‘Barış’ dersi sokağa çıkıyor
Güneydoğu’daki çatışmaların durması için hazırlanan bildiriyi imzaladıkları için görevden uzaklaştırılan akademisyenler, çatışmalı bölgelerde “Akademik Nöbet” başlatacak, atıldıkları üniversitelerin önünde ders verecek.
cumhuriyet.com.trGüneydoğu Anadolu’daki çatışmalı sürecin durdurulması için “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” tarafından “Bu suça ortak olmayacağız” isimli bildiriye imza attıktan sonra görevden uzaklaştırılan akademisyenler mücadeleye devam kararı aldı. Akademisyenler çatışmalı bölgelerde “Akademik Nöbet” başlatacaklarını, akademisyenleri işten atan üniversitelerin önünde ise sokak dersleri düzenleyeceklerini açıkladı.
Beyoğlu’ndaki Eğitim-Sen 6 No’lu Şube’de yapılan toplantıda imzacı akademisyenlerden Yard. Doç. Muzaffer Kaya, Yard. Doç. Esra Munça, Yard. Doç. Meral Cavcı ve Doç. Dr. Kıvanç Erson, arkadaşlarının linç girişimine maruz kaldığını, haklarında soruşturmalar açıldığını ve işten atıldıklarını belirtti. Barış talebinin etrafında kararlı bir şekilde kenetlenmeye devam edeceklerini vurgulayan akademisyenler, doğu illerinde savaşın tüm şiddetiyle sürdüğünü açıklayarak, “Devletin temizlik yaptığını iddia ettiği il ve ilçelerde geriye sadece insan kemikleri ve harabeler kalmıştır. Şimdi bir de Savunma Bakanlığı’nın hazırlayarak Adalet Bakanlığı’na sunduğu güvenlik güçleri için cezasızlık öngören yeni yasa tasarısı gündemde. Bu yasa taslağı askeri personeli yasal bir dokunulmazlık zırhıyla donatarak hukuka aykırı bir şekilde güç kullanma yönünde cesaretlendirecek. Bizi barıştan uzaklaştıracak olan cezasızlık yasa tasarısı mutlaka geri çekilmelidir” dediler.
Bilanço kabarık
11 Ocak’tan bu yana kamu üniversitelerinde en az 9 işten çıkarma, 5 istifa, 464 soruşturma, 27 uzaklaştırma, 153 ceza soruşturması ve 33 gözaltı, vakıf üniversitelerinde en az 21 işten çıkarma, 1 zorla emeklilik ve 43 idari soruşturma yaşandı.