Bartın’da tarihi bina ‘külliye’ için yıkıldı
Bartın’da, 133 yıllık tarihi binanın dörtte üçü, Diyanet tarafından cami ve külliye yapılması için yıkıldı. Yıkım için suç duyurusunda bulunulurken, binanın korunması için oluşturulan “Okuluma Dokunma Platformu”nda yer alan Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Sedat Bora “Tamamen yıksalar bile hukuki girişimlerimiz devam edecek” dedi.
cumhuriyet.com.trBartın’ın Kemerköprü Mahallesi’nde bulunan ve 1886’da, dönemin Kastamonu Valisi olan Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından “Frengi Hastanesi” olarak yaptırılan bina, uzun yıllar “Frengi Hastanesi” olarak hizmet verdikten sonra 1920’lerde “Bartın Memleket Hastanesi”ne dönüştürüldü. Tarihi bina, 1960’tan itibaren ise Endüstri Meslek Lisesi olarak hizmet vermeye başladı. 133 yıl boyunca ayakta kalan ve Bartın’da, Osmanlı’dan kalan nadir eserlerden olan binanın arazisi, hazineden Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) devredildi. Bartın Belediye Meclisi de 2017’de, binanın bulundu alanın imar planında değişikliğe gitti. Bina arazisi, belediye meclisinde kabul edilen imar değişikliği sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Diyanet ise binayı yıkıp, yerine cami ve külliye yapma kararı aldı.
TESCİL İÇİN KRİTER SAĞLANAMAMIŞ
Okulun eki yönetici ve mezunları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları tarafından olaya tepki gösterilirken, “Okuluma Dokunma Platformu” oluşturuldu. Platform, okul önünde yaptığı protestolar ile okulun yıkılmasına tepki gösterdi. Arazi içinde bina ile yaşıt ağaçların da olduğu belirtilirken, Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na tescil başvurusu yapıldı. Kurul, “kriterlerin sağlanamadığı” gerekçesiyle 133 yıllık binanın ve ağaçların tescilinin uygun olmadığına karar verdi. Karar beklenirken başlanan yıkım ise kurul kararı sonrası hızlandı. Platform yıkıma karşı suç duyurusunda bulunurken, Mimarlar Odası Ankara Şubesi de tescili reddeden kararın iptali ve arazideki işlemler için yürütmenin durdurulması talebiyle yargıya başvurdu.
‘ATATÜRK PORTRESİNİ ALMAMIŞLAR’
Cumhuriyet Anadolu’ya konuşan Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Bora, Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararının ardından bir üst kurula itiraz ettiklerini ve itiraz sonuçlanana kadar yıkımın yapılmaması için belediye ve valiliğe başvuru yaptıklarını belirterek, “Sonucunu beklemeden, yıkım başladı. Yıkarken Atatürk portresini almamışlar, o portre de eski bir portre” dedi. Binanın tarihsel misyonunun korunarak, Eğitim ve Teknoloji Müzesi yapılmasını istediklerini ancak yıkımın gerçekleştiğini kaydeden Bora, “Bu yıkımın hukuksal temeli olmadığını düşünüyoruz. Bu bina, davalardan sonuç gelene kadar yıkılmaması gerekiyordu. Tamamen yıkılsa bile gerekli mekanlar hakkındaki hukuki girişimlerimiz devam edecek” ifadelerini kullandı. BARTIN