Başbakan Erdoğan kimleri yedirmedi

Erdoğan'ın Belediye başkanlığı dönemindeki yolsuzluk soruşturmaları, o dönemde Mülkiye Başmüfettişi Hüseyin Avni Coş ve Enver Salihoğlu tarafından hazırlanan olumsuz rapor nedeniyle soruşturma konusu olmaktan çıkmıştı.

İlhan Taşcı/Cumhuriyet

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yurttaşlara “gavat” diyen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’a “... Kusura da bakmasınlar. Tasvip etmiyorum ama valilerimizi de kolay kolay yedirmeyiz” sözleriyle sahip çıkması, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemindeki yolsuzluk soruşturmalarına dayanıyor. Eski Mülkiye Başmüfettişi olan Coş, hakkındaki pek çok yolsuzluk savlı dosyada Erdoğan’ı “aklayan” isim olarak biliniyor.

Erdoğan’ın 1994 yılında belediye başkanı seçilip 1997’de siyasi yasaklı oluncaya kadar sürdürdüğü bu dönemde verdiği ihalelerdeki yolsuzluk savları nedeniyle deyim yerindeyse Mülkiye Müfettişleri belediyede karargâh kurmuşlardı. Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren’in koordinatörlüğünde yürütülen soruşturmanın ilerleyen aşamalarında yer alan Mülkiye Başmüfettişi Hüseyin Avni Coş ve Enver Salihoğlu isimleri dikkat çekiyordu. Mülkiye Başmüfettişi Eren’in koordinatörlüğündeki müfettiş ekibi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yolsuzluk yapıldığına ilişkin raporlar düzenlenmişlerdi.

Hüseyin Avni Coş ve Enver Salihoğlu ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan ile aralarında eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin gibi isimlerin de yer aldığı, daha sonra AKP milletvekili de olan belediyedeki dönemin üst düzey bürokratları hakkında yolsuzluk iddialarının gerçeği yansıtmadığı, bu nedenle de adli işleme gerek olmadığı yönünde görüş bildirdi.

Memleketini emanet etti

Zaman içerisinde Recep Tayyip Erdoğan da vefanın yalnızca İstanbul’da bir semt adı olmadığını kanıtladı. Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde, Mülkiye Başmüfettişi Hüseyin Avni Coş ilk Bingöl Valisi olarak görevlendirildi. Tayyip Erdoğan’ın soruşturulmasına yer olmadığına ilişkin raporlar düzenleyen Mülkiye Başmüfettişi Enver Salihoğlu’nu ise memleketi Rize’ye vali olarak atamıştı.

Hüseyin Avni Coş’un adı Bingöl’de 1 Mayıs 2003 tarihinde gerçekleşen depremin ardından yaşanan olaylar nedeniyle de sıkça gündeme geldi. Kızılay’ın bölgeye ulaştırdığı çadırların dağıtımında bazı kişilerin kollandığı gerekçesiyle yurttaşlar, hükümet konağı önünde protesto eylemi yaptılar. “Vali istifa” sloganlarının atıldığı sırada bir polis minibüsünün halkın üzerine sürülmesi Bingöl’de tansiyonu yükseltti. Aynı gün Bingöl Emniyet Müdürü Osman Nuri Özdemir merkeze alındı. Ancak halkın tepki gösterdiği Hüseyin Avni Coş görevinde kalmayı sürdürdü. AKP’nin 12 yıllık iktidarı boyunca Coş hep vali kalabilmeyi “başarmış” sayılı bir yönetici olarak öne çıktı.

İlk kez yedirmiyor

Başbakan Tayyyip Erdoğan’ın Adana Valisi Coş’a yönelik “yedirmem” çıkışı aslında ilk değil. Daha önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında İstanbul Özel Yetkili Savcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında ifadeye çağrılması üzerine de Başbakan “... Arkadaşlarımızı kimseye yedirmeyiz ve her zaman, göreve getirdiğimiz bu arkadaşlarımıza da sonuna kadar sahip çıkarız. Her zaman yanlarında, arkalarında oluruz. Çünkü bunlar bizim yol arkadaşlarımızdır ve bu yol arkadaşlarımıza vefasızlık bizim kitabımızda, bizim değerlerimizde yoktur” sözleriyle sahiplenmişti.

Başbakan, gazeteci İsmail Saymaz’a yönelik Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın gönderdiği tehdit mailinin arkasından da tıpkı Coş’ta da olduğu gibi “Davranışını tasvip etmiyorum ama iyi bir arkadaşımız” yorumunu yapmıştı.