Barajda 4.5 milyar dolarlık 'yolsuzluk' iddiası

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu; Yuvacık Barajı yapıldığında barajın İstanbul'a su vereceği yönünde söylemlerde bulunulduğunu belirterek, bu şekilde ''devleti kandırmak'' suretiyle çalışma yapıldığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu  Kocaeli Valisi Ercan Topaca'yı makamında ziyaret etti. burada yaptığı konuşmada, Söz konusu dönemde Darıca'ya su verdiklerini ifade eden Eroğlu, barajda 4.5 milyar dolarlık ''büyük bir yolsuzluk'' olduğunun bilirkişi raporlarıyla tespit edildiğini kaydetti.

Eroğlu, kendilerinin 3.5 milyar dolara İstanbul'un su tesislerini, barajlarını, şebekelerin tamamını yenilediklerini, arıtma tesislerini de tamamlayarak Haliç'i kurtardıklarını dile getirerek, ''Yuvacık barajını, bırakın İstanbul'a su vermeyi, 2008'de Sapanca'dan besleme yaparak kurtardık. Kocaeli'de muhteşem bir potansiyel var. Buraya gelirken 8 tane müjdeyle geldik. 3 tane müjde DSİ'nin, 3 tanesi orman teşkilatının, 1 tanesi doğa koruma ve milli parkların, diğeri de meteorolojinin. Meteorolojinin bir müjdesi, Karamürsel, Körfez, Başiskele, Kartepe, Dilovası ve Darıca'ya 6 tane otomatik gözlem istasyonu kurulmasıdır. DSİ'nin burada özellikle dere ıslahları var. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu'yla proje yaptık, Dilderesi çok güzel şekilde yapılacak. Bu nisan ayı sonunda ihalesi yapılacak. Buraya toplamda 8 müjde ve 26 milyon liralık bir yatırımla geldik'' diye konuştu.

''Entegre su yönetim sistem
i''

Bakan Eroğlu, Kocaeli'nin daha da büyüyeceğini, bu nedenle sanayinin kullanma ve içme suyuna ihtiyaç duyacağını anlatarak, bu durumun tek kaynağa bağlanamayacağını söyledi.
Bu konuda Türkiye'de ilk defa böylesi bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Eroğlu, ''Entegre su yönetim sistemi' diye, Düzce'den başlayıp Bulgaristan hududuna kadar olan bütün Marmara Bölgesi'nin içme suyu ihtiyacını karşılayacak, 30-40 yıl sonrasına kadar su sıkıntısı çekmeyecek, 3 yıl kuraklık olsa dahi sıkıntı olmayacak şekilde çalışma yürüttük'' ifadesini kullandı.

Eroğlu, hükümetin Kocaeli'ye önem verdiğini belirterek, bazı bakanlıkların bölgeye son 10 yılda 6 milyar lira yatırım yaptığını anlattı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Kandıra, Gebze, Gölcük ve İzmit'te otomatik gözlem istasyonu kurduğuna dikkati çeken Eroğlu, Kartepe'de de otomatik kar ölçüm istasyonunun kurulduğunu bildirdi.

Bakan Eroğlu, ilk defa denizlerde otomatik meteoroloji istasyonu kurduklarını dile getirerek, Karamürsel, Körfez, Başiskele, Darıca, Dilovası ve Kartepe'ye de otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurulacağını kaydetti.

''Vahşi madenciliğe karşıyım''


Eroğlu, Kocaeli'de kendisini de rahatsız eden taş ocaklarının bulunduğunu vurgulayarak, bu taş ocaklarının çok eskiden ruhsat aldıklarını bildirdi.

Taş, kum ve çakıl ocakları gibi yerlerin tamamen büyükşehir belediyeleri, özel idareler ve valiliklerin yetkisinde olması gerektiğini belirten Eroğlu, ''Tabii ki malzemeye ihtiyaç var, bunu biliyoruz ama bunu uygun yerde, uygun şekilde, çevreci bir anlayışla taş, kum, çakılın çıkarılması lazım. Buna taraftarız. Yani madenciliğe karşı değilim ama vahşi madenciliğe karşıyım'' şeklinde konuştu.

Eroğlu, taş ocaklarının yollara ve yerleşim alanlarına yakın yerlerde olmaması gerektiği kanaatinde olduğunu ifade ederek, bunların zaman içinde dönüştürülerek yeni yerlere taşınmasının sağlanması gerektiğini anlattı.

Sapanca Gölü'nü geleceğe hazırlamak için büyük bir eylem planı hazırladıklarına dikkati çeken Eroğlu, bunun, çok geniş kapsamlı proje olacağını, sadece gölün kirlenmesini değil, havzanın bütününün ağaçlandırma, erozyon kontrolü, dere ıslahları, akarsu arıtma tesisleri, imar planlarının düzenlenmesine ve zehirli madde taşıyan bir tanker kazasında alınacak bütün tedbirleri ihtiva eden bir çalışma olduğunu söyledi.