Barbaros Şansal suçunu itiraf etti

KKTC’de üzerinde 6 gram hintkeneviriyle yakalanan ünlü modacı Barbaros Şansal, Lefkoşa’da ikinci kez çıkarıldığı mahkemede suçunu kabul etti ve 40 bin lira kefaletle serbest bırakıldı. Polis eşliğinde bankadan nakit para çeken Şansal, “Bir cahillik yaptım ve pişmanım ama en sevindiğim konu beni Türkiye’de yakalamamış olmaları. KKTC yargısı Türkiye’den 50 yıl önde” dedi.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul’dan Lefkoşa’ya gelirken Ercan Havaalanı’nda narkotik köpeği Cindy’nin durdurduğu Şansal bugün ikinci kez çıkartıldığı mahkemede, ilk ifadesini değiştirerek, uyuşturucu kullandığını ve KKTC’ye yasa dışı bir şekilde sokmaya çalıştığını itiraf etti. Lefkoşa Kaza Mahkemesi Hâkimi Meltem Dündar, savcılığın da itiraz etmemesi üzerine Şansal’a duruşmalar görülünceye kadar yurt dışına çıkış yasağı koydu.

Şansal’ın pasaport ve varsa diğer seyahat belgelerine el konulmasına karar veren Hâkim Meltem Dündar, haftada bir gün emniyete imza vermesi ve mahkemeye 40 bin lira nakit teminat ödemesi karşılığında sanatçının tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmasına karar verdi. Mahkemeye kelepçeli gelen ve yine kelepçeli çıkan Şansal, polis eşliğinde bankaya gitti ve 40 bin lira çekerek mahkemeye yatırdı.

KKTC YARGISINI ÖVDÜ
Ardından gazetecilerin karşısına çıkan Şansal, “İyi ki beni Türkiye’de yakalamadılar. Cahillikten hata yaptım çok pişmanım ama en sevindiğim nokta Türkiye’de yargılanmamış olmam. KKTC’nin yasaları ve yargı sistemi Türkiye’den en az 50 yıl önde. KKTC polisi tutuklu kaldığım süre içinde de bana çok iyi davrandı” dedi.
Girne’de ev satın alan ve KKTC’ye çok sık gelen Barbaros Şansal, önceki gün Ercan Havaalanı’nda narkotik köpeği Cindy’nin uyarısı üzerine durdurulmuştu. Polise, cebinden çıkardığı 6 gram hintkenevirini veren Şansal dün çıkarıldığı mahkemede, “İstanbul’da öğrencilerimden birinin üzerinde bulmuştum, cebime koydum ve unutmuşum” demişti, bugünkü teminat duruşmasında ise ilk ifadesini değiştirerek suçunu itiraf etti.

CEZA AĞIR ANCAK HAKİM KARARINA BAĞLI
Barbaros Şansal’a yöneltilen uyuşturucu madde tasarrufu ve ithali suçu, KKTC yasalarında ağır suçlar kapsamına giriyor. 2004 yılında tadil edilen Uyuşturucu Maddeler Yasası’na göre, tasarrufta bulunmak ve ithal etmek, en fazla 18 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor. Ancak Anglosakson hukukun uygulandığı KKTC’de hâkimlerin çok geniş yetkileri bulunuyor. Pratik uygulamada, kişisel kullanım amacıyla bulundurulan küçük miktarlardaki uyuşturucuya 1 ay ile 6 ay arasında hapis cezaları ya da para cezaları veriliyor. Barbaros Şansal’ın davasının da en az 6 ay sürmesi bekleniyor. Şansal, ilerleyen dönemde teminat şartlarının değiştirilmesi talebinde bulunarak yurtdışı yasağının da kaldırılmasını talep edebilecek.