Bankaların dönem net kârı arttı
Bankacılık sektörünün 2009 yılı ikinci çeyreğinde, dönem net karı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 33 oranında artarak 11 milyar TL'ye ulaştı.
cumhuriyet.com.trBDDK Haziran Finansal Piyasalar Raporu'nu açıkladı. Raporda, 2009 yılının ikinci çeyreğinin finansal piyasalarda normale dönüş için önemli bir dönem olduğu belirtilerek, özellikle gelişmekte olan ülke borsaların yeniden yükselişe geçtiği ve önemli değer kazançları yaşadığı kaydedildi. Raporda, "Küresel ekonomide görülen durgunluğun Türkiye'nin dış talebine yönelik olumsuz etkisi, küresel kriz ortamında kredi kanallarının etkin çalışmaması ve reel kesim ile hanehalkının borçluluk düzeyinin yarattığı kredi riski varlığını sürdüren gelişmelerdir. Küresel krizin etkisini kaybettiği yönünde sinyaller bulunmakla birlikte, toparlanmanın zamana yayılacağı konusunda önemli işaretler bulunmaktadır. Hanehalkı ve şirketler kesiminin mevcut risklerini asgariye indirmeye yönelik olarak vergi indirimlerini de kapsayan önlemler, makro ekonomik dengelerin izin verdiği ölçüde uygulanmıştır" denildi.
Teknolojilerini yenileyen bankalar pazarını büyüttü
Bankacılık sektörünün yurtiçi ve yurtdışı piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak 2009 yılında daha yavaş bir organik büyüme gösterdiği vurgulanan raporda, alternatif dağıtım kanallarında eski teknolojiler, yenileriyle değiştirilerek pazar büyümesinin devam ettiği ifade edildi. 2009 yılının ikinci çeyreğinde sektörün mevduat, katılım ve kredi müşteri sayılarının arttığına dikkat çekilen raporda, takibe düşen kredi kartı müşterisinin toplam kredi kartı müşterisine oranının, 2009 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 8'e ulaştığı belirtildi.
Toplam kredi yüzde 7.4 arttı
Rapora göre, Haziran ayı itibarıyla bankacılık sektöründe toplam aktifler 768 milyar TL'ye ulaştı. İç talepteki daralma ve beklentilerin küresel krizden olumsuz etkilenmesi, toplam aktiflerin en büyük bileşeni durumundaki kredilerin artış hızını yavaşlattı. Sektörün toplam kredileri, Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 artarak 368 milyar TL oldu. Kredilerdeki yavaşlamaya bağlı olarak, bankaların son dönemde menkul kıymetlere yaptıkları plasmanlarını artırma yönündeki eğilimleri devam etti. Sektörün en önemli yabancı kaynağı olan mevduat, 468 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün güçlü özkaynak yapısı devam etmekte olup, Haziran ayında toplam özkaynaklar 98 milyar TL'ye ulaştı.
Kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 4.9 oldu
Sektörün finansal sağlamlık göstergeleri genel olarak, krizin sektör üzerindeki etkilerinin sınırlı kaldığını teyit etti. Sektörün SYR'si yasal sınır olan yüzde 8'in ve hedef rasyo olan yüzde 12'nin oldukça üstünde, yüzde 19 düzeyinde seyretti. Kredi ödeyebilirlik kapasitesindeki gerilemeye bağlı olarak, kredilerin takibe dönüşüm oranı artış eğiliminde olup, Haziran ayında yüzde 4.9 düzeyinde gerçekleşti. Sektörün karlılık performansı güçlü bir yapıda olup, sektörün toplam karı 11 milyar TL'ye ulaştı. Yılın ilk yarısında özkaynak karlılığı yüzde 18, aktif karlılığı yüzde 2.2 oldu. Son 6 aydır azalma eğiliminde olan bireysel krediler, Haziran ayı itibarıyla artış gösterdi.
Tahsili gecikmiş alacakları 18.8 milyar TL'ye ulaştı
Bankacılık sektörü tahsili gecikmiş alacakları 2009 yılının ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğe göre yüzde 9.6 oranında artarak 18.8 milyar TL'ye yükseldi. Önceki çeyreğe göre özel karşılık tutarında meydana gelen artış oranı yüzde 12.6 düzeyinde oldu. Bu gelişme paralelinde, ayrılan karşılıkların brüt TGA'ya oranı bu dönemde yüzde 79.6'ya yükseldi. Kredilerin takibe dönüşüm oranı yılın ikinci çeyreğinde 0.39 puanlık bir artışla yüzde 4.86 olarak gerçekleşti.
Güçlü bir sermaye yapısına sahip olan Türk bankacılık sektörünün, yaşanması muhtemel olumsuz gelişmelere karsı dayanıklı görünümünün devam ettiği görüldü.