'Barışa bir şans ver'
Hrant Dink'in müzisyen arkadaşları önceki gece Ghetto sahnesinde barış şarkıları söyledi. Mor ve Ötesi'nden Harun Tekin, Hrant'ın anısına düzenledikleri geceyi değerlendirdi.
cumhuriyet.com.trDaha birkaç gün önce verilen kararla bir kez daha “Özgürlük Sırtından Vurulmuş”tu, Hrant Dink’in arkadaşları üzgün ama çaresiz değildi. “Bir Şey Yapmalı” dediler ve önceki akşam ölümünün 5. yılında onu Ghetto’da barış şarkıları söyleyerek andılar.
Gelirinin Hrant Dink Vakfı’na bağışlandığı etkinlik, ekrana yansıyan Hrant Dink fotoğrafları ve onlara eşlik eden John Lennon şarkısı “Give peace a chance”le (Barışa bir şans ver) başlarken salon ağzına kadar dolmuştu bile. Redd grubundan Doğan Duru’nun “Hrant’ın anısını paylaşmak için müzik yapmayı düşünürken ne yazık ki hakkını aramak için de müzik yapar olduk” sözleri belki de onca müzisyenin neden bir araya geldiğini özetleyen cümleydi. Aylin Aslım, Cafe Aman İstanbul, Gripin, Jehan Barbur, Kardeş Türküler, Moğollar, Mor ve Ötesi, Redd, Rojin, Şevval Sam...
Redd, Dink için bestelediği “Özgürlük Sırtından Vurulmuş”u, Mor ve Ötesi Rakel Dink’in sözlerinden esinlenerek yazdığı “İddia”yı, Aylin Aslım da Sivas katliamında ölen şair Metin Altıok’un şiirinden Onno Tunç’un bestelediği “Kavaklar”ını seslendirdi. Onları Moğollar’dan Taner Öngür’ün dileği takip etti: “Su çatlağını bulsun diyoruz. Daha güzel bir ülkede yaşamak için...” Ardından hep bir ağızdan “Bir Şey Yapmalı” denildi. Barış talebi sahnede hep birlikte seslendirilen Süryanice, Kürtçe, Arapça, Rumca, Türkçe, Ermenice şarkılarla sürdü.
Sahnenin perdesine ise gece boyunca Emin Senyer’in barış ve adalet diyaloglarının yer aldığı “Karagöz ve Hacivat” gösterisi, Ara Güler’in “çokkültürlülük” üzerine oluşturduğu fotoğraf seçkisi, Serra Yılmaz, Orhan Alkaya, Lale Mansur, Pakrat Estukyan gibi sanatçıların yer aldığı “Farklılıklarımız” isimli kısa film gösterisi yansıdı. Gecenin sonunda ise sözü usta müzisyen Cahit Berkay aldı ve seslendirilen onca barış şarkısından sonra “Başta Hrant Dink cinayeti olmak üzere ‘faili meçhul olmayan’ bu cinayetler üzerine hep beraber düşünmek gerek” dedi...
Mor ve Ötesi’nden Harun Tekin, Hrant’ın anısına düzenledikleri geceyi değerlendirdi:
Umudumuz inat oldu
Hrant Dink için düzenlenen gecede 2001 yılında aramızdan ayrılan Yavuz Çetin’in “Oyuncak Dünya” şarkısını söylüyor Mor ve Ötesi ilk olarak. Çetin’in bu şarkısını seçmeleri manidar. Zira 5 yıldır devletin elinde oyuncak haline gelen bir dava var ortada. Ne diyordu şarkının sözleri: “Kimisi askercilik oynar / Kimisi hırsız - polis oynar / Kimisi evcilik...”
Hrant’ın anısına çok daha önceden planlanan bu konserin 17 Ocak’ta mahkemeden çıkan karar sonrasında anlamının ne yönde değiştiğini anlatıyor grubun solisti Harun Tekin. “Davanın seyrinden umutlu olmak için çok sebep yoktu ama sonuca verilen tepkilere dair bir katalizör işlevi gördü bu konser. Kararla birlikte kalabalık büyüdü, öfke arttı... İktidar bile ‘Burada tuhaf bir durum var’ demek zorunda kaldı” diyor.
Müzikle büyüyen ses
Müziğin gücüyle verilecek tepki için ise bu sesin daha büyük bir ses olması yolunda herkesin üstüne düşen şeylerin olduğunu belirtiyor. “Belki de” diyor, “bir gencin ırkçı olması ihtimalinin önüne müzikle, sanatla geçebiliriz”. Ama insanların hep bir olay olduktan sonra tepki koyduklarını da söylemeden edemiyor: “Hrant’ın ölmemesini sağlayamadık mesela.” Bu noktada Ümit Kıvanç’ın artık “Umuttan dolayı siyaset yapmıyorum, inattan dolayı yapıyorum” sözünü hatırlatıyor, “O inat biraz daha sivrilmiş oldu” diyor.
Köprüden önce son çıkış...
Medyanın da Dink’in ölümüne giden yolda birkaç taş döşediğini belirtiyor. “Hrant’ın 301’lik olan sözlerini yanlış aksettirmek konusunda ‘medyanın olağan şüphelileri’ zaman kaybetmeden suç ortağı oldu. Kritik yerlerdeki bazı insanlar ve kurumlar adil olmayan biçimde davrandılar Hrant’a ve onun sözlerine.”
Tekin, Dink davasının aydınlatılması için devlet tarafından irade gösterilmediğine de değiniyor, “Devlet, kendi içine dönüp bakmadı. Kusurlu olanların kimisi milletvekili, kimisi vali oldu. Adında ‘adalet’ sözü geçen iktidar partisi artık kendileri için köprüden önce son çıkışa gelmeden bir karar vermeli. Toplumun tepkisini duymaları gerekiyor. Hrant davasında duyarlarsa belki diğer davaların da önü açılır.”