Barut: Turizm iyi, karlılık düşük

Dövizde uygulanan mali politikaların turizmciyi zora soktuğunu savunan TÜROFED Başkanı Barut, ''Kurun iyice düşmesi, başta otelci olmak üzere turizmciyi zora soktu. Bu nedenle işletmeler artık artı gelir yaratamıyor. Turizmde sadece kişi sayısına bakmak, turizm sektöründe sıkıntı yaratıyor'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, turizmin iyi gittiğini ama turizmcinin düşük döviz kuru nedeniyle kar edemez hale geldiğini söyledi.
TÜROFED Başkanı  Barut, Türkiye'de döviz kurunun 6 yıl önceki seviyede olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'deki turistlerin yüzde 90'ına yakınının yabancı olduğunu ve bu kişilerin döviz üzerinden alışveriş yaptığını ifade eden Barut, döviz kurunun 6 yıl önceki seviyede olmasının turizmcileri zora soktuğunu kaydetti.
Otelcinin harcamalarının YTL üzerinden, kazancının döviz üzerinden olduğunu belirten Barut, bu nedenle otelcilerin karlılığının her geçen gün düştüğünü vurguladı.
Dövizde uygulanan mali politikaların turizmciyi zora soktuğunu savunan Barut, ''Kurun iyice düşmesi, başta otelci olmak üzere turizmciyi zora soktu. Bu nedenle işletmeler artık artı gelir yaratamıyor. Turizmde sadece kişi sayısına bakmak, turizm sektöründe sıkıntı yaratıyor'' dedi.

Oteller yenileniyor

Türkiye'deki otellerin büyük bölümünün 10 yaş üzerinde olduğuna işaret eden Barut, şöyle konuştu:
''Bu oteller yavaş yavaş yenilenmeli. Yenilenmezse diğer ülkelerle rekabet şansımız azalır. Otelcinin karının iyice düşmesi nedeniyle büyük bölümü 10 yıldan fazla olan otellerin yenilenmesi mümkün değil. Turizm iyi gidiyor ama karlılığımız her geçen gün azalıyor. Bu kadar çok turist gelirken turizmcinin düşük kur nedeniyle kar edememesi kaçan bir fırsattır. Döviz kurunun düşük olması nedeniyle de Türkiye pahalı ülke olarak görülmeye başlandı. Çünkü düşük kur nedeniyle turistin alım gücü azaldı. Otel dışındaki hayat turiste pahalı gelmeye başladı.''
Barut, yatırım maliyetlerinin geri dönüş süresinin gittikçe uzadığını belirterek, şunları söyledi:
''Yatırım maliyetlerinin geri dönüşü 8-9 yıldan 12-14 yıla yükseldi. Bunun nedeni, otelcilerin düşük kur nedeniyle karlılığının iyice düşmesidir. Düşük kur böyle devam ederse yeni yatırımlar sekteye uğrar.
Turizmciler, kur farkının her yıl en az enflasyon oranında artmasını istiyor. Türkiye'de ekonomistler, döviz kurunun şu andaki değerinin yüzde 30 ile 50 oranında artması konusunda birleşiyor. Kümülatif enflasyonun yüzde 50 dolayında olduğu ülkemizde döviz kurunun 6 yıl önceki durumunda olması kabul edilemez. Otelciler ve turizmciler ne yaparlarsa yapsınlar, bu döviz kurlarıyla para kazanması çok zordur.''