"Başbakan adres olarak meydanları göstermiştir"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''2010 yılı bütçesinin sosyal devleti yok eden harcama anlayışının, personel giderlerinde de kendini gösterdiğini ve bütçede 2010 yılı için personele ayrılan payın yalnızca 3,1 milyar TL olduğunu'' belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, düzenlediği basın toplantısında, kamu çalışanları açısından bu yılı ve 2010 yılı bütçesini değerlendirdi.

''Ekonomik krizin en ağır etkilerinin hissedildiği, işsizliğin çığ gibi büyüdüğü, esnafın kepenk indirdiği, memur, emekli, işçi, dul ve yetimlerin inim inim inletildiği bir yılın geride kaldığını'' ifade eden Akyıldız, daha önce öngördükleri doğrultuda bu yıl, ihracatın 2008 yılının Ocak-Ekim dönemine göre yüzde 27,6 oranında azaldığını belirtti.

''Hükümet'in aldığı tek taraflı kararların, ekonomik krizden çıkışın yalnızca işletme sahiplerine sağlanacak kolay kredilerle mümkün olduğu yolundaki yanlış inanışa bağlı olarak sisteme yapılan tek bacaklı müdahalelerin, krizin olumsuz etkilerini artırırken, bütçe açığının da büyümesine yol açtığını'' belirten Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bütçe açığı bir yılda yüzde 466 oranında büyümesine rağmen, yanlış ekonomi politikaları, ekonomik krizin yükünün vatandaşlarımızın omuzlarına binmesine neden oldu. 2009 yılı boyunca, zorunlu olarak tüketilen mal ve hizmet fiyatlarında yaşanan artış, dar ve sabit gelirlilerin alım gücünün azalmasına, iç piyasalardaki durgunluğun artarak devam etmesine neden oldu. Öyle ki Kasım ayları itibarı ile son bir yıl içinde kuru soğan yüzde 54, gazete yüzde 53, koyun eti yüzde 52,5, tavuk eti yüzde 45, dana eti yüzde 23, portakal yüzde 17,5, mandalina yüzde 35, patates yüzde 22, deterjan yüzde 25, su yüzde 13,5, beyaz peynir yüzde 9 zamlanmıştır. Ama bir yıllık enflasyonun yüzde 5,53 olduğu iddia edilmektedir. Enflasyon ne kadar düşerse düşsün görülmektedir ki halkımızın alım gücü günden güne azalmaktadır.''


"Vicdan muhasebesi yapmalı"

Akyıldız, Ocak-Kasım dönemleri incelendiğinde son bir yıl içinde 8 bin 860 şirketin kepenk indirdiğini belirterek, ''Şirketlere ne kadar parasal destek yaparsanız yapın, piyasa çarkları kendi süreci içinde işlemezse, şirketler kapanır. İşsizlik artar, yoksulluk ve açlık baş gösterir. Bunu önlemenin yolu, erimekte olan maaşları yükseltmek, ezilen kesimleri desteklemek ve piyasaları canlandırmaktır'' diye konuştu.

İşsizlik sorununun daha da büyüdüğünü ifade eden Akyıldız, son bir yıllık süreçte, işsizliğin yüzde 10,7'den yüzde 13,4'e yükseldiğini, işsiz sayısının 3 milyon 396 bine çıktığını bildirdi.
''Siyasi irade her yıl sonunda, eğer bir vicdan muhasebesi yapıyorsa, bu durumun da muhasebesini mutlak surette yapmalı ve vatandaşlarımızın gasp ettiği hakkını iade etmelidir'' diyen Akyıldız, duruma ''canına tak diyerek bir günlük iş bırakma eylemi yapan ve bu nedenle soruşturmaya tabi tutulan, sürülen, hakarete uğrayan memurlar ve ailelerinin gözünden bakılması'' yönünde tavsiyede bulundu.

Memurlara insanca yaşayacakları bir ücret sağlamak yerine ikinci iş serbestliği getirilmek istendiğini anlatan Akyıldız, ''Adeta kamu görevlilerinin gözden çıkarıldığı tescillenmektedir. Başbakan, sorunlarını dile getirmek için görüşmek isteyen memur temsilcilerine yıllardır randevu vermemiş, adres olarak meydanları göstermiştir'' dedi.


"2010 yılı maaş artışı yüzde 5,3 olarak belirlendi"

Akyıldız, ''2009 yılının yaralarının sarılması umuduyla beklenen 2010 yılı bütçe görüşmelerinin de kamu çalışanları açısından hüsranla sonuçlandığını'' belirterek şunları söyledi:
''Uluslararası, büyük sermaye gruplarının ve rant çevrelerinin istekleri doğrultusunda hazırlanan 2010 yılı bütçesinde de AKP, tercihlerini milleti yok sayarak, eğitim, sağlık, yatırım ve personel harcamalarından yana kullanmak yerine bu giderleri kısmak yolunda kullanmıştır. Bu şekilde, ekonomik krizin faturası da dar ve sabit gelirlilere çıkarılmaya devam edilmektedir. 2010 yılı bütçesinin içinden 56 milyar 750 milyon TL, yalnızca faiz çevrelerine aktarılacaktır. Bütçe açığı için öngörülen rakam ise 50 milyar 618 milyon TL'dir. Dolayısıyla 281 milyar TL'lik toplam giderler içinde 107,368 milyar TL faize ve açıklara gidecektir.

2010 yılı bütçesinin sosyal devleti yok eden harcama anlayışı, personel giderlerinde de kendini göstermektedir. Bütçede 2010 yılı için personele ayrılan pay yalnızca 3,1 milyar TL'dir. Yaklaşık 3,5 milyon kamu görevlisi aileleriyle birlikte 12 milyon vatandaşımıza reva görülen pay ancak 3,1 milyar TL olmuştur. Oysa toplanan gelir vergisinin yaklaşık yarısı ücretli çalışanlardan elde edilmekte, dolaylı vergiler aracılığıyla da vatandaşlarımız ağır vergi yükü altında ezilmektedir. Memurlarımıza 2010 yılı için uygulanacak maaş artışı yüzde 5,3 olarak belirlenirken, 2010 için hazırlanan bütçe de daha öncekiler gibi dolaylı vergilere yüklenmektedir. Vergi gelirlerinde beklenen artış yüzde 14, emlak vergilerindeki ortalama artış yüzde 50 olacaktır. Dolayısı ile vergi yükündeki artış çalışanlara yapılan artışın ortalama dört katı düzeyinde olacaktır. ''

Bircan Akyıldız, 15 Ocak'tan itibaren hükümetin politikalarını sorgulayarak, ''oturma ve soyunma eylemleri'' yapacaklarını bildirdi.