Barzani'den sonra belirsizlik daha da arttı
Barzani’nin IKBY Başkanlığı’nı bırakacağını açıklaması, bölgedeki belirsizliği artırdı. Bazı kentlerde KYB ve Goran Hareketi’nin parti binalarına saldırı haberleri gelirken istifanın Bağdat ile Erbil gerilimini yumuşatabileceği yorumları yapılıyor.
cumhuriyet.com.tr
Bağımsızlık referandumunda umduğunu bulamayan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin görevi bıraktığı açıklamasının ardından Erbil’de siyasi gerilim de alevlendi. Barzani’nin ABD ve Talabani cephesine atıfla üstü kapalı Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (KYB) ihanetle suçladığı önceki geceki açıklamasının ardından destekçilerinin rakip siyasi parti binalarına saldırdığı haberi gündeme düştü. Halihazırda Haşdi Şabi’li merkezi ordunun peşmergeyi 2014 sınırlarına döndürmesiyle artan gerilim sonrasında Barzani, önceki gün 1 Kasım itibarıyla başkanlığı bırakacağını ve mücadeleye peşmerge olarak devam edeceğini meclise bildirmişti. Ardından Barzani yanlıları meclis binasını basmıştı. Dün ise IKBY’nin Duhok vilayetine bağlı Zaho ilçesinde KYB ile Goran (Değişim) Hareketi’nin parti binalarının basıldığı haberi geldi. Zaho Kaymakamı Botan Muhsin, saldırganlardan bazılarının yakalandığını açıkladı.
Paylaşım kavgası
Barzani’nin istifasının Bağdat ile Erbil arasındaki gerilimi yumuşatabileceği yorumları yapılıyor. Kimi analize göre ise Barzani’nin koltuğu bırakması liderliğini yaptığı Kürdistan Demokratik Partisi’ndeki (KDP) güç mücadelesinin yanısıra diğer partilerle paylaşım kavgası başlatabilir. Referandum kumarını kaybeden Barzani’nin Goran ve KYB ile kriz yaşanmasına yol açan, 2013’te dolan başkanlık süresini seçimsiz uzattırmasının ardından, görevi bırakma kararı, yaşanan başarısızlığın sorumluluğunu paylaştırma çabası olarak da görülüyor. Barzani’nin koltuğu için en güçlü aday olarak görülen yeğeni, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani’yi ön plana geçirerek perde arkasından ülkeyi yönetmeye devam edeceği de iddialar arasında.
Öte yandan Reuters’in ISNA ajansına dayandırdığı haberine göre Tahran hükümeti IKBY’ye yönelik sınır kapılarında uygulanan kısıtlamaları yakında kaldıracağını açıkladı. Bağdat ve Erbil’den askeri yetkililerin bölgedeki krizi görüşmek üzere ABD öncülüğünde dün bir kez daha bir araya geldiği de belirtildi. Görüşmelere yakın bir kaynak “anlaşmada sona gelinmek üzere” derken Türkiye’ye uzanan Fiş Habur Sınır Kapısı’nın peşmerge, Irak ve ABD’li bir güç tarafından ortak olarak yönetilmesinin kararlaştırıldığını savundu. Ayrıca, peşmerge denetimindeki Şeyhan, Mahmudiye, Sıhela, Elkuş, Gwer, Hazır bölgelerine de peşmerge ve Iraklılardan oluşan ortak bir gücün konuşlandırılmasının önerildiğini iddia etti.
ABD MEMNUN
ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington yönetiminin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin görevi bırakma kararı almasından memnuniyet duyduğunu açıkladı. Öte yandan Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türkiye’ye ihraç edilen petrolün geçtiği sınır kapılarında kontrolü sağlamadıkları takdirde krizin derinleşeceğini belirtti. Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile telefonda görüşen İbadi’nin, “Kan akıtılmasını ve durumun kötüleşmesini istemediklerini” söylediği aktarıldı. Başbakanlık ofisinin açıklamasına göre İbadi, “IKBY hükümeti ve Erbil’deki bazı partizan basın organları Irak güçlerini öldürmeyi teşvik ediyor” suçlamasında bulundu. Johnson da İbadi hükümetinin adımlarını desteklediklerini bildirdi