALIRSA ÖTV ÖDEMEYECEK
Memleketimizin güvenliği için terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesinden araç alınırken ÖTV alınmayacak.
Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu. Bunu kaldırdık! Allah göstermesin şehidimizin haberi geldikten sonra istediği branşta hemen işe başlayacak.
Bilgisi var, tezgahı var ama para lazım. İşi döndürmek için. Buna erişimde sıkıntı var. Hem teminatlar yüksek hem de faizler yüksek. Kredi kullanımında gayrimenkul gibi sağlam düşünülen teminatlar var. Buna menkul değerleri de katıyoruz. Gençken bir iş yapacaktım. Gittim kredi talebinde bulundum. Dinledi dinledi banka müdürü dedi ki 'Evladım altında hava ve su geçen şeyler için kredi verme' dedi.
Elinde ne var, bir tezgahın var, motosikletin var. Taşınabilir menkul değerleri de teminat olarak verebileceğiz. Artık teminat işi biraz hafiflemiş oluyor. Bankarlar da kredinin kredi maliyetini zaman içinde düştüğünü göreceğiz. Allaha şükür işler iyi gidiyor, enflasyon düşme yolunda. Bütçemiz tıkır tıkır. Gelirler yönünden fazlamız var. Daha da iyi olacağız.
Tüm bakanlıkların işi var gümrüklerde. 15 tane bakanlık soruyor anan kim baban kim. Adam hem yoruluyor hem de maliyetler artıyor. Şimdi bir tane gümrük ticaret bakanının adamı var. Plakasını bilgisini verince tek pencere sistemi ile geçiş yapacak. Bütün bakanlıklar elindeki yetkileri gümrük ve ticaret bakanlığına devrediyor. Hem zamandan hem de bürokrasiden tasarruf ediyoruz.
ÇEK
Çek konusu ekonomi ile ilgili. Ekonomi iyi olunca sorun küçülüyor. Çek sorunu tekrar gündemde. Karşılıksız çeklerin yaptırımı yetersiz kaldığı için mağduriyetler oluşuyor. Çekle mal alan vatandaşlar yükümlülüğünü yerine getiremiyor. Burada 2 tane şey getiriyoruz. Karşılıksız çek işlemine para cezası veriyoruz. Daha sonra kısıtlayıcı tedbirler gelecek.
Karekod sistemiyle bir kontrol mekanizması getiriyoruz. Telefona kurduğumuz uygulama ile çekin fotoğrafını ç.eker gibi çekin karşılıksız olup olmadığını belirleyeceğiz.
YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YNEİLENİYOR, BAZI TEŞVİKLERİ KALICI HALE GETİRİYORUZ
Bölgesel teşvikler her ne kadar istediğimiz yere kadar gelmediyse de bunu daha etkin hale getireceğiz. Bu teşviklere Doğu ve Güneydoğu'da sektörel teşviki de hayata geçireceğiz. Proje bazlı destek sistemini getireceğiz. Ben tekstil işi yapmak istiyorum, flan bölgede yapacağım diyecek. Yatırım yerine bakmadan teşvik verilecek.
Şirket kuruluşunu kolaylaştırıyoruz ama dükkan kapatma da kolaylaştırıyoruz. Benim bir fabrikam vardı açmak kolaydı ama bi türlü kapatamadım.
Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığını ortadan kaldırıyoruz. Yılda iki kez teşvik verilecek.
SERTİFİKALI ÜRÜN BORSASI
Aradaki aracılar ortadan kalkacak hem üretenin malı değerlenecek hem de tüketici kolay ürüne ulaşacak.
İŞ GÜVENLİĞİ YASASI İLE İLGİLİ BİR ÖTELEME VAR
Yasanın uygulanan kısımlarında bir sorun yok ama bazı maddelerin alt yapısında bir hazırlık ihtiyacımız var. Yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmek için böyle bir karar aldık. Yasa ile ilgili bir geri adım yok!
BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE DÖNDÜRME
Yurt dışında büyük başarılara imza atmış insanların tekrar gelmesini teşvik ediyoruz. Ama başka uyruktaki insanların gelmesini de teşvik ediyoruz. Biz sana gereken her şeyi yapacağız diyoruz.
İHRACATÇILARA PASAPORT MÜJDESİ
Buna bir artısı da ihracatçımıza hususi pasaport verilmesi.
YATIRIM VE İHRACAT KREDİSİ
Yatırım kredilerine ulaşımı kolaylaştırıyoruz. Yatırım demek üretim demek, üretim demek iş aş demek. Daha fazla ülkenin geliri artması demek. Yatırımları arttırmak için adı olan ama kendi olmayan bir kalkınma bankamız var bunu tekrar aktif hale getireceğiz. İhracata yönelik Eximbank meselesi. İhracat için kredi veriyor ama kredi verene kadar alnının teri çatlıyor.
Diyelim ki son 5 yılda sicili ter temiz ben niye teminatın tamamını alayım! Yarısını alırım mesala. Biz bundan sonra satma yönünde kafa yoracağız. Biz dışarıya ne kadar çok şey satarız kafasını düşüneceğiz. Satın almalarımızı da ihtiyacımız yoksa erteleyelim.
TASARRUF
Önce tasarrufa biz başlayacağız. Yeni yeni binalar yapıyorsunuz, oraya buraya arabalar... Yatırımlar hariç kamuda tasarruf seferberliği başlatıyoruz. Bakanlarımız kapsamlı program hazırlayacaklar ve yıl sonuna kadar kendilerine verilen hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacaklar.
YURT DIŞINDAN GETİRİLEN ARAÇLAR
Milyonlarca yurt dışında emekli olup burada yaşayan vatandaşlarımız var. 6 ay kalmadan araçö getiremiyorlardı. Bunu da çözdük. Hayırlı olsun.
2B MESELESİ
2B düzenlemesinden faydalanamayan vatandaşlarımıza yeni bir fırsat getiriyoruz. Daha önceki 2 B fırsatını kaçıranlar ümit ediyorum ki şimdi kaçırmazlar. Daha önce sisteme girip taksitlerini aksatanlar için yeni bir şans veriyoruz.
Ecri misille kullanılan tarım arazilerinin tekrar kullanılmasına imkan veren düzenleme geliyor.
KOBİLER'E KREDİ
Terörden doğal afetten zarar gören esnafımız 100 bin TL'ye kadar KOSGEB'den kredi alabilecek.
SURİYELİLERE VATANDAŞLIK VERİLMESİ MESELESİ
Suriyeli göçmenlerle ilgili olsun vatandaşlığa giriş konusunda da İçişleri Bakanlığımız bir çalışma yaptı. Adım adım onların Türkiye'yi vatanı olarak görmeleri için ortamı hazırladık. İşler Suriye'de düzelirse ben gitmek istiyorum derse gidecek. Teröre bulaşmışsa vatandaşlık veremeyiz, karışık işlere girişmişse vatandaşlık veremeyiz. Bunu dışında Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayanlara tabii ki vatandaşlık verilebilir.
Suriye meselesinde en fazla canı yanan ülke Türkiye. Ne onlara mülteci geliyor ne de teröristlerin saldırısı oluyor. Karar verici büyük ülkeler bölgede rekabet etmeye devam ederlerse burada kan akmaya devam edecek ve küresel bir tehdide dönüştü. Dünyaya yayılan DEAŞ terörünün kaynağında bu var arkadaşlar. Başta koalisyon güçleri olmak üzere herkesin bireysel hesapları kenara bırakması lazım. Türkiye olarak her türlü katkıyı vereceğiz. Bunun zamanı geldi geçiyor. Suriye ile görüşmeler falan olmaz. Önce oradaki diktatör rejim sona ersin. Yarım milyondan fazla insanı öldüren rejimle neyi anlaşacaksınız!
Suriye tabii ki iyileşmek zorunda olduğumuz ülkedir Suriye.
Merkez Bankası faizi indiriyor. Ama faiz indiriminin piyasaya yansıma eş zamanlı olmuyor. Bu zorlama ile olmaz. Bazı araçlar var, bunlar da devreye girecektir.
SEÇİM ZAMANI DEĞİL GEÇİM ZAMANI
Seçim zamanı değil geçim zamanı. Nereden çıktı kardeşim seçim seçim seçim... Vatandaş daha fazla kazanmak istiyor. Seçim inşallah 2019'da. Hiç endişe etmesin. Türkiye'de güven var istikrar var. anayasa değişikliğiyle bunu karıştırıyorlar bazen. O ap ayrı bir iştir. Milletin kafasını da karıştırmayın.