"Barajlar dolu, cepler boş"

İSKİ'nin suya zam yapma talebini, "tüketicilerin musluklarına kör tıpa tıkmak" olarak değerlendiren Tüketiciler Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne "Barajlar dolu, cepler boş" uyarısında bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Tüketiciler Birliği, İSKİ'nin suya zam yapma talebini, tüketicilerin musluklarına kör tıpa tıkmak olarak değerlendirdi. "Barajlar dolu, cepler boş" diyen Tüketiciler Birliği, İSKİ'nin suya zam talebinin tüketicinin beslenme ve temizlik ihtiyaçlarının engellenmesi anlamına geldiğini açıkladı.

Geçen yıl şebeke suyunda kademeli fiyatlandırma sistemine geçen İSKİ'nin söz konusu uygulamasının iptali için dava açan Tüketiciler Birliği, davanın sürdüğü ve barajların yüzde 85 doluluk oranına ulaştığı dönemde İSKİ'nin suya zam yapma talebini, tüketicilerin musluklarına kör tıpa tıkmak olarak değerlendirdi.

"Barajlar dolu, cepler boş" diyen Tüketiciler Birliği, İzleme Komitesi Başkanı Cahide Pamuk, konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı: "İSKİ, Kasım 2007 itibariyle metreküpü 1,7 TL olan şebeke suyunda kademeli fiyatlandırma sistemine geçiş yaparak, 10 metreküp kullanımlarda yüzde 17, 30 metreküp kullanımlarda ise yüzde 235 zam yapmıştı. İSKİ tarafından zam gerekçesi olarak barajlardaki su oranının azalması gösterilmişti. İSKİ son olarak 15 Ağustos 2008 de ortalama yüzde 9 zam yapmıştı. Barajların doluluk oranının yüzde 23' ten yüzde 87.95'e yükselmesine karşın, indirim yerine zam politikaları uygulanarak tüketicinin mecburiyeti kötüye kullanılmaktadır. Tüketiciler Birliği olarak zammın iptali için açtığımız dava halen devam etmektedir. Açılmış dava ve barajların doluluk oranlarının yüzde 87.95 olmasına rağmen İSKİ suya zam talebinde bulunmakla gerçek niyetini beyan etmiştir. Yüksek yargının kamusal hizmetlere yapılan zamların enflasyon oranları üzerinde olamayacağına dair yerleşik kararlarına rağmen İSKİ yürürlükteki fiyatlara yüzde 15 zam talebinde bulunmuş, 1,5 yıllık süreçte yüzde 288 zam uygulamakla hukuk dışına çıkmıştır. Küresel mali krizin en ağır bedelini tüketici ödemektedir. Geçim sıkıntısının bütün zorluklarını yaşayan tüketicinin birçok kurumun açığını kapatma mekanizması olarak kullanılması kabul edilemez. Tüketici temel ihtiyaçlarını gideremezken İSKİ'nin yatırımlarını karşılaması mümkün değildir. Yapılan zam talebi ile tüketicinin beslenme ve temizlik ihtiyacını karşılaması engellenmektedir."