'Başbakan 'Hayır' diyecek kurumları tehdit ediyor'

CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, referanduma "hayır" diyecek kuruluşları tehdit ettiğini belirterek, "Seçmenlerin hür iradeleri ile tercihlerini ortaya koyacakları bir halkoylamasını tehditlerle kazanmaya çalışmak demokrasi anlayışı ile bağdaşmakta mıdır" diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle sert eleştirilerde bulundu.

Seçme-seçilme ve halkoylamasına katılma hakkının Anayasa'nın 67. maddesiyle düzenlenmiş yasal bir hak olduğunu belirten Yıldız, "Ülkenin önemli kuruluşlarının siyasi ya da ideolojik rengini belli etmelerini istemek, hiçbir hükümetin hakkı görülmemelidir. Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakan ile önemli kurum ve kuruluşların temsilcileri arasında referandumla ilgili geçen diyaloglar kamuoyunda sıkça yer almıştır. Son olarak Başbakan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı'na yönelik, 'Bu Anayasa'yı beğenmiyorsa çıkıp açıkça hayır desin, bitaraf olan bertaraf olur' sözlerini kullanmış ve bu tavrı ile referanduma 'hayır' diyecek kuruluşları açıkça yok etmekle tehdit etmişti" dedi.


"Halk oylamasını tehditlerle kazanmaya çalışmak demokrasi ile bağdaşır mı?"

Başbakan'a, "Kurum ve kuruluş yöneticileri hakkında 'bitaraf olan bertaraf olur' sözleriniz hangi gerekçelerle söylenmiştir" diye soran Yıldız, "Seçmenlerin hür iradeleri ile tercihlerini ortaya koyacakları bir halkoylamasını tehditlerle kazanmaya çalışmak demokrasi anlayışı ile bağdaşmakta mıdır" dedi.

Her kuruluşun halkoylaması ile ilgili fikrini söylemek zorunda olup olmadığını soran Yıldız, "Yoksa Anayasal hakkı olan bu halkoylamasını gizli tutma hakkına sahip midir? Hür iradelerini kullanan kurum ve kuruluşları ideolojik yaklaşım sergilemekle suçlamak doğru bir yaklaşım mıdır" diye sordu.

"AKP'li yöneticilerin bazı kişi ve kuruluşları telefonla arayarak neden hayır oyu kullanacaklarının sorulması demokrasiye uygun mudur?" diyen Yıldız, "Bütün sivil toplum kuruluşlarından referandum oyları konusunda irade beyanlarında bulunmalarını istemek doğru bir yaklaşım mıdır? Bunun tavrın gerekçeleri nelerdir" diye sordu.