Bank Asya’nın kurucusu Ömer Faruk Berksan ile belediye meclis üyesinin tartışmalı ortaklığı ortaya çıktı

İstanbul’un Adalar ilçesinde FETÖ’nün finans kuruluşu olduğu ileri sürülen Bank Asya’nın kurucularından Ömer Faruk Berksan’ın ortağı olduğu restoranı Adalar Belediyesi’nin AKP’li meclis üyesi İsmail Hakkı Durmuş’un işlettiği ortaya çıktı.

Zeynep Zeytun

Açıklamalarda bulunan AKP’li meclis üyesi İsmail Hakkı Durmuş, hukuka ve etiğe aykırı bir iş yapmadığını söylerken, “Berksan ile 2015 yılında Adalar Kızılay’da beraber görev almıştım sadece” dedi.

AKP’nin 2018’de İstanbul’da görevden aldığı 25 ilçe başkanından birisi olan eski Adalar İlçe Başkanı Durmuş, geçen yerel seçimlerde Adalar’da AKP’li meclis üyesi seçildi. Durmuş’un Büyükada’da işlettiği restoranın hissedarlarının yurtdışına kaçtığı ileri sürülen Ömer Faruk Berksan ve Adalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu, yardımcısı Teoman Göral ile Mehmet Aykut Mutlu olduğu öğrenildi. Adalar Vakfı’na 2008’de kiralanan dükkân hakkında birçok şikâyetin ve incelemenin yapıldığı bildirildi. Zabıta Müdürlüğü, vakıf kiracılarının dükkânı diğer maliklerin haklarını görmezden gelerek genişlettiğini, can ve mal güvenliğinin tehlikeye atıldığını belirledi. Hissedarlardan Mutlu, hakkında kömürlükleri işyerine kattığı gerekçesiyle ihbarda bulunulurken hazırlanan bilirkişi raporu sonucunda kamu davası açılmasına karar verildi. Adalar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün hazırladığı yapı tadil tutanağında ise yapının ruhsatında ve projesinde aykırılıklar görüldüğünden ruhsata uygun hale getirilmesi kararı alındı. 

HİSSESİ DEVAM EDİYOR

Bulutoğlu, “2008 yılında 4 yönetim kurulu üyesi olarak orayı satın aldık ve Ada Evi’ni kurduk. Ömer Faruk Berksan ile de 2014 yılından beri bir iletişimim yok, rahatsızlığı için yurtdışında süren bir tedavi gördü ve şu anda da yurtdışında ama tabii hâlâ dükkândaki hissesi devam ediyor” dedi. Dükkânın ön cephesindeki alan için yapılan işlemlerle ilgili şikâyetlere ise Bulutoğlu, “Adalar’da işletmeciler ön cepheleri kullanmak için Hazine’ye veya belediyeye işgaliye ödüyor. Bizden sonra gelen işletmeler de aynı şeyi yaptılar. Yani Hazine’ye ait bir şeyin işgal edilmesini ortaya koymak, çarpıtmaktır” diye konuştu. Dükkânın şu anki işletmecisi AKP’li Durmuş ise iddialara ilişkin “Dükkân sahiplerinden sadece Teoman Göral’la muhatabım. Bulutoğlu’nu da bilirim ama ne onunla ne de vakıfla bir bağım var” dedi.

BULUTOĞLU’UNDAN İDDİALARA İLİŞKİN AÇIKLAMA 

Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, “Adalar’da tartışmalı Ortaklık” başlıklı haberde geçen iddialar üzerine bir açıklama yaptı.  

Bulutoğlu, habere konu edilen bahçe katı işyerinin, 2008 yılında kendisinin de içinde olduğu Adalar Vakfı yönetim kurulu üyesi dört kişi tarafından eşit hisseyle ve ortak satın alındığını söyledi. Büyükada’nın motor iskelesinin hemen karşısındaki asma katlı işyerinin tefrişatını hissedarlar olarak yine ortak harcamayla yaptıklarını ve  aynı yıl Adalar Vakfı İktisadi İşletmesi bünyesinde faaliyetine başlayan Adaevi Kültür işletmesinin faaliyetleri için tahsis ettiklerini sözlerine ekledi. Adalar’ın yaz-kış açık tek kültür merkezi olan “Adaevi” bu işyerinde 2010 yılına kadar faaliyet göstermiş, yüzlerce kültür etkinliği düzenlenmiş, 2010 yılında da vakıf yönetimince alınan kararla, yine Adalar Vakfı tarafından Adalar Belediyesi ile birlikte ortak olarak açılan Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi bünyesine  taşınmış. Bu merkez, aynı yıl Adalar Vakfı tarafından kurulan Adalar Müzesi’nin açık sergi ve etkinlik alanı olarak da 2019 yılına kadar faaliyetini sürdürmüş. 

Bulutoğlu, satın aldıkları işyerini, Adaevi’nin taşınması sonrasında kiraya verdiklerini ve kira gelirinin de vakıf faaliyetlerine destek amacıyla vakfa bağışlanmakta olduğunu söylüyor. 

Haberin başlığına da taşınan “tartışmalı ortaklık” ifadesinin sorunlu ve kafa karıştırıcı olduğuna vurgu yapan Bulutoğlu sözlerini sürdürüyor: “Bu 11 yıllık kiralama döneminde ne Adalar Vakfı’nın ve iktisadi işletmesinin ve ne de haberde adlarına yer verilen tek tek mülk sahibi hissedarların kiracılarca açılan café ya da restoranlara bir ortaklığı söz konusu olmadı. Durum bugün de böyle. Dolayısıyla haberin başlığı ve spotunda vurgu yapılan ‘tartışmalı ortaklık’ sözü tümüyle gerçek dışı.”

Haberde işyerine ilişkin söz konusu edilen “bina kat maliklerinin haklarını görmezden gelerek genişletme ve can-mal güvenliğini tehlikeye atma” gibi iddiaların da dayanağı bulunmadığını söyleyen Bulutoğlu, “işyerinin, satın alındığı 2008 yılından önceden kalan ve alındığı günden 13 yıl sonra, 2020 yılı sonlarında bir başvuru sonrası gündeme taşınıp ve Koruma Kurulu tarafından raporlanan ‘binanın ilk projesine ait aykırılıklar’, kurul tarafından verilen süre içinde giderildi.  Bu işleme ilişkin şu anda açılmış ne bir “kamu davası” ve ne de yapılmış bir ‘suç duyurusu’ bulunmakta” dedi.

“ORTAKLIĞIM YOKTUR” 

Haberde ismi geçen İsmail Hakkı Durmuş ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“26 Nisan 2021 tarihinde Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan ‘Tartışmalı Ortak’ başlıklı yazının içeriğinde tarafımın yazıda adı geçen kişi veya kişiler ile bir ortaklığımın bulunduğundan bahsedilmiştir. İlgili kişi veya kişiler ile hiçbir şekilde bir ortaklığım yoktur. Böyle bir ortaklık hiçbir zaman olmamıştır. Bu bilgiler tamamen geçek dışıdır ve asılsızdır. 

Ayrıca yazıda 2018 yılında AK Parti İlçe Başkanlığı’ndan alındığım ifade edilmiş. Bu bilgi de asılsızdır. Bahsi geçen tarihlerde İstanbul İl Teşkilatında ilçe kongreleri yapılmakta idi. 15 Nisan 2021 tarihinde yapılan Adalar İlçe kongresinde aday olmadım. Kongre sonucunda seçilen yeni İlçe Başkanına  devir teslim yaparak görevimi tamamladım.”