Barış akademisyenine avukatlık da yasak
İhraç edilen barış akademisyeninin avukatlık yapabilmesi için Türkiye Barolar Birliği’nin aldığı kararın yürütmesi, Adalet Bakanlığı’nın başvurusu üzerine durduruldu.
Alican UludağAnkara 2. İdare Mahkemesi, “barış” bildirisine imza attığı için Dicle Üniversitesi’nden ihraç edilen akedemisyen Yasin Bedir’in avukatlık yapabilmesi için Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından verilen kararının yürütmesini durdurdu. Mahkeme, Bedir’in avukatlık yapmasının “terörle mücadeleyi sekteye uğratacağını savundu. Dicle Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Bedir, barış bildirisine imza attığı gerekçesiyle ihraç edildi. Hakkında “terör örgütü propagandası” yapmak iddiasıyla soruşturma başlatılan Bedir, ihraç kararının ardından İstanbul Barosu’na kaydını gerçekleştirerek avukatlık yapmaya başladı. Ancak Adalet Bakanlığı, TBB’nin Bedir’in avukatlık yapabilmesine izin veren kararının yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı. Ankara 2. İdare Mahkemesi, 3 Mayıs’ta verdiği kararla işlemin yürütmesini durdurdu. Baroların, kamu görevlilerinin bir daha kamu hizmeti yapamayacağına ilişkin KHK’yi “dar yorumlanması”na karşı çıkan mahkeme, “kamu hizmeti” içerisine avukatları da koydu. Mahkeme, kararında barış imzacısı olduğu için ihraç edilenlerin avukatlık yapmasının “terörle mücadeleyi sekteye uğratacağı gibi KHK’nin amacıyla da bağdaşmadığını” öne sürdü.
Açık düşmanlık
Karar sonrası toplanan İstanbul Barosu, Yasin Bedir’in adının baro levhasından silinmesine karar verdi. Mahkemenin kararına tepki gösteren Bedir, burada asıl eleştirilmesi gerekenin siyasi iktidar ve onun emrindeki yargı düzeni olduğunu belirterek, “Bu yapılan açık bir düşmanlıktır. Bizlere, Barış imzacılarına karşı düşman hukuku uygulanıyor. Bizlere adeta nefes aldırmamaya yeminli bir siyasi irade var karşımızda. Bize ağaç kabuğu yesinler diyorlar. Fakat onlara inat ne ağaç kabuğu yiyeceğiz ne de bu adaletsizliğe boyun eğeceğiz” diye konuştu.