Bankacılığa dini kriter

BDDK'ye uzman alımı için yapılan sözlü sınava katılan Daire Başkanı Osman Uzun'un, adaylara dinsel eğilimlerini, siyasi ve sosyal olaylar hakkındaki düşüncelerini sorduğu iddia edildi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye'de son dönemde yeniden gündeme gelen fişlemeler, Türk bankacılık otoritesi olan BDDK'ye uzandı. BDDK'nin uzman denetçi alım sınavında adaylara yöneltilen sorular, "BDDK, personelini fişliyor" yorumlarına neden oldu. Daire Başkanı Osman Uzun tarafından yöneltilen sorular arasında, "Başbakan'ın öğrenci evleri açıklaması konusunda ne düşünüyorsunuz" sorusunun da yer alması dikkat çekti. Sınava katılanlar Uzun'un kendilerine siyaset ve sosyal dışında, dinsel eğilimlere yönelik sorduğunu da iddia ediyor. BDDK'deki ilginç fişleme hikayesi şöyle:

 

'Kızlı erkekli öğrenci evleri sorusu'

Türkiye'nin en prestijli kurumlarının başında gelen ve bankacılık dahil tüm finans sektörünü denetleyen BDDK, ilginç bir fişleme skandalı ile çalkalanıyor. Taraf'a ulaşan bilgilere göre, BDDK tarafından Kasım ayında yapılan uzman ve denetçi alım sınavının mülakatında adaylara siyasi içerikli sorular yöneltildi. Bu sorular arasında, "Son 10 yılda insan hakları konusunda bir ilerleme sağlandı mı", "İnsan hakları konusunda ne tür düzenlemeler yapıldı", "Başbakan Erdoğan'ın kızlı erkekli öğrenci evleri konusunda ne düşünüyorsunuz", "Kamuda başörtülü olarak çalışılması hakkında ne düşünüyorsunuz" soruları bulunuyor.

 

Başkan'ın arkadaşı

Adaylara söz konusu soruları yönelten kişinin ise BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in okul arkadaşı ve halen kurumda Daire Başkanlığı yapan Osman Uzun olduğu öğrenildi. Öztekin'in BDDK'nin başkanı olması ile birlikte atanan Uzun, ilk etapta kurumda müşavir olarak görev aldı. Ardından da Öztekin tarafından, daire başkanlığına atandı. BDDK'den önce bankacılık alanında bir iş tecrübesi bulunmayan Osman Uzun'un, Yeni Şafak ve Star Gazeteleri'nde görev aldığı ve gazeteciliği gazeteci değil, reklam dağıtımcı olarak yaptığı belirtildi. Konuya ilişkin soru yöneltmek istediğimiz Uzun'dan yanıt alamadık. (Taraf)