Başbakan 'akil insanlar'a seslendi
Akil İnsanlar Komisyonu'na seçilen 62 kişi bugün ilk kez çözüm sürecine ilişkin olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.
cumhuriyet.com.trTerör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın Nevruz'da yaptığı barış ve silahlı unsurların sınır dışına çekilmesi çağrısının ardından AKP, gündemine aldığı komisyonlarda yer alacak 'akil insanları' belirledi.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Dolmabahçe Başbakanlık ofisinde akil insanlar'la biraraya geliyor.
Başbakan Erdoğan'ın, toplantıda önce genel bir konuşma yapması ve ardından 'akil insanlar'la tek tek görüşüp, çözüm sürecinde atılacak olan adımları anlatması bekleniyor.
63 kişiden oluşan 'akil insanlar' heyetinde Disk Başkanı Erol Ekici'nin liste dışı kalması sonucu 62 kişi bulunuyor.
Güvenlik önlemleri
Toplantı öncesinde bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Başbakanlık İstanbul Ofisi'nin bulunduğu Beşiktaş ile çevre yollarda güvenlik tedbirlerini uygulamaya koyan polis, bölgede geniş önlem aldı.
Çevik Kuvvet Şube Müdürülüğü'ne bağlı çok sayıda polis, Beşiktaş çarşı ve Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi önünde görev yapıyor.
Öte yandan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İçişleri Bakanı Muammer Güler, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile 'akil insanlar'' da Başbakanlık İstanbul Ofisi'ne geldi.
Ofisin önünde çok sayıda gazeteci bekleyişini sürdürüyor.
Başbakan Erdoğan, salona girişinde konuklarıyla tek tek tokalaştı ve kısa süre sohbet etti. Toplantı, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı.
Başbakan Erdoğan'ın 'Akil insanlar' buluşmasında yaptığı konuşmanın satır başlıkları şöyle:
-Çözüm sürecinin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Çağrımıza yanıt verdiğimiz için her birinize ülkem ve milletim adına teşekkü ediyorum. 2009'dan itibaren başlattığımız süreçte bu salonda çok değerli dostlarımızı ağırladık. Şu anda burada bulunan doslarımızdan bazıları o toplantılara da katıldılar. Bugün geldiğimiz noktada bir kaç hususun
- Heyeti oluştururken zorlu bir seçme süreci yaşadık. Geniş bir havuz oluşturduk. Kanaat önderliği yapabilecek bir çok isim belirledik. Çok hasas bir tercih sürecinin ardından farklı kesimleri temsil etmek amacıyla bu listeyi oluşturduk. 76 milyonun özeti sayılabilecek bir listeyi oluşturmaya gayret ettik.
- Burada olan insanların ortak noktası bu kangren olmuş konuyu halletmek istemeleridir. Eleştirisi olan önerisi olan varsa dikkatle dinleyeceğiz.
- Türkiye'nin can alıcı meselesinde sorunun uzağında kalmak için hiçbir geçerli olamaz. Çözümün değil sorunun parçası olanların eleştirileri kararlarımızı zayıflatmaz. Türkiye'yi birinci sınıf bir demokrasi ülkesi yapmak için çabalarımızı sürdüreceğiz.
-Türkiye terör nedeniyle 40 bine yakın insanını toprağa verdi. Bu sorun bugün barışımızı ve bölgesel etkinliğimizi, güven ve istikrarımızı tehlikeye atmaktadır.
- Çözüme karşı olanların önerisi açıkça ölümlerin devam etmesidir, Türkiye'nin kan kaybının devam etmesini istemektir. Bu anlayış ne insanidir ne vicdanidir.
- Bu süreçte her zaman yalnız bırakıldık. Bizi destekleyen milyonları kastetmiyorum ancak gücü olduğu halde imkanı olduğu halde bu can alıcı meselede inisiyatif almayanları mazur görmemiz mümkün değildir.
- Bu ülkede teröre oy endişesiyle bakanlar oldu, hala da var. Bu sürece kasasına giren paralara bakanlar da oldu.
- Bütün samimiyetimle söylüyorum. Bir Başbakan olarak ben sadece engelleri kaldırsaydım, açtığımız yoldan bilim insaları ilerleseydi. Ne yazık ki biz yolu açtık ama sadece milletimiz ve bir avuç gönül insanı destek verdi.
- Niceleri o yola tuzaklar döşedi. Saldırılara, provokasyona uğradık ama hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadık, vazgeçmedik. Bir ülkede demokrasi açığı varsa bütün sorunlar birbirini besler. Tek tipçi ve inkarcı bir devlet anlayışı varsa orada karmaşa, çatışma huzursuzluk eksik olmuyor.
- Silaha teröre bölücü anlayışa sarılanlar ne kadar suçluysa, insanlık dışı muamelede bulunanlar da o kadar suçludur. Faşizim, terör örgütünün yaptığı tahribattan daha fazlasını yapmıştır. Sosyal dokuyu terörden ayırmak için herkes sorumluluk üstlenmeli.
- Saldırılara inat işe yaramaz diyenlere inat doğuya hizmetler götürdük. İstanbul'da ne varsa, Diyarbakır'da da o olacak. 10 yıl önce Hakkari ve Iğdır'a havalimanı yapılacak desek inanır mıydınız?
- Son 10 yılda bölgeye yapılan yatırımların miktarı 40 milyar dolara yaklaştı. İktidara geldiğimiz ay OHAL'i kaldırdık. DGM'leri kaldırdık, maddi-manevi yaraları sarmanın mücadelesini verdik. Farklı lehçelerde yayınların önünü açtık. En önemlisi inkar, ret ve asimilasyon politikalarına son verdik.
- Ötekileştiren anlayış bizimle birlikte yok oldu. Ama sadece hükümetin adım atması devletin kucaklaması yetmiyor. Şimdi kucaklaşmanın zamanı. Ayrılıkları değil, ortak çıkarları zaferleri öne çıkarmanın zamanı.
- Şunu herkes bilmelidir ki son 29 yıla bakarak Türk-Kürt kardeşliği üzerinden yorum yapmak yanlıştır. Cumhuriyetimizin kuruluşundaki birlik örneği bize yeter. Cumhuriyet kurulurken, birlik beraberlik ruhu üzerine inşa ediliyor. Ancak daha sonradan bu yapıyı bozmak istediler. Her türlü farklılığı inkar ettiler.
- Bu ülkede hepimiz aynı zalim zihniyet tarafından aynı zulümlere uğradık. Kitaplar yasaklandı, inançlar değerler asimilasyona tabii tutuldu. Biz 10 yıldır bu örselenmiş duyguları tamir etmenin mücadelesindeyiz. Eksiklerimiz hatalarımız olabilir. Herkesin bir olduğu bir Türkiye inşa etme gayreti içerisindeyiz. Yasaklar kısıtlamalar olmasın. Bundan kimse tedirgin olmasın, bu birliğin ve beraberliğin pekişmesidir.
- Türkiye son 10 yılda ileri demokrasiye ulaşmak için hayati adımlar attı. Bazı kesimler bu adımlara karşı çıktılar. Bunun daha fazlasını terör meselesini ülke gündeminden çıkararak yapabiliriz. Böyle bir Türkiye'de millet kazanır. Acılardan ders çıkarmalıyız. Geleceği karşılıklı güven üzerine inşa edeceğiz. Büyük Türkiye'nin kalkınmış Türkiye'nin önündeki son engel terördür. Terörü sonlandırmak dışında başka bir gayretimiz yoktur.
- Bu heyet birbirinden değerli insanlardan oluşuyor. Sizlerin seyircileriniz olarak, hayranlarınız okurlarınız olarak, eserlerinizi sizden daha iyi biliyoruz. Şiirlerinizde, yazılarınızda, filmlerinizde bizi oynadınız yazdınız. Bugüne kadar Türkiye'yi anlattınız, Türkiye'nin sorunlarına dikkat çektiniz. Şimdi sayfalarınıza taşıdığınız bu sorunlar için sizden destek bekliyoruz.
- Bazılarınızı gençliğinizden itibaren hayranlıkla takip ediyoruz. Bazılarınızı genç olmanıza rağmen büyük bir takdirle izliyoruz. Şunu samimiyetle söylemek durumundayım. Sizlerin hayranları olarak inanın eserleriniz, yazılarınız, şiir ve şarkılarınızın etkilerini sizlerden çok daha fazla hissediyor, çok daha iyi biliyoruz. Çünkü siz filmlerinizde belki bizi oynadınız. Bizim gönüllerimize hitap ettiniz. Bize bizleri anlattınız. Bugüne kadar Türkiye'yi anlattınız. Sizlerden filmini yaptığınız, notalara döktüğünüz, sayfalara aktardığınız tüm o sorunlar için destek bekliyor, katkı bekliyor, insiyatif bekliyoruz. Tüm annelerin melek olduğunu hepimize anlatan değerli sanatçımız Hülya Koçyiğit'ten, Anadolu'nun Trakya'nın melek misali annelerin gözyaşlarını dindirecek yeni bir rol bekliyoruz. O unutulmaz Tatar Ramazan rolünde "Bir ekmeği bölüşerek yemektir hüner" diyen sevgili Kadir İnanır'dan bir sofraya oturup bir somunu palaşan 76 milyonun kardeşliğine yeniden vurgu istiyoruz. "Dertler benim hasret benim ömrüm senin olsun" diyen Orhan Gencebay'dan dertleri de hasretide ortadan kaldıracak yen bir duruş bekliyoruz. Vizontele filminde "Bir yerde mutlu mesut olmanın ilk şartı orayı sevmektir. Burayı seversen burası rünyanın en güzel yerider" diyen Yılmaz Erdoğan'dan daha fazla seveceğimiz daha fazla mutlu mesut olacağımız Türkiye'nin inşaasına katkılar bekliyoruz.
-Bir röportajında "ortak vicdanı temsil etmesi gereken sanatçılar arasında bile barışa kuşku duyulması gereken birşeymiş gibi bakanlar var" diyen Lale Mansur'dan barışın kaybedenlerinin olmayacağını daha fazla anlatmasını bekliyoruz. Meselenin sancısını yıllarca çekmiş kardeşimiz Yılmaz Ensaroğlu kardeşimizden, yıllarca hasip yatmış Oral Çalışlardan, Doğu Ergilden "devletin değil insanın özne olabileceğini" savunan sayın Deniz Ülke Arıboğandan, Andıçlanan Ali Bayramoğlu'ndan, hukukun sesi Kezban Hatimi hanımdan milletin ve milliyetçiliğini derin analizlerin yapmış Erol Göka'dan buradaki tüm dotlarımızdan artık eserleriz kadar sürece yüreklerini koymamazı istiyoruz.
- Bugüne kadar yaptıklarınız ve bundan sonra yapacaklarınız için size teşekkür ediyorum. İyi niyetle çıktığımız bu yolda yolumuz açık olsun."
İşte komisyondaki isimler
AKDENİZ BÖLGESİ
1. BAŞKAN: RİFAT HİSARCIKLIOĞLU
2. BAŞKAN VEKİLİ: LALE MANSUR
3. SEKRETER: TARIK ÇELENK
4. KADİR İNANIR
5. NİHAL BENGİSU KARACA
6. ŞÜKRÜ KARATEPE
7. MUHSİN KIZILKAYA
8. ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN (İHD)
9. HÜSEYİN YAYMAN
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
1. BAŞKAN: CAN PAKER
2. BAŞKAN VEKİLİ: SİBEL ERASLAN
3. SEKRETER: AYHAN OGAN
4. MAHMUT ARSLAN (HAK-İŞ)
5. ABDURRAHMAN DİLİPAK
6. İZZETTİN DOĞAN
7. ABDURRAHMAN KURT
8. ZÜBEYDE TEKER
9. MEHMET UÇUM
EGE BÖLGESİ
1. BAŞKAN: TARHAN ERDEM
2. BAŞKAN VEKİLİ: AVNİ ÖZGÜREL
3. SEKRETER: ARZUHAN DOĞAN YALÇINDAĞ
4. VEDAT AHSEN COŞAR (TBB)
6. HİLAL KAPLAN
7. FUAT KEYMAN
8. FEHMİ KORU
9. BASKIN ORAN
GÜNEDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
1. BAŞKAN: YILMAZ ENSAROĞLU
2. BAŞKAN VEKİLİ: KEZBAN HATEMİ
3. SEKRETER: MEHMET EMİN EKMEN
4. MURAT BELGE
5. FAZIL HÜSNÜ ERDEM
6. YILMAZ ERDOĞAN
7. ETYEN MAHÇUPYAN
8. LAMİ ÖZGEN (KESK)
9. AHMET FARUK ÜNSAL (MAZLUM DER)
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
1. BAŞKAN: AHMET TAŞGETİREN
2. BAŞKAN VEKİLİ: BERİL DEDEOĞLU
3. SEKRETER: CEMAL UŞŞAK
4. VAHAP COŞKUN
5. DOĞU ERGİL
6. EROL GÖKA
7. MUSTAFA KUMLU (TÜRK-İŞ)
8. FADİME ÖZKAN
9. CELALETTİN TAŞ
MARMARA BÖLGESİ
1. BAŞKAN: DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN
2. BAŞKAN VEKİLİ: MİTHAT SANCAR
3. SEKRETER: LEVENT KORKUT
4. MUSTAFA ARMAĞAN
5. ALİ BAYRAMOĞLU
6. AHMET GÜNDOĞDU
7. HAYRETTİN KARAMAN
8. HÜLYA KOÇYİĞİT
9. YÜCEL SAYMAN
KARADENİZ BÖLGESİ
1. BAŞKAN: YUSUF ŞEVKİ HAKYEMEZ
2. BAŞKAN VEKİLİ: VEDAT BİLGİN
3. SEKRETER: FATMA BENLİ
4. ŞEMSİ BAYRAKTAR (TZOB)
5. KÜRŞAT BUMİN
6. ORAL ÇALIŞLAR
7. ORHAN GENCEBAY
8. YILDIRAY OĞUR
9. BENDEVİ PALANDÖKEN (TESK)