Barışa niyet savaşa kısmet

Kurulduğundan beri demokratikleşme için çalışmayan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, devletin sivil güçlerinin terörle mücadeleye katılması için çalışma başlattı.

Alican Uludağ

2010’da kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na (KDGM) “devletin silahlı güçlerinin yanı sıra sivil güçlerinin terörle mücadeleye nasıl katılacağını” içeren Terörle Mücadele Master Planı hazırlama görevi verilmesi tartışma yarattı. KDGM’nin asıl görevi çözüm süreci kapsamında “demokratikleşme adımlarına uygun olarak güvenlik tedbirlerinin yanı sıra ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal ve psikolojik tedbirleri” belirlemekti. Müsteşarlık, Kürt sorunun çözümünde bu zamana kadar hiçbir somut proje açıklamadı.

Hükümetin, geçen temmuzdan itibaren değiştirdiği terörle mücadele konseptinde Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na “devletin silahlı güçlerinin yanı sıra sivil güçlerinin terörle mücadeleye nasıl katılacağını” içeren Terörle Mücadele Master Planı hazırlama görevi verildi. Milliyet’in haberine göre kamu güvenliği ve düzeni başta olmak üzere; iş, eğitim, sağlık, imar, şehir yapılanmaları, aile ve sosyal politikalar, gençlik ve spor, devletin tüm yatırımları, sosyal yardım projeleri, terörle mücadele master planı çerçevesinde oluşturulacak ve uygulamaya konulacak. Her kentin ve yerleşim biriminin kendisine göre bir profili oluşturulacak, ihtiyaçları bu profile göre belirlenecek.

KDGM’nin kuruluş amacı çözüm sürecinin alt yapısını hazırlamak ve Kürt sorunun silahlı mücadele dışında çözüm yollarını üretmekti. Fakat, aradan geçen 6 yıla karşın KDGM’den herhangi bir somut proje çıkmadı. Müsteşarlık, bu süreçte pasif konumda tutuldu.

Milliyet’in haberindeki konsept kapsamında “şehir yapılanmaları” ndan bahsedilmesi dikkat çekti. Bu ifade, bölge halkının göç ettirileceği yorumuna neden oldu.